TÜDKİYEB Başkanı Çelik:

- "(Milli Tarım Projesi) Proje kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak"

VAN (AA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Mili Tarım Projesi kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle, 25 şehirde "mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri" oluşturulacağını bildirdi.

Van'ın Erciş ilçesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Çelik, Milli Tarım Projesi'nin "havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli" ve "hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli" olmak üzere, iki ana ekseni bulunduğunu söyledi.

Projenin küçükbaş hayvancılık açısından son derece önemli olduğunu anlatan Çelik, "Proje kapsamında hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeliyle 25 şehirde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak. Türkiye’deki toplam mera varlığının yüzde 52’sini barındıran bu illerdeki meralar, hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah etmeleri şartıyla kiraya verilecek." dedi.

Çelik, mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturulacak illerin Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat olarak belirlendiğini bildirdi.

- 22 ilde damızlık koç-teke üretim merkezi kurulacak

Küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarının başında nitelikli damızlık üretiminin olmamasının geldiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Son on yılda küçükbaş hayvan sayımız, Bakanlığımızın destekleri ve 80 ilimizde birliklerimiz ve Merkez Birliğimizin kurularak faaliyete geçmesi sonrasında, 31 milyondan 44 milyona çıkmış olmasına karşın, damızlık sorunu yıllardır küçükbaş hayvancılığın daha fazla ilerlemesini engelledi. Çünkü damızlık üretimini gerçekleştiremezseniz yabancı ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalırsınız. Nitekim büyükbaş hayvancılıkta bunun örneklerini fazlasıyla görebilirsiniz. İşte bu noktada Milli Tarım Projesi'nde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri oluşturulması bu sorunun çözülmesi anlamına geliyor. Bu bakımdan da yetiştiricilerimiz adına mutluluk duyuyoruz."

Çelik, damızlık koç teke üretim merkezlerinin, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van'da kurulacağını belirtti.