Türk basınının acı kaybı! Milliyet'in başyazarıydı..(Medyaradar/Özel)

Milliyet Gazetesi'nde Abdi İpekçi'den sonra bir süre başyazarlık yapan gazeteci ve sinema eleştirmeni Ali Gevgilili hayatını kaybetti.

Abdi İpekçi döneminde uzun yıllar Milliyet'in ekonomi sayfalarını yöneten ve İpekçi'nin ölümünden sonra ise bir süre başyazarlık görevinde bulunan Türk basınının usta isimlerinden Ali Gevgilili hayatını kaybetti.

80 yaşında vefat eden Gevgilili, 2001 yılından itibaren eşi Emel Gevgilili ve çocuklarıyla beraber New York'ta yaşamaya başlamıştı.

TGC'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Ali Gevgilili’nin ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli üyemiz Ali Gevgilili’yi kaybettik. Mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Ali Gevgilili’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ali Gevgilili’nin ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.

ALİ GEVGİLİLİ KİMDİR?

1938 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Özel Türk Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü. Mesleğe 1954 yılında Ege Ekspres'te başladı. Yeni İstanbul, Vatan gazetelerinden sonra 1963'de Milliyet'e girdi. Milliyet gazetesinde 1963 yılında başlatılan Türkiye'nin ilk ekonomi
sayfasının editörü ve köşe yazarı oldu. Aynı gazetede düşünce, siyaset ve sanat insanlarının katılımıyla oluşturduğu "Düşünenlerin Forumu" tartışma-söyleşi köşesini yönetti.



Abdi İpekçi'den sonra bir süre başyazarlık yaptı. İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulunda öğretim elemanı olarak (1987) görev aldı.

Siyasal yazılarından başka sinema eleştirmenliğiyle tanındı. Yedinci Sanat, Yeni Dergi, Milliyet Sanat Dergisi başta olmak üzere birçok dergide sinema yazıları yayınlandı. Basın Şeref Kartı sahibiydi.

2001 yılından itibaren eşi Emel Gevgilili ve çocuklarıyla beraber New York'ta yaşamaya başladı. 20 Ekim 2010'da eşi vefat etti.

Yayınlanmış eserleri şöyle: Atatürkçü Dış Politika, NATO ve Türkiye, Türkiye'de 1971 Rejimi, Tarım Toplumundan Sanayi Toplumuna Geçiş Aşaması, Yükseliş ve Düşüş, Türkiye'de Yenileşme Düşüncesi, Sivil Toplum, Basın ve Atatürk, Çağını Sorgulayan Sinema, Türkiye'de Kapitalizmin Gelişmesi ve Sosyal Sınıflar.