"TÜRBANI SAVUNAN HOCALAR NEDEN İMZA ATMADI?...." ORAY EĞİN TÜRBAN İÇİN İMZA ATANLARIN LİSTESİNİ TUTUYOR!.... PEKİ AMA NEDEN?....

Oray Eğin, 12 Eylül'de üniversitede ders vermek için sakalını kesen bazı hocalarla, bugün türban için imza atanlar arasında fark olmadığını savundu.

DÜN SAKALINI KESEN, BUGÜN TÜRBANI SAVUNAN...


Emre Kongar´ın geçtiğimiz günlerde televizyonda aktardığı anısı epey yankı buldu. YÖK´ün kuruluşundan sonra üniversitede ders vermesi için sakalını kesmesinin zorunlu olduğu tebliğ edilmiş Kongar´a ve ya bu yola sapması ya da istifa seçeneği sunulmuş. Kongar da istifayı seçmiş. "Üniversitede ders vermek için kolumu bile keserim" diyor Kongar, ama bu anti demokratik ve ahlak dışı yöntemi kabullenmemek için istifa etmiş.


Başka akademisyenler ne yapmış peki? Mesela Hürriyet´e hiçbir zaman sakalını kesmeyeceğine dair esip gürleyen bir hoca, ertesi gün berber kolduğunda poz vermiş.


Mehmet Barlas´ın da "Ne kadar acıklı" diyerek dinlediği bu hikaye Türk akademisyenin omurgası ve ahlakı hakkında yeteri kadar ipucu veriyor aslında. 12 Eylül´den sonra Kongar istifayı seçmiş, ama pek çok hoca da sakallarını kesip yola devam etmiş.


TÜRBAN İÇİN İMZA ATANLAR KİM?


Geçmişte sakallarını kesenlerle bugün de türbanın özgürleştirilmesi için bildirilere imza atanlar aynı insanlar mı? Daha doğrusu aynı memur akademisyen mantığının üyeleri mi: Sadece maaş almak için üniversitenin kutsallığını göz önünde bulundurmayan, bu kurumun her türlü siyasi tartışmanın üzerinde olmasını anlamayanlar.


Genelleme yapmak istemem, aralarında çok değerli akademisyenler de var. Kimilerinin neden imza attığını anlamak mümkün. Mete Tunçay gibi bir anıt-hoca yıllardır Kemalizm´le sürdürdüğü sistematik mücadelesinin bir devamı olarak buna da imza vermiş olabilir. Nuray Mert, kendi pozisyonunu "hep muhalif olmak" diye tanımlamış biri, köşesinde AKP´yi işi kaosa sürüklediği için eleştiriyor ama bildiride imzası var. Jale Parla da demokrat geleneğin temsilcisi olduğu için katılmıştır bu gruba diye tahmin ediyorum.


Listeyi kabaca da olsa incelediğimizde `A-List´ pek az hocanın imzası göze çarpıyor. Üniversitelerin star hocaları, kamuoyunda tartışmalara yön veren, etki gücü daha fazla olan isimler kendilerini geri çekmişe benziyor.


Prof. Mehmet Altan´ın -üstelik hali hazırda AKP´nin yayın organının başyazarıyken- bu bildiriye karşı çıkması, AKP´nin türbanı bir seçim yatırımı olarak önümüze sürdüğünü açıklaması anlamlı. İmzalamayan akademisyenlerin gerekçelerinden biri bu olabilir, kimileri de çok medyatik bulmuş bu bildiri hamlesini.


Zaten şaşırtıcı olan aslen türbana ya da herhangi bir kılık kıyafet biçimine karşı olmayan hocaların imza atmaması; AKP´nin politikasındaki çarpıklığın daha iyi bir kanıtı olamaz.


Ancak diğer akademisyenlere de şunu sormak meşru: Bu dönemden en fazla rant sağlayanlardan Mehmet Altan bile imza atmıyorsa, siz nasıl olur da atıyorsunuz? Altan´ınki akademik ahlaka uygun bir hareket, peki ya diğerleri?


Dediğim gibi `A-List´ değil listedeki isimlerin çoğu. Akademik kariyerleri hangi evrensel ölçülere uyuyor bilmiyoruz. Edirne´nin dışında ne gibi bir geçerlilikleri olduğunu da; dünyada kaç tane akademik yayında referans var adlarına, imzalarına rastlanıyor? Makaleleri, kitapları nerede? Yahut Türkiye´de basılı kaynak olarak ne ürettiler, üniversite üyesi olmanın gereklerinden biri olarak düşünce kapaklarını açacak ne yaptılar, belli değil.


İşte bu gibi "ortalama" akademisyenler yüzünden üniversite sistemi de tam anlamıyla çöktü Türkiye´de. İlk darbeyi YÖK vurmuştu, ardından da YÖK sisteminde yetişen öğretim üyeleri üniversiteyi yok ett