''TRT'Yİ ÇİFTLİĞE ÇEVİRENLER,ŞİMDİ HEDEF TAHTASINA KOYDU!..''

TRT'nin son dönemde adından sıkça söz ettirdiği kadrolaşma iddialarına her geçen gün bir yenisi eklenirken, Zaman Gazetesi'nden ilginç bir yorum geldi.

İşte, Zaman’da yer alan o yazı...

TRT, son yıllarda yaptığı atılımlarla adından sıkça söz ettiriyor. Ne var ki Kurum’un yıldızının parlaması bazı çevreleri rahatsız etti. Geçmişte olduğu gibi Kurum’dan nemalanamayan söz konusu çevreler, şimdi ’yandaş medya kadrolaşması’ suçlamalarıyla bu başarıya gölge düşürmeye çalışıyor.

CHP ve bazı çevreler, başarılı icraatlara imza atan Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nu (TRT) hedef tahtası yaptı. Birbiri ardına yaptığı atılımlarla yayıncılıkta söz sahibi olan kurum, asılsız ’yandaş medya kadrolaşması’ iddialarıyla kıskaca alınmak isteniyor. TRT, bugüne kadar elindeki imkanlara rağmen verimli olamamakla suçlandı. Yolsuzluk ve kaynaklarını israf ettiği iddiaları sebebiyle gündemden düşmedi. Geçmiş iktidarlar döneminde 5 bine yakın kişi işe alındı. Kabaran personel sayısı ve hantallığı gerekçe gösterilerek ’çiftlik’ yakıştırmaları yapıldı. Kurum, son dönemde bu imajı silme yolunda önemli adımlar attı. Atıl vaziyetteki personelini harekete geçirdi. Bankamatik memurlar dönemi kapandı. Yeni kanallar bir bir açılırken, program çeşitliliği arttı. Haber bültenleri izlenir oldu. Diğer televizyonlarla rekabet eder noktaya gelen kurum, reyting ölçümlerini kendisi yapmaya başladı. Bugün acımasız eleştirilerde bulunanların yıllarca seslendirdikleri ’Özerk TRT’ özleminin gerçekleşmesi yolunda önemli mesafe kat edildi.

Bütün bunlara rağmen başta CHP olmak üzere, belli çevreler TRT’yi hedef tahtasına koydu. CHP’li milletvekilleri, Meclis’e sayısız soru önergesi verdi. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşlara TRT’yi boykot etmeleri, izlememeleri çağrısı bile yaptı. Parti, TRT programlarına çıkmama kararı aldı. Milli futbolcu Hakan Şükür’ün spor programına çıkması bile mesele yapıldı.

CHP’nin eleştirileri, daha çok kuruma alınan personel üzerinde yoğunlaşıyor. Parti sözcüleri, personelin önceki çalıştığı medya organlarına bakarak ’yandaş kadrolaşma’ suçlamasında bulunuyor. Oysa, TRT, en az bu dönemde yeni eleman aldı. Asıl kadrolaşma geçmiş iktidarlar döneminde yapıldı. Siyasetçi ve asker-sivil-yargı bürokrat yakınları ile değişik gazetelerde çalışmış gazetecilerin torpille alındığı listeler halinde yayımlanmıştı. Hatta, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Başbakanlık Teftiş Kurulu raporlarında geçen, kadrolaşma ve yüksek bedellerle dışarıdan dizi/program alımı gibi suistimaller yargıya konu oldu. CHP’nin gündeme getirdiği konuların, kurum içinde ideolojik kaygılarla hareket eden küçük bir grup tarafından servis edildiği belirtiliyor. Bu grup içerisinde geçmiş dönemlerde değişik kanalların torpiliyle işe girenlerin bulunması dikkat çekiyor.

TRT, teknik altyapı, yeni kanalların açılması ve personelin daha etkin kullanımı konusunda önemli mesafeler aldı. İbrahim Şahin’in göreve gelmesinin ardından, ilk olarak kurumun eskiyen ve artık yayında aksaklıklara sebep olan teknik altyapısı için yatırımlar yapıldı. Vericiler yenilendi, yüksek çözünürlüklü yayına (HD, high definition) uyumlu stüdyolar kuruldu, kamera ve yayında kullanılan tüm teknik cihazlar yenilendi. Yenilenen altyapıya uyum sağlanması için TRT personeli hizmet içi eğitimlere tabi tutuldu.

Yeni kanallarla birlikte bu yenileşme için 170 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldı. Bu yatırımların gerçekleştirilmesi için onlarca ihale gerçekleştirildi. TRT yönetimi yapılan ihalelerde hiçbir yolsuzluk yaşanmadığını, açılan bir iki davanın da TRT lehine sonuçlandığını belirtiyor. 2 ayda bir yeni kanalın açılması konusunda yayıncılık sektörünün ’biraz yavaş gidin, hızınıza yetişemiyoruz’ serzenişinde bulunduğunu aktaran yetkililer, özel sektörün TRT’deki olumlu gelişmeleri takdir eden cümlelerini sürekli olarak kendilerine ilettiklerini ifade ediyor.

Kanal sayısı 12’ye çıktı

Genel izleyiciye hitap eden TRT 1, haber kanalı olan TRT 2, Meclis yayınları yapan TRT 3, Açıköğretim öğrencileri için yayın yapan TRT 4, Anadolu’ya yayın yapan TRT Gap, Türk cumhuriyetlerine yönelik yayın yapan TRT Türk ile birlikte 6 kanalı olan TRT’ye kısa sürelerde gelişen yayıncılık anlayışına uygun olarak yeni kanallar katıldı. TRT’nin tematik kanal sayısı artırıldı. TRT Çocuk, TRT Şeş, TRT Avaz, TRT Müzik, TRT Belgesel kanalları açıldı. TRT 2, kurumun yeni habercilik anlayışına uygun olarak TRT Haber olarak geçtiğimiz hafta yeni yüzü ile seyirci ile buluşturuldu. Kanala her kesimden ve her görüşten gazeteci programcı olarak alındı. Euronews’le ortaklık kurularak, kanalda Türkçe tam gün yayın yapılması sağlandı. TRT, yeni kanal açmaya devam edecek. Bunlardan Arapça yayın yapacak olan yeni kanalın 4 Nisan’da deneme yayınından çıkıp, gerçek yayına geçmesi planlanıyor. Ayrıca, sadece İngilizce yayın yapması planlanan İngilizce haber kanalı için de çalışmalar devam ediyor.