TRT: GELİR KALEMLERİMİZİN ORANLARI YÜKSELMEDİ; DÜŞTÜ!

EPDK'nın gündeme getirdiği elektrik faturasındaki TRT payı ile ilgili düzenleme ve kamudan kesilen bu payların oluşturdu dev bütçeyle ilgili haberlere TRT'den açıklama geldi.

İşte TRT’den yapılan açıklama...

Son günlerde çeşitli basın yayın organlarında TRT enerji payı miktarlarına yönelik spekülatif çeşitli yayınlar yapıldığı görülmektedir. Kamuoyunun anılan konuda doğru bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamanın yapılması zorunluluk arz etmiştir.

Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde de demokratik rejim açısından vazgeçilmez olan kamu yayıncılığı kavramı, Anayasamız ile teminat altına alınmıştır.
Kamu Hizmeti Yayıncılığı, "Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen" yayıncılıktır.
Son yıllarda Televizyon alanında ciddi açılımlar ve projeler üreterek yeni TV kanalları açmanın yanında radyoculuk ve internet medyası alnında yeni açılımlar ve kanallar açmış bulunmaktayız. TRT bugün 14 televizyon kanalı, 6 ulusal, 6 bölgesel, 1 yerel, 2 uluslararası radyo kanalının yanında 32 dilde internet haberciliği yapmaktadır.

YABANCI KAMU TELEVİZYONLARI TRT’DEN DAHA FAZLA PAY ALIYOR

Avrupa’da kamu yayıncılığı yapan TV’ler için doğrudan yıllık zorunlu bir vergi toplanıyor. Bunun dışında devlet, fazladan bütçeden pay ayırabiliyor, BBC, sadece bu zorunlu vergilerden 3 milyar 446 milyon pound kazanıyor, buna artı olarak 293 milyon pound da devlet yardımı alıyor.

TARİHİN EN DÜŞÜK KATKI PAYINI ALIYORUZ
Dönemi Oran
1985–1988 Yılları arası %3,5
1992–1999 Yılları arası %2
1999–2003 Yılları arası %3,5
2003-yılından itibaren brüt %2
2009-yılından itibaren net %2

GELİR KALEMLERİMİZİN ORANLARI YÜKSELMEDİ; DÜŞTÜ!

Bugünün TRT’si elektrik faturalarının net ücreti üzerinden gelir elde etmektedir. Net gelir tercihi de yıllık 100 milyon TL’lik bir gelir kaybımızı ifade eder.
Yine; Organize Sanayi Bölgeleri TRT’ye enerji payı ödemekte iken OSB’ler kapsam dışına alınmış olup mükellef sayımızda da daralma gerçekleştirilmiştir.

Son olarak EPDK tarafından alınan bir kurul kararı ile kayıp kaçak bedelleride TRT payı matrahı dışına alınmıştır.
Öte yandan 2009 ve 2010 yıllarında da çıarılan Bakanlar Kurulu kararı ile 21 çeşit üründe bandrol ücreti oranlarında önemli oranlarda indirim gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda daha önce %16 oranında bandrol ücreti ödenmekte olan bir çok üründe bu oran %5-8 ler seviyesine çekilmiştir.
Görüleceği üzere, TRT’nin önceki yıllara göre faaliyetleri önemli oranlarda artmakta iken gelirlerine ilişkin artan faaliyetlerinin tersine önemli oranlarda düşüşler gerçekleştirilmiştir.

TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