"TRT TÜRK BU KAFAYLA BBC VE CNN OLMAZ!" GÜRKAN ZENGİN'DEN İLGİNÇ ANALİZ!..

TRT'nin iddialı kanalı TRT Türk, nereye koşuyor? Gürkan Zengin kendi sistesi camekran.com'da ilginç bir analiz yayınladı.

TRT Türk, `Cnn International ve BBC World gibi bir uluslararası haber kanalı olmak´ şeklindeki ``vizyon´uyla örtüşen bir `personel politikası´ izleyebiliyor mu tartışılır, ancak böyle büyük bir iddiayla yayına geçen bu kanalın personel kalitesinden daha öncelikli bir sorunu var: TRT Türk, rekabet gücünü sekteye uğratacak bir "örgütlenme modeli"yle kuruluyor. TRT Türk yanlış örgütlenme içinde.
Öncelikle belirtelim ki, bu kanalın -`kamu finansman desteği´ dışında- iki büyük avantajı var: Bunlar, TRT´nin devâsa teknik-lojistik imkânları ve kurumun 40 yıllık yayıncılık tecrübesi.
TRT kurumunun muhabir, kameraman, yurtiçi ve yurtdışı bürolar gibi `haber´ ile ilgili mevcut bütün imkânları TRT Haber Dairesi Başkanlığı´nın bünyesindedir. Washington bürosundaki muhabirden, Erzurum bürosundaki kameramana kadar haberle ilgili sayısı bine yakın çalışan Haber Dairesi Başkanı´na bağlıdır.

TRT Türk gibi `iddia sahibi´ bir kanalı devrede yokken burada bir sorun yoktu. Ama şimdi TRT TÜRK, `TRT´nin haberdeki en önemli markası´ olacaksa, ki olmalıdır, bu imkânların TRT TÜRK´ün `kontrolünde´ olmasından daha doğal bir şey yoktur.
Oysa durum hiç de böyle değil.
TRT TÜRK , TRT Haber Dairesi `nden `ayrı´ ve ona `paralel´ bir yapı halinde kuruldu. Haberde iki birim arasında `sürekli gerilime´ zemin hazırlayan bir `ikili yapı´ oluştu. `İkilik´ ve `gerilim´den daha önemlisi, bu örgütlenme modeliyle TRT Türk, TRT´nin haber imkân ve vâsıtalarından `fiilen mahrum´ bırakılmış durumda.


Mevcut yapıyla TRT Türk´ün tepe yöneticileri, TRT´nin Diyarbakır´daki, Adana´daki veya İzmir´deki haber bürolarına haber siparişi veremez!...Telefonu kaldırıp `şu habere bakın´, `şu kişiyle röportaj yapın´ , `bize şöyle bir görüntü geçin´ diyemez! Olsa olsa rica edebilir. O rica da TRT Haber Dairesi Başkanı´nın veya başkan yardımcılarının onayı olmadan yerine getirilmez, getirilemez. O onay da bugün verilir, yarın verilmez!
TRT Türk´ün, Türkiye içindeki tek bir TRT haber bürosu üzerinde en küçük yetkisi yoktur. Bu büroların tamamı Haber Dairesi Başkanlığı´na bağlıdır.
Bu uluslararası bir kanal olacak, Erzurum, Diyarbakır, İzmir´de durum böyle olabilir, normaldir diyebilir misiniz?
Kaldı ki, bu durum sadece yurtiçi bürolarla da sınırlı değil.
`Outsource´ yoluyla kurdurulmuş yeni büroların dışındaki kalan hiçbir dış büronun `sevk ve idare´sinde TRT Türk´ün bir `yetkisi´ yoktur. Haber Dairesi uygun görmez onay vermezse, TRT Türk mesela Washington muhabirini yayına alamaz. Bakû´daki muhabirden örneğin Gürcistan´a geçmesini isteyemez.
Özetle, bir tarafta bütün imkânları elinde tutan ama ortaya dişe dokunur hiçbir ürün koyamayan, buna rağmen bütün kadroları ve makine parkını ve tabii yetkileri elinde tutan bir `Haber Dairesi Başkanlığı´; öte yanda ise büyük beklentilerle yayına sokulan ama TRT´nin yayın ve lojistik imkânlarını `istediği an istediği şekilde´ kullanmayan, bir başka deyişle Haber Dairesi yöneticilerinin insafına terkedilmiş bir `TRT Türk yönetimi´
TRT Türk, böyle mi `BBC gibi, CNN gibi´ olacak?
TRT Türk´ün yöneticileri şu ana kadar bu sıkıntıyı dile getirmemişlerse durum daha da vahim demektir!
Sorun talimatla telkinle çözülemez!
Haber Dairesi, elindeki personeli ve makine parkını biraz da `kendi alternatifi´ olarak algıladığı bu yeni kanala kullandırtmakta `kıskanç´ davranacaktır. Bu sorun, talimatla, telkinle çözülebilecek bir sorun da değildir. TRT´nin, TRT TÜRK´ün bünyesinin dışında kalan muhabirinden kameramanına, spikerinden, teknik adamına kadar bütün personelin kendisini `dışlanmış´ hissetmesi doğaldır.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin´e yol yakınken bir tavsiye: TRT Türk´e seçtiğiniz yöneticileri bu işe `ehil´ buluyorsanız, Haber Dairesi´ni onlara bağlayın!..Onları değil de Haber Dairesi `nin başındakileri daha `nitelikli´ veya `tecrübeli´ buluyorsanız, o zaman bırakın TRT Türk´ü mevcut haber dairesi yönetsin.
`Personel sorunu´nu çözmüş olmazsınız, ama `örgütlenme sorunu´nu çözersiniz.
Davul birinin tokmak ötekinin elinde bir örgütlenmeyle bırakın uluslar arası alanda rekabeti, basit anlamda habercilik bile yapılamaz! Bazı gerçekleri erken duymak TRT üst yönetimini rahatsız edebilir ama `erken teşhis´ çoğu zaman hayat kurtarır.

Gürkan Zengin