TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ 2008 BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!..TGC BAŞKANI ERİNÇ,GECEDE HANGİ SIRRI AÇIKLADI?
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) "2008 Yılı Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" törenle sahiplerine verildi.
Törende daha sonra "Gazetecilik" alanında Zafer Atay, Necdet Doğan, Ümit Kanoğlu, Doğan Satmış, Şükran Soner, "Radyo-TV" alanında Erhan Anzerlioğlu, Zafer Arapkirli, Alican Değer, Prof. Dr. Şükran Esen, Turgay Olcayto, "İnternet" alanında Ercüment İşleyen, Hakan Kara, Prof. Dr. Nurdoğan Rigel, Ünal Tanık ve Celal Toprak'tan oluşan ödül seçici kurulunca belirlenen "2008 Yılı Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri" sahiplerini buldu.
"Gazetecilik" dalında "siyasal haber" kategorisinde, "Başbakan'ın Kan Tahlili" başlıklı haber ile Hürriyet gazetesinden Ardıç Aytalar ve Mustafa Küçük ödül alırken, "övgüye değer" görülen "Gazetecilere Veto, Fenerciye Basın Kartı" haberi Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk'e ödül getirdi.
"Ekonomi haberi" kategorisinde, Gülümhan Gülten, Vatan Gazetesi'ndeki "600 Milyon Dolarlık Enerji Santralı Kuruyorlar" haberi ile ödüle layık bulundu.
"Çevre, eğitim, sağlık" haberlerinin ele alındığı "Toplum Ödülü" kategorisinde ise Sabah gazetesinde yayınlanan "Ve Nazar Öldü" haberiyle Ali Balcı ödül alırken, bu kategoride, "Müdür Bey'e göre katliam yok" haberiyle "övgüye değer" bulunan Anadolu Ajansı'ndan Kenan Gürbüz'e ödül verildi.
Ödül verilen diğer alanlar ve kişiler şöyle:
- "Kültür-Sanat-Magazin": Kadir Sabuncuoğlu (DHA) ödül, Erdal Şimşek (Star gazetesi) övgü.
- Spor: Celal Demirbilek (Hürriyet) ödül, Cemal Ersen (Milliyet) övgü.
- Araştırma: Adem Demir-Sibel Kızılışık Düler-Semin Gümüşel (Newsweek Dergisi) ödül, Şaban Arslan övgü.
- Röportaj: Pınar Öğünç (Radikal)
- Spor Köşe Yazısı: Halis Güler (Güneş)
- Sayfa Düzeni:
Birinci Sayfa Düzeni: Akşam gazetesi Burçin Üçsular,
İç Sayfa Düzeni: Referans gazetesi Necla Başer,
Spor Sayfa Düzeni: Milliyet gazetesi Salih Erkan
- Karikatür: Sefer Selvi (Evrensel)
- Fotoğraf: Mustafa Demirbaş (Anadolu Ajansı) ödül, Remzi Koşar (Star) övgü.
- Radyo-Televizyon: Haber: Güray Ervin- Levent Öztürk (Kanaltürk) ödül, Gökçen Kesgin (ATV) övgü.
- Haber Program: Sena Kiper (NTV)
- Belgesel: Abdülhamit Avşar (TRT) ödül, Kurtuluş Zeydan (TRT) övgü.
- Kültür Sanat Magazin: Arzu Öztok (Line Media) ödül, Berkan Ünsal (Line Media) övgü.
- Spor Program: Alp Özgen (CNNTÜRK) ödül,
- Kamera Çalışması: Cumhur Çatkaya (NTV) ödül, Süleyman Elçin (İHA) ile A. Ömer Öztürk (İHA) övgü.
- Radyo Haber Program: Kenan Bölükbaş, Ali Fuat Gülmez ve Mehmet Şahin (TRT)
- İnternet: www.internethaber.com internet çalışması.
Bu arada "Köşe yazısı" dalında ödüle layık görülen Cumhuriyet Gazetesi Yazarı İlhan Selçuk'un ödülünü gazetenin Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur aldı.
"Nezih Demirkent Özel Ödülü" ise Sadi Özdemir'e verildi. "Haber/Toplum Ödülü Dalı"nın "Sağlık" alt dalında, kanser konusunda bilgilendirici ve moral verici yazıları nedeniyle özel ödül verilmesine karar verilen ve bir süre önce vefat eden cemiyet üyesi Sibel Kalaycı'nın ödülünü ise babası Nevzat Kalaycı aldı.
