TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU 24'E NEDEN DAVA AÇTI? NE KADAR TAZMİNAT İSTİYOR?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, referandum sürecindeki tavrına yönelik eleştirileri dava konusu yaptı.

24'te yayınlanan Piyasalar ve Göstergeler programında, Selçuk Geçer ve Süleyman Yaşar’ın yorumlarını mahkemeye taşıyan Hisarcıklıoğlu 50 bin lira tazminat istiyor.

Hisarcıklıoğlu'na göre, referandum öncesinde tavrını net şekilde ortaya koymamış olmasının eleştirilmesi hakaret niteliği taşıyor. Ayrıca işadamı Halit Narin'in "Türkiye’deki oda, sendika ve birlikler 20 milyar dolarlık bir fonun üzerinde oturuyor, bu fonlardan üyelere ucuz kredi kullandırılabilir" önerisi de Hisarcıklıoğlu'na göre kendisine yöneltilmiş bir hakaret.

İşte Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun eleştiriye saygı sınırlarını ortaya koyan dava dilekçesinden ayrıntılar...

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu referandum sürecinde tartışmaların odağındaki isimlerden biriydi. İş dünyasının temsilcileri halk oylaması öncesinde tavırlarını net şekilde ortaya koyarken, Hisarcıklıoğlu sessiz kalmayı tercih etti. Hisarcıklıoğlu, anayasa değişikliğine yönelik tavrını ancak referandum sonrası ortaya koydu. Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı "Zenginleşme yolunda adım attık" sözüyle, değişikliği olumlu karşıladığını söylemeye çalıştı.

Hisarcıklıoğlu'nun anayasa değişikliği ile ilgili düşüncesini referandum sonrası açıklaması, 24'te yayınlanan ve 24 Ekonomi Müdürü Selçuk Geçer ile ekonomi yorumcusu Dr. Süleyman Yaşar’ın sunduğu Piyasalar ve Göstergeler programında da tartışıldı.

“TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ‘Zenginleşme yolunda adım attık’ demiş. Aslında bu açıklamaları çok daha öncesinde bekliyorduk. Ama bugünde bu açıklamayı yapmış olmasını önemsiyoruz. Evet, geç kalmış bir açıklama çünkü anayasa değişiklikleri işadamlarının, ekonominin lehineydi. Bu değişiklikler vesayet yönetimini kaldırıyordu. Bunları bildikleri halde biz tarafsızız dediler. Hâlbuki demokrasiye karşı tarafsız olunur mu? Demokrasinin yanında olmanız lazım.”

Hisarcıklıoğlu işte bu sözleri dava konusu yaptı. Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı "Referanduma ilişkin tavrını neden geç açıkladın?" diye soran Selçuk Geçer ve Süleyman Yaşar’dan 50 bin lira tazminat istiyor. Hisarcıklıoğlu'na göre, bu eleştiri kişilik haklarına yapılmış bir saldırı. Dava dilekçesinde başka ilginç detaylar da var.

İşadamı Halit Narin'in gündeme getirdiği, basında ve ekonomi dünyasında yankı uyandıran öneriler bile hakaret olarak değerlendirilmiş. Narin'in "Bizim gibi pek çok oda, borsa ve birlik neredeyse 20 milyar dolarlık bir fonun üzerinde oturuyor ve maalesef bu fonları kullanmamakta direniyor, bu fonları bankalarla anlaşıp üyelerine ucuz kredi olarak kullandırmıyorlar" açıklaması üzerine yapılan yorumlar bile dava dilekçesinde hakaret olarak nitelendiriliyor.

Selçuk Geçer ve Süleyman Yaşar’ın ‘TOBB malvarlığını açıklasın. Üyelerine kredi olarak kullandırsın’ sözleri bile Hisarcıklıoğlu'na göre hakaret içeriyor.

Yani Hisarcıklıoğlu bu tavrıyla "Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği’nin mal varlığı açıklanmalı, hastane ve üniversite açmak yerine kuruluşun elindeki imkânlar üyelere kredi olarak kullandırılmalı" önerisini bile suç sayıyor.

24 Kurumsal İletişim