TÜRK BASINININ ACI KAYBI: CUMHURİYET GAZETESİ BAŞYAZARI İLHAN SELÇUK YAŞAMINI YİTİRDİ
Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı İlhan Selçuk hayatını kaybetti
Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve yazarı İlhan Selçuk hayatını kaybetti
Tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde vefat eden İlhan Selçuk 14 ağustos 2009 tarihinden bu yana konuşma bozukluğu ve kısmi felç nedeniyle tedavi görüyordu.
İlhan Selçuk tedavisi nedeniyle 11 Mart 2010 tarihinde vefat eden kardeşi Turan Selçuk’un da cenazesine katılamamıştı. Selçuk kardeşinin vefatından 72 gün sonra vefat etti.
HİKMET ÇETİNKAYA GÖZYAŞLARINA BOĞULDU
İlhan Selçuk’un ölüm haberinin ardından CNN Türk’e bağlanan Cumhuriyet Yazarı Hikmet Çetinkaya "Ergenekon operasyonu bir can daha aldı. İlhan Ağabey hayatını, Atatürk devrimlerine ve Cumhuriyet’e adamış bir insandı. Operasyon için evinde arama yapan polislere çay yapacak kadar alçak gönüllüydü.. Türkiye çok önemli bir değirini yitirdi" dedi..
Çetinkaya’nın sözlerini tamamlayamadığı ve kelimelerinin boğazına takıldığı ağladığı mikrofonlara yansıdı..
MEHMET FARAÇ: İLHAN AĞABEY’İ ERGENEKON SAFSATASI ÖLDÜRDÜ
İlhan Selçuk’u öldüren Ergenekon soruşturmasıdır.. Çünkü operasyondan bir kaç ay önce yaşına beklenmedik kadar çevik ve çalışkan enerji dolu bir insandı İlhan Ağabey.. Ergenekon adı altında ortaya konan vahşi operasyon öldürmüştür İlhan Selçuk’u
İLHAN SELÇUK KİMDİR?
Türk gazeteci, yazar, Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı ve aynı zamanda gazetenin yayın kurulu başkanı olan İlhan Selçuk, 1925 yılında Aydın’da doğdu.
1950’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı. 1963’den günümüze Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığını sürdürüyor. Karikatürist Turhan Selçuk’un kardeşi ve grafik sanatçısı Mengü Ertel’in eşi olan Ülfet Ertel’in kardeşidir.
İlhan Selçuk 12 Mart Muhtırası’ndan sonra, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılan Milli Demokratik Devrimcilerden olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.
12 Mart 1971 muhtırasına giden süreçte Doğan Avcıoğlu’nun çıkardığı Devrim (gazete)si etrafında toplanan ve içlerinde 27 Mayıs Darbesini yapan Milli Birlik Komitesi’nin gerçek lideri Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu’nun da bulunduğu "Milli Demokratik Devrimciler", o dönemin siyasi partilerinin demokrasi anlayışının bir oyalamaca olduğunu ileri sürerek ulusçu-devrimci yöntem olarak ifade edilen ilkeler doğrultusunda parlamento dışı muhalefeti savunuyorlardı. Türkiye’de Ordu’yu tahrik ederek sol-sosyalist, bir çeşit Baasçı yönetim kurdurmak için Doğan Avcıoğlu ve İlhan Selçuk’un başını çektiği çok ciddi faaliyetler vardı. Devrim gazetesinin genel yayın yönetmeni Hasan Cemal çok sonraları anılarını anlattığı Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim adlı kitabında o zamanki maksatlarının "ulusalcı" subayları ikna ederek onlarla birlikte bir "Milli Demokratik Devrim" darbesi yapmak olduğunu yazdı.
ZİVERBEY KÖŞKÜ’NDE İŞKENCE GÖRDÜ
1971’de Oktay Kurtböke ile beraber sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı. Selçuk, 12 Mart döneminde "Ziverbey Köşkü"nde yaşadığı sorgulama günleri üzerine açıklamalar yapmayı düşünmediğini belirtse de daha sonra burada yaşadıklarından yola çıkarak köşkün adını taşıyan bir kitap yazdı. Kitapla birlikte Ziverbey Köşkü’nün işkence iddiaları ilk defa anlatılmış oldu.
Selçuk, Köşk’teki işkence iddiasını ifadesinin içine akrostiş yöntemiyle gizlice yerleştirmişti, yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında "işkence altındayım" cümlesi çıkıyordu.
ERGENEKON’DAN GÖZALTINA ALINDI
21 Mart 2008 günü saat sabah 04:30 sıralarında Ergenekon davası operasyonları kapsamında gözaltına alınan İlhan Selçuk, 43 saat sorgulandıktan sonra, hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirilerek, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
30 Mart akşamı, göğüs ağrısıyla Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne getirildi. 15 Nisan’da yaklaşık 6 saat süren bir by-pass ameliyatı geçirdi. Selçuk’un ameliyatını gerçekleştiren ekibin başı Doç. Dr. Atıf Akçevin, ameliyatın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İlhan Selçuk’un 1978 ve 1984 yıllarında kalp krizi geçirdiği belirterek, hastalığın son seneye kadar tıbbi tedaviyle sabit seyrettiğini söylemişti. İlhan Selçuk’un doktorlarından Oryal Gökdemir ise gazetecilerin “İlhan Selçuk’un şu anki durumunda gözaltına alınmasının bir etkisi var mıdır?” sorusuna “Etkilememiş diyemeyiz, ama ‘tek neden budur’ demek de yanlış olur” karşılığını vermişti.
25 Mayıs’ta hastaneden taburcu olan Selçuk, 14 Ağustos 2009 günü yeniden rahatsızlanarak Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. Selçuk’a ilk müdahaleyi daha önce kalp rahatsızlığı sırasında da tedavisini yapan ekipteki doktorlar Doç. Dr. Atıf Akçevin, Dr. Genco Yücel ve Dr. Zekiye Kural yaptı. İncelemeler sonucunda, Selçuk’un beyninin sağ tarafına bir kan pıhtısı gittiği ve bunun damarlarda beslenme bozukluğuna neden olduğu saptandı.
ESERLERİ
İlk iki kitabı gittiği yerler üzerine bir incelemedir: Güzel Amerikalı (1976), Uzak Komşu Rusyadan Gezi Notları (1967). Mustafa Kemalin Saati (1969)nde belgesel yazılarını derledi, bir de roman yayınladı: Yüzbaşı Selahattinin Romanı (iki cilt, 1973/75).
Yeni kitapları: Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976), Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976), Ağlamak ve Gülmek (1982), Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984), Görülmüştür (1986), Ziverbey Köşkü (anı, 1987), Japon Gülü (1988)