Ödül dağıtımının ardından tekrar söz alan Orhan Erinç, Akşam gazetesinde yayınlanan "Gazetecilere Veto, Fenerciye Basın Kartı" haberine açıklık getirdi. Mehmet Gürhan'a basın kartının verildiği toplantıda komisyon başkanlığını kendisinin yaptığını belirten Erinç, "Bu sırrı açıklamak için söz aldım.Ödüllerin dağıtımında objektif davranmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
TÖRENDEN NOTLAR
Maslak Sheraton Otel'de düzenlenen ödül töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, dönemin TGC Başkanı Nail Güreli'nin 11 Ocak 1999'da gerçekleştirilen "TGC Başarı Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmaya atıfta bulundu. Erinç, konuşmasında Güreli'nin "Basın ve gazeteciler bir takım güçlükler ve sıkıntılar içinde. Önümüzde engeller var. Sınırlamalar var. Yasaklar var. Basının ve gazetecinin işlevi, gerçeği yakalamak ve onu halka doğru ve dürüst olarak, tarafsız ve bağımsız biçimde iletmek. Ama bir yandan gerçeği yakalamanın önünde engeller, sınırlamalar yasaklar var. Bir yandan da gerçeği halka yansıtma işlevi, çeşitli güçlüklerin ve sıkıntıların kuşatmasında. İçten ya da dıştan kaynaklanan örtülü ya da açık post modern diyeceğimiz bir sansür var, gazetecinin çalışma güvencesi tehdit altında. Gazetecinin gerçekler karşısında birey olarak objektif olması yetmiyor. Kurum olarak basının da objektif olması gerek. Ama basının da bu yolda sıkıntıları var. Günümüzde yalnız ülkemizde değil, hemen bütün dünyada gazetecinin bireysel objektifliği, medyanın objektifliğine yetmiyor. Kurum olarak, işletme olarak objektiflik önem taşıyor ve belirleyici oluyor. Bir başka deyişle bireysel objektifliğin hatta bireysel özgürlüklerin ve bağımsızlığın kurumsal objektiflikle kurumsal özgürlükler ve bağımsızlıkla bütünleşmesi gerekiyor" sözlerini anımsattı.
Güreli'nin konuşmasında bu başarılı örneklerin ancak bir bölümünü ödüllendirebildiklerini ve bu ödüllerin, her şeye rağmen medyanın işlevini yerine getirebildiğinin kanıtını oluşturduğunu ifade ettiğini belirten Erinç, Güreli'nin şunları söylediğini kaydetti:
"Daha pek çok meslektaşımız, başarılı gazetecilik çalışmalarıyla kimi yolsuzlukları, ihmalleri, skandalları, kısacası önemli gerçekleri ortaya çıkarıp kamuoyuna iletme görevini hakkıyla yerine getirmiştir. Bir başka ifadeyle diyebiliriz ki, özellikle haber dalındaki ödüller başarılı çalışmaları değerlendirmede yetersiz kalmıştır. Haber dalında daha on ödül olsaydı, yine başarılı çalışmaları değerlendirmeye yetmeyebilirdi. Gazetecilerin özgürlüklerinin ve haklarının, ki bunlar halk adına kullanılan özgürlükler ve haklardır, yaygın biçimde benimsenmesini ve hayata geçirilmesini diliyorum. Bunlara bağlı olarak sorumlulukların da yerine getirilmesi dileğini vurguluyorum."
Erinç, "O günle bugün arasında bir değerlendirme yapıldığında hem ifade özgürlüğü hem de gazetecilerin kimlik ve kişilik sorunlarının giderilmesi konusunda hiçbir gelişmenin olmadığını görüyoruz" dedi. Silahlı saldırıda öldürülen Hrant Dink ile görevi için canını veren İsmail Güneş'i örnek gösteren Erinç, "Saldırıya uğrayan, tehdit edilen, yargılanan, yayın organları aranan meslektaşlarımızın sayısı ise yüzleri aşıyor. Sanırım ki Türkiye'deki demokrasi anlayışının ve ifade özgürlüğünün durumunu bir tek cümle ile özetlemek olasıdır. Türkiye Basın Özgürlüğü alanında 134 ülke arasında 106. sıradadır" dedi.
Ödüller, aralarında TGC Genel Başkanı Orhan Erinç, başkan yardımcıları Vahap Munyar, Turgay Olcayto, Genel Sekreteri Celal Toprak, yönetim kurulu üyeleri Zafer Atay, Orhan Ayhan, Recep Yaşar, Gülseren Güver, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, eski TGC genel başkanlarından Nail Güreli, İTO Başkanı Tanıl Küçük, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin'in de aralarında bulunduğu konuklar tarafından verildi.
kanald.com.tr