TOKİ’ye cevabımız! AK Partili yöneticiye 1 milyar 700 milyonluk ihale...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin bakanlıktan alınmasından sonra bir haber hazırladık. ‘’Özhaeski’yi yakan ihaleler’ başlığıyla yayınladığımız belgeli haberimizden sonra TOKİ resmi hesabından ‘Gerek Görürsek Dava Açacağız’ açıklaması yaptı. TOKİ markasına zarar verdiğimizi, haberin çarpıtıldığını açıklayanlara sıfır kilometre bir ihaleyle yanıt veriyoruz…

2020 yılında Elazığ'da deprem bölgesine yapılan 26 katlı alışveriş merkezi büyük tartışmalar yaratmıştı… Geçtiğimiz günlerde bakanlığa atanan Murat Kurum o dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanıydı.. ‘İnşaatı durdurun’ açıklaması yaptı. İnşaat bir süreliğine dursa da mahkeme kararıyla yarım kalan inşaat tamamlandı. Bakan Kurum’un tepkisine rağmen AK Parti Elazığ milletvekillerinin de katıldığı bir törenle Elysium Alışveriş Merkezi’nin kurdelesi kesildi.

DEVLET ARAZİSİNE 26 KAT DİKTİ!

Elazığ’da aylarca tartışma konusu olan inşaat Tetiş Yapı tarafından yapıldı. Tetiş Yapı firması, bir başka isim altında faaliyet göstermekteyken, 2008 yılında hisselerinin yüzde 52’si Mustafa Tetik’in ağabeyi Yılmaz Tetik tarafından satın alındı. Çeşitli tarihlerde yapılan hisse devirlerinden sonra 2017 yılında Mustafa Tetik şirketin tek hisse sahibi oldu. Elazığ’da devlet arazisine 26 katlı binayı diken kişi ise Elazığ AK Parti il yöneticisi Mustafa Tetik’ten başkası değildi. Devletten son 13 yılda 27 ihale alan firmanın üstlendiği diğer işlerin bazıları şöyle:

-2016 yılında 42 milyon 268 bin TL’ye Tokat Turhal Devlet Hastanesi.

-2017 yılında 65 milyon 868 bin TL’ye Erzincan Devlet Hastanesi.

-2020 yılında 218 milyon 812 680 TL’ye Elazığ 924 adet konut, ticaret merkezi ve cami inşaatı.

-2020 yılında 48 milyon 868 bin TL’ye Elazığ 179 adet konut inşaatı.

BAĞIŞTA CİMRİ ÇIKTI

2024 yılına kadar AK Parti Elazığ İl Yöneticisi olarak görev yapan Mustafa Tetik, 12 ili etkileyen depremden sonra başlatılan ‘Türkiye Tek Yürek’ bağış kampanyasına telefonla bağlanıp 6 milyon bağışlamıştı. Bugüne kadar devletten aldığı ihalelerle milyarlar kazanan Tetik sadece iki daire parası bağışlamıştı.. Elysium Alışveriş Merkezi yüzünden bakanlıkla mahkemelik olan Tetik, deprem bölgesinde yapılan milyarlık ihaleye katılmaktan da geri kalmadı.. ‘’Özhaseki’yi yakan ihaleler’ haberimizde değindiğimiz konular tam da bunlardı. Sürekli aynı kişilerin ihale kazanması, sabıkalı şirketlere deprem ihalelerine davet edilmesi ve ihalelerin hala 21 B’ye göre yapılması… Bu ornekleri de belgeleriyle açıklamıştık..

TOKİ BU NE?

TOKİ, 13 Haziran 2024 Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 666 adet 9 dükkan yapımı için bir ihale düzenledi. İhale 21 B’ye göre ‘Pazarlık’ usulü yapıldı. Yaklaşık maliyeti 1 milyar 973 milyon 754 bin TL olarak belirlendi. ‘Bizim her ihalemize 10 ila 20 arasında firma katılır’ açıklaması yapan TOKİ, bu ihaleye sadece 6 firma davet etmiş. İhaleyi kazanan kişi ise 26 katlı inşaatı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından durdurulan Mustafa Tetik’in şirketi oldu. Bakanlık ile Tetiş Yapı arasında 8 Temmuz 2024 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşme bedeli ise 1 milyar 707 milyon lira oldu.

TOKİ MARKASINA KİM ZARAR VERİYOR?

Eş, dost ve akrabalara ihaleleri verenler mi yoksa bunları ortaya çıkaran gazeteciler mi TOKİ markasına zarar veriyor. 2021 yılında Düzce’de meydana gelen artçı depremde şehrin hasar gören tek kamu binasını yapan müteahhitte deprem ihalesi veren mi yoksa bunu ortaya çıkartan mı TOKİ markasına zarar veriyor? MedyaRadar’da bugüne kadar yazdığımız bütün haberler belgeye dayandırılıyor. Yazdığımız haberde belgeleri de kullanıyoruz. O kadar haber yapmamıza rağmen hakkımızda açılan bir tane bile dava yok. ‘Gerek görürsek dava açacağız’ diyenlere bir çağrı da bizden. Bir dakika düşünmeden açın davanızı.