Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması

-TÜİD Başkanı Pehlivan:- "Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an önce imzalanması, Türk firmalarının Ukrayna’ya, hem de Ukrayna’nın yatırıma oldukça ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde yatırım yapmasının anahtarıdır"

KİEV (AA) - Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, "Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an önce imzalanması, Türk firmalarının Ukrayna’ya, hem de Ukrayna’nın yatırıma oldukça ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde yatırım yapmasının anahtarıdır" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Ticaret Odasının (ICC) ortaklaşa düzenlediği Ukrayna Milli Forumu’nda konuşan Pehlivan, 2007’den bu yana Ukrayna’nın Türkiye ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerini sürdürdüğünü hatırlattı.

600’ün üzerinde Türk firmasının yatırım yaptığı Ukrayna’da 2 yıldır devam eden ekonomik küçülmeye rağmen birçok firmanın faaliyetlerine ve yatırımlarına devam ettiğine dikkati çeken Pehlivan, şöyle konuştu:

“Açıkçası Ukrayna’daki Türk yatırımları oldukça güçlü, aynı şekilde Ukrayna’nın Türkiye’ye ihracatı da güçlü. Ülkenin Rusya’dan sonraki en büyük ikinci ihracat pazarı Türkiye. Ukrayna yıllardır en büyük dış ticaret fazlasını Türkiye ile ticaretinde veriyor. Son 15 yılda Türkiye ile yapılan ihracatta 33 milyar dolar dış ticaret fazlası verildi. Buna karşılık ülkemiz, Ukrayna’ya en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında bile yer almıyor. Bu doğru ve sürdürülebilir bir durum değil. Hal böyle iken zaten potansiyelin çok altında bulunan ikili ticaret hacminin istenilen seviyelere yükseltilmesi, ancak Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanıp yürürlüğe girmesiyle mümkün. Bunun için bugünkünden daha uygun bir jeopolitik ve siyasi durumun yakalanması zor.”

Türk firmalarının hızlı karar süreçlerine sahip olmaları ve patronlar tarafından doğrudan yönetilmeleri sebebiyle Ukrayna’ya kolay yatırım yapabileceğini vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti:

“Hafif sanayi, ağaç işleme ve gıda gibi sektörler başta olmak üzere Ukrayna’ya Türk yatırımcıların ilk etapta 100’ün üzerinde üretim tesisini kurmaları uzak bir olasılık değil. Ancak hiçbir Türk yatırımcı Türkiye’den Ukrayna’ya buradaki tesisleri için hammadde ya da yarı mamul sokarken ya da burada üretilen ürünleri, Türkiye’ye ihraç ederken iki aşamada da serbest ticaret anlaşması olmamasından kaynaklanan gümrük vergileriyle maliyetlerini artırmayı göze alamaz. Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an önce imzalanması, Türk firmalarının Ukrayna’ya, hem de Ukrayna’nın yatırıma oldukça ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde yatırım yapmasının anahtarıdır.”