TÜRK ATÇILIĞI ARTIK "DUAYENSİZ"...NİMET ÜYKEN'İ KAYBETTİK!..

At yarışı yazarlığının otoritesi,ülke atçılığının yaşayan en büyük duayeni Nimet Üyken,bu sabaha karşı vefat etti.

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yaklaşık bir aydır Okmeydanı Hastanesi Onkoloji Bölümünde tedavi gören Üyken,son birkaç gündür iyice vücudunu saran hastalığa yenik düşerek hayata gözlerini yumdu.


Atçılık tarihimizin en büyük bilirkişisi olan, yazdığı makale ve kitaplarla ülke atçılığının gelişmesine ve büyümesine büyük hizmetleri bulunan Nimet Üyken, 1941 yılında İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra, aynı yıl Avukatlık stajı yaparken, Vakit Gazetesinde Spor Yazarı olarak gazeteciliğe başlamıştı.


1943 -1944 yıllarında Tanin Gazetesi Sorumlu Müdürlüğü, 1947 - 1948 `de Yeni Sabah Gazetesi Spor Servisi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Üyken´in, 1945 yılında çıkardığı yarış mecmuası DERBİ´i aralıksız olarak 1987 yılına kadar devam etti.


Nimet Üyken 1967´de Basın Şeref kartı aldı. Derbi´yi yayınlarken Cumhuriyet, Vatan, Yeni İstanbul, Yeni Gazete´de yarış yazarlığına devam etti. 1988 yılında Komiserler Kurulu Başkanlığı da yapan ÜYKEN, 1992 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne ve 1997 yılında da Türkiye Milliyet Olimpiyat Komitesi tarafından FAIR PLAY ödülüne layık görüldü. Üyken 1984 yılında Türkiye Jokey Kulübünün Onursal Üyeliğine seçildi.