"TÜRK SİNEMASI DEĞİL TÜRK DİZİLERİ BÜYÜYOR" DİYEN USTA YÖNETMEN OSMAN SINAV'DAN ÇARPICI TEKLİF: "TÜRK FİLM OFİSİ KURULMALI"!..

Deliyürek, Kurtlar Vadisi ve Pars Narkoterör dizilerinin yapımcısı ve yönetmeni Osman Sınav,Ekovitrin Dergisi'nden Sibel Ünlü'ye Türk Sineması ve televizyon dizileri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.


Sinemanın cirosu... 50 MİLYON $


DİZİLERİN YILLIK CİROSU 500 MİLYON DOLAR


Deliyürek, Kurtlar Vadisi ve Pars Narkoterör dizilerinin yapımcısı ve yönetmeni Osman Sınavı "Türk sinemasının büyüdüğü yalan. Aksine Türk dizileri büyüyor" dedi.


Bir ülkenin ekonomik verilerini sadece ithalat, ihracat rakamları ya da turizm, kongre merkezlerinin dolup taşması, borsanın iniş çıkışları ile değerlendirmek, konuya kısır bir yaklaşım olacaktır. Ülkenin ekonomik verilerine en önemli katkı yapan sektörlerden bir tanesi de sinema sektörü ve onun bir alt kolu olan televizyon dizi sektörüdür.


Türk televizyon dizilerine ve Türk Sineması´na damga vurmuş isimlerden birisi olan Osman Sınav´da bu anlamda ilk olarak kapısını çaldığımız kişi oldu. Sektörün hep popüler kültüre malzeme olmasından yakınan Sınav, ülke ekonomisine etkilerini, neler yapılması gerektiğini içtenlikle anlattı. Sınav´a göre, özellikle son yıllarda, sineme ve dizi sektöründeki çıkışlar görülse de boynuz kulağı geçer misali diziler sinema filmlerinin 10 katı büyüklüğünde. Dizilerin yıllık cirosu 500 milyon dolar sinemanın ise 50 milyon dolar.


Söyleşi de Osman Sınav´ın söyledikleri bununla da kalmadı. Siyasi geçmişine değinmemeye çalışsa da izlerini hissettirdi. Her ne kadar Sınav yeni dizisi Pars Narkoterör de kimseye bir mesaj vermediğinin özellikle altını çizse de, algıları güçlü olanlar bireysel mesajlarını alacaktır dedi. Burada şöyle bir yorum yapmak pek de yersiz olmayacaktır.


"Neler yapmadık şu vatan için/ Kimimiz öldük/ Kimimiz nutuk söyledik." Orhan Veli Kanık Vatan İçin şiirinde bu dizelerle karşımıza çıktığında pek çoğumuz bu vatan için bir şeyler yaptığımızı düşünürüz. Fikirlerimiz kimi zaman kalıp değiştirse de özünü kaybetmez ve ideolojilerimiz değişen dünya ölçekleriyle birlikte yavaş yavaş törpülenebilir. Bu sanal kayboluş ve törpülenme, ürettiklerimiz ve yaptıklarımız da esintilerini kırıntılarını da hissettirecektir.


İşte Osman Sınav´la sinema dizi, ekonomi ve siyaset üzerine farklı bir söyleşi...


Sinema ve özellikle dizi sektörünü ele aldığımız zaman parasal anlamda sadece oyuncuların ya da çalışanların aldıkları ücretlerle mi değerlendirmek lazım. Mesela bir oyuncunun aldığı bilmem kaç bin dolarlarla mı düşünmek gerekiyor? Bunu başka nasıl ele almalıyız?


Hayır. Bu popüler kültürü ilgilendiren, işin popüler tarafıyla ilgilenen insanların ilgilendiği bir şey, orada bir şey körükleniyor. Aslında popüler yaşamın bir parçası. İnsanlar ona bakacak starlar yaratılacak, böyle düşünmek lazım. O ekonomik bir gösterge değildir. Sektörün içinde en son değerlendirilecek şeylerdir. Ekonomik açıdan baktığınızda orada tablo farklı çıkıyor. Bu sektörün yarattığı bir katma değer, bir ciro var. Sinemayı ve dizi sektörünü de ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Sinema çok büyüdü gibi görülüyor ama yalan bir durum