TMSF'DEN ÇUKUROVA OPERASYONU!..500 MİLYON DOLARLIK ALACAK İÇİN DÜĞMEYE BASILDI,ŞİRKETLERE YÖNETİCİ ATANDI!..

İnterbank'ın fonlarının kullanıldığı gerekçesiyle Çukurova'ya haciz başlatan TMSF, Turkcell ve medya grubu hariç diğer şirketlerinin yönetimine yönetici atadı..

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu'ndan 500 milyon dolarlık alacakları için düğmeye bastı. Dün alınan kurul kararı ile grubun şirketlerine gözetimi sağlamak için birer TMSF yetkilisi atandı. Edinilen bilgilere göre yönetimine atama yapılan şirketler içinde grubun amiral gemisi Turkcell ve medya şirketleri bulunmuyor. Sanayinin öncü kuruluşlarından Kaplamin, BMC, Noksel, Çukurova İthalat ve Baytur bu şirketler arasında yer alıyor. Sadece İnterbank kaynaklarını kullandığı iddia edilen şirketlerin yönetimine atama yapıldı. Çukurova'ya tanınan 2 aylık sürenin dolmasının ardından yeni bir protokol oluşmadığı için icra işlemlerine başlamasıyla Çukurova Grubu'nun da TMSF ile borcun ödenmesi için görüşmelere başladığı öğrenildi.

CAVİT ÇAĞLAR'DAN GELDİ
TMSF kaynakları grubun görüşmeye başlaması nedeniyle şirketlerin malvarlıklarına şimdilik icra yapılmayacağını Çukurova ile birlikte borcun nasıl ödeneceğinin kararlaştırılacağı ifade edildi. TMSF'nin şirketlerin çalışmasını engellememek için bankalarda ve finans kuruluşlarında bulunan hesaplara icra koydurmadı. TMSF; Cavit Çağlar'dan tahsil edemediği alacaklarına karşılık, Interbank'ı incelemeye almış ve Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet'e 500 milyon dolarlık fatura çıkarmıştı.


Borç tutarı 500 milyon dolar çıktı



BANKANIN Karamehmet yönetimindeyken, Çukurova Grubu'na 250-300 milyon dolarlık kredi verildiğinin tespit edildiği ve bu borcun ödenmediği açıklanmıştı. Mart 1996'da ise Çukurova Grubu, bankanın yüzde 71.93 hissesini, Nergis Grubu'na satmıştı. TMSF'nin iddiasına göre iki grup arasında yapılan özel anlaşmayla da, Çukurova bu kredileri geri ödemedi, kurulan paravan şirketler aracılığıyla bu borcu Çağlar üstlendi. Çağlar da satın alma sırasında bu tutarı hesaptan düştü. Bir anlamda taraflar, kendi aralarında mahsuplaştı.Hesaplamayı da satışın yapıldığı bankanın satış tarihinden bu yana yapan TMSF, 12 yıllık faiziyle birlikte borcu 500 milyon dolar olarak belirlemişti.


Show TV'ye bir yönetici atanmıştı



TMSF daha önce İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'dan olan alacaklarına karşılık, Show TV'deki yüzde 17.07'lik hisse karşılığı Show TV'nin yönetimine bir üye atamıştı. Denetleme kurulu için de bir TMSF yetkilisi görevlendirildi. Karamehmet ile Aksoy'un Show TV'de ihtilaflı bir ortaklıkları bulunuyordu. 90'lı yıllarda Show TV'yi kuran Aksoy, Karamehmet ile bir ortaklığa gitmişti. Ancak zaman içinde Aksoy azınlık hissedar olurken, Çukurova sermaye artırımlarına katılmadığı gerekçesiyle Aksoy'un hisselerini yüzde 3'e kadar düşürmüştü. Ancak bu işin peşini bırakmayan Aksoy, açtığı davaları kazanınca TMSF de Show TV'de yüzde 17.07'lik hissenin sahibi oldu.
~hs~-->
~hs~-->
~hs~-->http://www.cgt4