Trump’a soru soran üç ajansın muhabirine toplantı yasağı

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un görüşmesinde soru soran gazetecilerin yemekli toplantıya katılması yasaklandı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un'un bugün (Çarşamba) yaptığı ilk görüşmede soru soran gazetecilerin iki liderin yemekli toplantısına katılması yasaklandı.

Geçen yıl da bir basın toplantısında Trump'a "hoşlanmadığı" sorular soran CNN muhabiri Jim Acosta’nın Beyaz Saray’a giriş kartı askıya alınmıştı. Ayrıca Trump sık sık gazetecileri yalan haberler yapmakla itham etmişti.

Euronews'ın haberine göre, Singapur'da geçen yıl Haziran ayında düzenlenen ilk zirvenin ardından ikinci zirve için bir araya gelen iki lider, akşam yemeği öncesi el sıkışarak ve gülümseyerek basına poz verdi. Burada söz alan Reuters, Associated Press ve Bloomberg için çalışan gazeteciler Trump'a sorular yöneltti.

Gazeteciler Trump'a eski avukatı Michael Cohen'in verdiği ifadeleri, zirveden beklentileri ve Kuzey Kore'den isteklerinden geri adım atıp atmadığı ile nükleer silahların kaldırılması konularındaki görüşlerini sordu. Trump bu sorulara cevap verdi ancak gazeteciler toplantının yapıldığı yerden çıkarıldı. Gazeteciler daha sonra toplantıya dönerek konuşmaları dinledi.

'TOPLANTININ HASSAS DOĞASI GEREĞİ!'

Daha sonra bu üç kurum için çalışan gazetecilerin Trump ve Kim'in yemekli toplantısı için yapılan programın dışına çıkarıldığı duyuruldu. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı yazılı açıklamada "Toplantının hassas doğası gereği akşam yemeğine akredite gazeteci grubunu küçülttük, fakat fotoğrafçı, televizyon, radyo ve yazılı basının yeterince temsil edilmesini sağladık." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Reuters ve Associated Press, uygulamayı eleştirdi.

Trump'a eski avukatı Michael Cohen, Temsilciler Meclisi'nde verdiği ifadede Trump'ı 'ırkçılık, dolandırıcılık ve düzenbazlıkla' suçlamıştı.