Tükenmişlik sendromu bakın neymiş?

Muhteşem Yüzyıl dizisiyle şöhreti yakalayan Meryem Uzerli’nin yaşadığı tükenmişlik sendromu gurbetçi hastalığı çıktı.

Prof. Dr. Doksat yurtdışından bu şikayetle birçok hastanın geldiğini söyledi.

1960’lar­da Türk­le­rin iş umu­duy­la çık­tı­ğı Al­man­ya se­rü­ve­ni­ne 1997’de De­mir ai­le­si de da­hil ol­du.

Al­man­ya­’ya ai­le­siy­le birlikte gurbete giden Fi­liz De­mir (42) tü­ken­miş­lik sen­dro­mu­na 2012’de ya­ka­lan­dı.

Bu ra­hat­sız­lık­tan kur­tul­mak için çok ça­ba­la­dı­ğı­nı be­lir­ten De­mir, sen­dro­mun ge­nel­lik­le yurt­dı­şın­da ya­şa­yan Türk­ler’­de gö­rül­dü­ğü­nü id­di­a et­ti.

De­mir, “Tü­ken­miş­lik du­ru­mun­dan kur­tul­mak için çok uğ­raş­tım. Be­nim gi­bi bir­çok ki­şi var. Va­ta­nın­dan ay­rı bir ül­ke­dey­sen bu ka­çı­nıl­maz olu­yor. Uyum so­ru­nu in­san­la­rı yo­ru­yor, so­nun­da tü­ke­ni­yo­ru­z” de­di.

HA­YA­TI­MIN 2 YI­LI­NI ÇAL­DI

Türk­le­r’in yurt­dı­şı­na uyum sağ­la­mak ama­cıy­la sü­rek­li ça­lış­tı­ğı­nı ken­di­le­ri­ne çok az za­man ayır­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan De­mir, tü­ken­miş­lik sen­dro­mu­nun ha­ya­tın­dan iki yıl çal­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di.

Al­man­ya­’da bir mar­ket­te şu­be mü­dü­rü olan De­mir, ra­hat­sız­lı­ğın bel­li bir sü­re son­ra ki­şi­li­ği­ni et­ki­le­me­ye baş­la­dı­ğı­nı belirterek, “Bir gün da­ya­na­ma­yıp müş­te­ri­le­rin ve­ya ça­lı­şan­la­rın bi­ri­ne sal­dı­ra­ca­ğım di­ye kor­ku­yor­du­m” diye konuştu.

Dünyadan kopmuş gibi...

Psi­ki­yat­rist Prof. Dr. Ke­rem Dok­sat, bu sen­dro­mun bi­re­yi in­ti­ha­ra ka­dar sü­rük­le­ye­bi­le­ce­ği­ni vur­gu­lu­yor.

Dok­sat, “Ki­şi­ler­de dep­res­yon ve ‘Ne­den be­n’ gi­bi du­rum­lar or­ta­ya çı­kı­yor. Bi­rey bun­la baş ede­mi­yor­sa tü­ke­ni­yor, in­ti­ha­rın eşi­ği­ne ge­li­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

HAFIZA BOZULUYOR

Yurt­dı­şın­dan tü­ken­miş­lik şi­ka­ye­tiy­le bir­çok has­ta­nın gel­di­ği­ni söy­le­yen Dok­sat, “S­tres, yüz­de ve el­ler­de ter­le­me, ha­fı­za bo­zuk­luk­la­rı, et­ra­fı­nı ta­nı­ya­ma­ma ha­li, dün­ya­dan kop­muş gi­bi his­set­me du­rum­la­rı bu sen­dro­mun be­lir­ti­le­ri ara­sın­da­dı­r” de­di. Bu du­rum­da olan ki­şi­le­rin psi­ki­yat­ri yar­dım al­ma­la­rı­nı öner­di.

Herkesin gülmesini sağlayacağım

Ha­ya­tı­nı ken­di­si gi­bi tü­ken­miş­lik sen­dro­mu­na ya­ka­la­nan­la­ra yar­dı­ma ada­yan De­mir şöyle konuştu:

“An­nemin ev­lat acı­sı ya­şama­ması için mücadele ettim ve kazandım. Ço­ğu za­man ken­di­mi bir ara­ba­nın al­tı­na at­mak ge­li­yor­du. Hiç­bir an­ne­nin ci­ğe­ri­nin yan­ma­sı­nı is­te­mi­yo­rum. Ben gü­lü­yo­rum baş­ka­la­rı­nın da gül­me­si­ni is­ti­yo­ru­m.”

Bugün