Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Çikolata Ürünleri Tebliği

- Kakao ürünleri ile şekerlerden elde edilen çikolatanın içeriğinde en az yüzde 18 kakao yağı, en az yüzde 14 yağsız kakao kuru maddesi, en az yüzde 35 toplam kakao kuru maddesi bulunacak

ANKARA (AA) - Kakao ürünleri ile şekerlerden elde edilen çikolatanın içeriğinde en az yüzde 18 kakao yağı, en az yüzde 14 yağsız kakao kuru maddesi, en az yüzde 35 toplam kakao kuru maddesi bulunacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Çikolata Ürünleri Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kakao ve çikolata ürünlerinin tekniğine ve hijyen kurallarına uygun şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasına yönelik düzenlemeye göre, kakao ürünleri ile şekerlerden elde edilen çikolatanın içeriğinde en az yüzde 18 kakao yağı, en az yüzde 14 yağsız kakao kuru maddesi, en az yüzde 35 toplam kakao kuru maddesi olacak.

Tebliğle beyaz çikolata, "kakao yağı, süt veya süt ürünleri ile şekerlerden elde edilen, bileşiminde en az yüzde 20 kakao yağı ve en az yüzde 14 süt kuru maddesi bulunan ve süt yağı içeriği en az yüzde 3,5 olan ürün" , sütlü çikolata da "kakao ürünleri, şekerler ve süt veya süt ürünlerinden elde edilen, en az yüzde 25 toplam kakao kuru maddesi, en az yüzde 14 süt kuru maddesi, en az yüzde 2,5 yağsız kakao kuru maddesi, en az yüzde 3,5 süt yağı, en az yüzde 25 toplam yağ (kakao yağı ve süt yağı) içeren ürün" olarak tanımlandı.

Buna göre, kakao çekirdekleri kendine özgü koku ve renkte olacak. Embriyo veya kakao yağının çözücü ile ekstraksiyonu sonucu oluşan artıkları kakao ürünlerinin üretiminde kullanılamayacak.

Kakao kitlesinde kakao yağı kütlece yüzde 47- 60, kakao kabuk ve embriyo kalıntılarının toplam miktarı, yağsız kuru madde üzerinden kütlece en fazla yüzde 5 veya kakao kabuk kalıntılarının miktarı alkali ile işlem görmemiş olanlarda kütlece en fazla yüzde 1,75 olacak.

Fındık ezmeli ve gianduja çikolataya, son üründe yüzde 5’i geçmeyecek biçimde, süt veya evaporasyonla elde edilen süt kuru maddesi ilave edilebilecek, bütün veya kırılmış olarak badem, fıstık, fındık ve diğer sert kabuklu meyveler eklenebilecek. Eklenen sert kabuklu meyvelerin miktarı, ince öğütülmüş fındık dahil ürünün toplam ağırlığının yüzde 60’ını geçemeyecek.

Dolgulu çikolatada, çikolata dış kısmı, toplam ürün ağırlığının en az yüzde 25’ini oluşturacak.

Çikolata ürünlerine katılmasına izin verilen bitkisel yağlar, tek veya karışım halinde, kakao yağına eşdeğer yağlar olacak.

Ürünlere eklenebilecek yenilebilir maddeler kapsamında sütten elde edilmeyen hayvansal yağlar ve bunların karışımları kullanılamayacak.

- Çikolata veya süt yağını taklit eden aroma vericiler kullanılmayacak

Öte yandan ürünlerde, çikolata veya süt yağını taklit eden aroma vericiler kullanılamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak.

Kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren çikolata ürünlerinde bu durum etiket üzerinde belirtilecek. Çikolatalarda gıdanın adında "bitter" ifadesi kullanılabilecek. Bu durumda, kakao kuru maddesi/kakao yüzdesi “bitter” ifadesi ile aynı yüzde belirtilebilecek.

İçilebilir çikolata, şekerli kakao, şekerli kakao tozunda yağı azaltılmış kakao veya kakao tozu kullanılması durumunda ürün adına "yağı azaltılmış" ifadesi eklenecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Söz konusu tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2018 tarihine kadar tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak.