TRT'DE USULSÜZLÜKLERİ TESPİT EDEN MÜFETTİŞİN ÜNVANI ALINDI

Kurumdaki usulsüzlükleri raporlaştıran TRT'nin ilk kadın müfettişi Çöl görevinden alındı.

TRT’nin ilk kadın müfettişi olan, kamu görevlisi olarak çalıştığı 24 yılda tek bir disiplin cezası almayan Şeniz Erol Çöl, kurumun bazı ünitelerinde yaptığı rutin teftiş sırasında bazı usulsüzlükler saptayınca hakkında “Amire saygısızlık ve iş arkadaşına sözlü sataşma”dan soruşturma açıldı. Çöl’ün, verilen disiplin cezasının ardından unvanı alındı.

Cumhuriyet’ten Fırat kozok’un haberine göre Çöl, 1998 yılında TRT’ye müfettiş yardımcısı olarak girdi. 11 yıldır başmüfettiş olarak görev yapan Çöl, kamu görevlisi olarak çalıştığı 24 yılda hiç disiplin cezası almadı. TRT’nin çeşitli ünitelerinde yaptığı rutin teftiş sırasında bazı usulsüzlükleri tespit etti ve bunlarla ilgili olarak inceleme yapılarak soruşturma açılmasını istedi.

Başmüfettiş ayrıca TRT’nin anayasada belirtildiği gibi kamu hizmeti yayıncısı olarak özerk ve tarafsız olması için yeni bir yasa taslağı hazırlanmasını önerdi. Teftiş Kurulu Başkanı Fethi Fırıncı ve başmüfettişlerden İsmail Kılıç ile hazırladığı rapor nedeniyle tartıştı. Fırıncı ve Kılıç, Çöl’ün kendilerine hakaret ettiğini öne sürerek şikâyetçi oldular. Şeniz Çöl hakkında “Amire saygısızlık ve iş arkadaşına sözlü sataşma” gerekçesi ile soruşturma açıldı. Soruşturma sonucunda Çöl, disiplin cezası aldı. Bununla da yetinmeyen yönetim, Çöl’ün teftiş sırasında tespit ettiği usulsüzlüklerle ilgili olarak hazırladığı tutanak ve raporla ilgili ayrı bir soruşturma daha açtı. Soruşturma usule, teamüle aykırı olarak kıdemli başmüfettişlere değil 7 ay önce müfettiş olan Zafer Ünsal ve Fatma Dolmacı’ya verildi.

Ünsal ve Dolmacı’nın hazırladığı rapor sonucu, Çöl “Haksız ve belgesiz suç isnadında bulunduğu” gerekçesi ile başmüfettişlikten alınarak Ankara Radyosu’nun Araştırmacı kadrosuna atandı. Çöl’ün tespit ettiği ve Sayıştay TRT raporlarına da giren üç konu taşeron şirket personelinin TRT’nin asli işlerinde çalıştırılması, temizlik ihalesi ile alınan işçilerin yayın ve idari işlerde çalıştırılması ve dış yapımların fazlalığı ile bunlara yapılan ödemeler.