'TRT Belgesel Ödülleri' sahiplerini buluyor! (Medyaradar/Özel)

Bu sene 6'ncısı düzenlenen TRT Belgesel Ödülleri için geri sayım başladı.

35 ülkeden gelen 350 film içerisinden finale kalan, birbirinden ilginç 34 film TRT Belgesel Günleri'nde izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca TRT Belgesel tarihinden seçilen 9 TRT yapımı belgesel, “Zamansız Belgeseller” adıyla düzenlenen özel bir gösterimle, yapıma emeği geçen kişileri yıllar sonra yeniden bir araya getiriyor.

TRT tarafından ilk kez 2009 yılında, Türk belgeselciliğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak amacıyla ulusal düzeyde ve “TRT Belgesel Film Yarışması” adıyla düzenlenen “TRT Belgesel Ödülleri”, 2010 yılında kapsamı genişletilerek uluslararası bir kimlik kazandı.

Amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, yerli- yabancı belgeselcileri buluşturan bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen yarışma bu yıl da Uluslararası ve Ulusal olmak üzere iki ana kategoride; Ulusal Yarışma ise Amatör ve Profesyonel olarak iki alt kategoride düzenlendi.

Bu yıl altıncısı düzenlenen etkinlik, 8-12 Mayıs 2014 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. “TRT Belgesel Günleri”, 12 Mayıs akşamı, “TRT Tepebaşı Stüdyosu”nda düzenlenecek olan “Ödül Töreni” ve “Gala Özel Programı” ile son bulacak.

2014 TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ’NDE “ONUR ÖDÜLÜ” TEVFİK ŞENOL’UN!

“Görüntü Yönetmeni / Yönetmen Tevfik ŞENOL’a, ülkemiz belgesel filmciliğine yaptığı değerli katkıları ve emeği dolayısıyla, ödülü, 12 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek “Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Gala ve Ödül Töreni”nde takdim edilecek.

BU YILIN AÇILIŞ FİLMİ, BEŞ ULUSLARARASI ÖDÜLE SAHİP “TWIN SISTERS”

Filmleri tüm Avrupa ülkelerinde ve Avustralya’da gösterilmiş, ödüllü Yapımcı-Yönetmen Mona Friis BERTHEUSSEN’den, kardeş sevgisini, insan ikilemini ve kaderin oyununu konu alan güçlü bir “insan öyküsü” ile 6. “TRT Belgesel Günleri" izleyiciye merhaba diyecek.

KÜLT ESERLER: “ZAMANSIZ FİLMLER”

1980’lere ve hatta 70’lere kadar kadar uzanıp; ülkemiz belgeselciliğinde TRT imzalı, zamanın imbiğinden geçmiş, değerini hala muhafaza eden “Zamansız Belgeseller”in yönetmenlerini ve yapım ekiplerini, 7 Mayıs Çarşamba günü, 11.00-19.50 saatleri arasında, TRT İstanbul Radyosu/HARBİYE’de, değerli belgesel sevenlerle buluşacak.

BİR FİLMİM VAR!

Rada Sesiç, “Bir Filmim Var - Festival Stratejileri” başlıklı sunumunda, yapımcı ve yönetmenlerin, filmlerinin yorucu geçen yapım süreci sonrasında çoğunlukla ihmal ettikleri ve plan harici tuttukları önemli bir meseleyi, “Bir Festival Stratejisi” uygulamasını anlatmaya girişecek. Bu mesele neden çok önemli?

Günümüzde, genel bir kabule göre dünya çapında yaklaşık 3.800 festival yapıldığı varsayılır. Festival stratejinizi planlamak için doğru zaman hangisidir? Festivalde başarı elde etmenin bir sırrı var mıdır? Hangi tür festivaller, filminiz için uygun festivallerdir? Filminiz, festival katılımı için ne zaman hazır olmalıdır? Bir film yapımcısının-yönetmeninin, bir festivalde filminin tanıtımı için kullanacağı en iyi yöntem hangisidir? Filmin ilk gösterimi için en doğru yer nasıl belirlenir? Bir film, bir festival için ne zaman geç kalmış-eskimiş sayılır? İyi bir film, iyi bir festival için “çok eski” olabilir mi?

Tüm bu ve diğer sorular için cevapları, konuğumuz ve TRT Belgesel Ödülleri Uluslararası Kategori Jüri Üyesi Rada SESİÇ’in sunumunda - 11 Mayıs 2014 Pazar, Saat: 14.00

FİLM GÖSTERİM PROGRAMI VE MEKANLARI

7 Mayıs 2014 Çarşamba günü TRT Özel Gösterimi ile başlayacak olan Belgesel Günleri’miz, 11 Mayıs Pazar akşamı sona erecektir. Filmler Harbiye’deki “TRT Radyo Evi” ile yine Harbiye’de bulunan Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nde gerçekleşecek.

SEÇİCİ KURULLAR

ULUSAL AMATÖR KATEGORİ


Prof. Dr. Nezih ERDOĞAN – Yazar, Akademisyen / Gökdemir İHSAN – Edebiyatçı / Tahsin İŞBİLEN – Belgeselci, Görüntü Yönetmeni / Kamil KOÇ – Senarist, Yönetmen / Ayfer TOKATLIOĞLU – Belgesel Film Yapımcısı, Araştırmacı

ULUSAL PROFESYONEL KATEGORİ

Vedat ATASOY – Belgesel Kanalı “İz Tv”nin yöneticisi, Yapımcı, Yönetmen / Mesut Cem ERKUL – Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürü / Savaş GÜVEZNE – Belgeselci, Reklam Filmi Yönetmeni

Mesut UÇAKAN – Yönetmen, Yazar, Şair / Muhsin METE – Belgesel Yönetmeni, Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyeti Üyesi

ULUSLARARASI KATEGORİ

Prof. Dr. Haluk GÜRGEN – Akademisyen, Reklam ve Halkla İlişkiler Uzmanı / Ernest ABDYJAPAROV – Film Yönetmeni, Yapımcı, Senarist, Besteci / Megan MYLAN – Yapımcı, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Belgesel Yürütme Kurulu Üyesi / Rosli Mohd NORDIN – Yapımcı, Gazeteci, Medya Danışmanı

Rada SESIC – Festival Filmleri Programcısı, Yapımcı, Öğretim Üyesi, Eleştirmen / Prof. Dr. Zihad MEHIC – Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde Eğitimci, Yönetmen

KATEGORİLER VE ÖDÜLLER

ULUSAL YARIŞMA

AMATÖR KATEGORİ


En İyi Film Ödülü: 15. 000 TL

İkincilik Ödülü: 10. 000 TL

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: 5. 000 TL

İstanbul Şehir Üniversitesi Özel Ödülü: 5. 000 TL

PROFESYONEL KATEGORİ

En İyi Film Ödülü: 30. 000 TL

İkincilik Ödülü: 20. 000 TL

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: 10. 000 TL

ULUSLARARASI YARIŞMA

En İyi Film Ödülü: 10. 000 Avro

İkincilik Ödülü: 7. 500 Avro

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: 5. 000 Avro