TSK İÇİN ÇALIŞAN GAZETECİLER KİM?

Emekli orgeneral Türkeri'ye TSK ile ortak hareket eden basın mensuplarının isimleri soruldu.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri’nin aralarında bulunduğu 9 kişi mahkemeye sevk edilmelerinin ardından tutuklandı
28 Şubat soruşturmasında 3’üncü dalgasında önceki gün gözaltına alınan 12 kişiden 7’si dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi. Aralarında Özel Kuvvetler Seferberlik Tetkik Kurumu Başkanı Lokman Ekinci’nin de bulunduğu 7 muvazzafın sorgusu Mustafa Bilgili, Kemal Çetin, Şemsettin Özcan ve Cemal Tuğtekin tarafından yapıldı. 6 emekli subaydan emniyette sorguları bitenler ise sağlık kontrollünden geçirildikten sonra adliyeye götürüldü.

‘Kriz masası neydi?’

Eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri ise emniyetteki sorgusundan sonra özel bir araçla adliyeye çıkarıldı. Türkeri’ye emniyette altı soru yöneltildiği öğrenildi. 28 Şubat sürecinde BÇG faaliyetleri çerçevesinde hazırlanan 6 Mayıs 1997 tarihli Batı Harekât Konsepti ve 27 Mayıs 1997 tarihli Batı Eylem Planı belgesi gösterilerek, belgenin hazırlanma aşamalarını açıklaması istendi. Türkeri’nin bizzat kendi ıslak imzasıyla hazırlanan belgeleri kabul ettiği, bu belgelerin talimatlar doğrultusunda hazırlandığını ve Genelkurmay Başkanlığı’nın bilgisi dâhilinde yapıldığını anlattığı öğrenildi. Türkeri’ye yöneltilen sorulardan bir diğeri ise BÇG bünyesinde oluşan 12 kişilik ‘Kriz Masası’ oldu. Türkeri’nin kriz masasının başındaki isim olduğu iddia ediliyordu. Türkeri’nin kriz masası çalışmalarından bilgisi olduğunu kabul etmesine karşın yönetiminde olduğu yönündeki bilgileri onaylamadığı ifade edildi.

Savcılıkta 130 soru soruldu

Savcılık sorgusunda da Türkeri’ye 130 civarında soru yöneltildi. Sorular arasında Batı Eylem Planı çerçevesinde medyanın kullanılması, basın mensuplarına brifing verilmesi ve Sincan’daki tankların sabah ve akşamüzeri iki kez yürütülmesi vardı. Türkeri’ye Refah-yol hükümetini devirmek için medya ile işbirliği içerisinde olunup olunmadığı ve TSK ile ortak hareket eden basın mensuplarının isimleri soruldu.

‘Ben binbaşıydım o bilgileri bilemem’

Savcılık sorgusuna ilk alınan isimlerden Korgeneral Lokman Ekinci’ye savcı BÇG eylem planı ve BÇG’nin çalışmasının yapıldığı odada toplanılacak günler ve çalışmaların nasıl belirlendiğinin sorulduğu öğrenildi. Ekinci’nin savcının kendisine gösterdiği BÇG’nin çalışma ve şemasını gösteren belgelerden haberdar olmadığını söyledi ve “O dönemde ‘binbaşı’ rütbesinde olduğum için bu tür talimat ve belgelerden haberdar olma imkânım da yoktu” dedi.

Org. Türkeri ve 8 asker tutuklandı

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, ÖKK (Özel Kuvvetler Komutanlığı) Seferberlik Tetkik Daire Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Hizmetler Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder’in de aralarında olduğu 10 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme Org Türkeri ve 8 askeri tutukladı. Emekli Albay Mehmet Aygüner ile emekli Astsubay Başçavuş Şeref Kavalalı serbest bırakıldı.