TGS'den gazete ve TV'lerin kapatılmasına tepki: Faturası medya emekçilerine çıkarılamaz!

TGS (Türkiye Gazeteciler Sendikası) OHAL uygulamaları kapsamında, bazı medya kurumlarının kapanmasını ve gözaltı kararlarını eleştirdi

Bu uygulamayı da bir darbe uygulaması olarak adlandıran TGS açıklamasında; "Gazeteleri, televizyonları kapatmak bir ‘darbe’ uygulamasıdır. ‘FETÖ ile mücadele’ adı altında, zaten üç gazeteciden birinin işsiz olduğu, çalışabilenlerin de iş güvencesinden yoksun bırakıldığı medya sektöründe binlerce gazetecinin bir gecede OHAL KHK’siyle işsiz bırakılması, aileleriyle birlikte on binlerce insanın mağdur olması anlamına gelmektedir" denildi.

TGS'nin basın açıklaması şu şekilde:

Dün akşam, darbe girişiminin ardından gelen OHAL uygulamaları ile medya ve ifade özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunu gösteren bir gelişme daha yaşandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 45 gazete, 17 TV, 23 radyo, 3 haber ajansı, 15 dergi ve 19 yayınevi kapatıldı.

Demokrasi nöbetlerinin sürdüğü bugünlerde hem gazeteciler hakkında verilen gözaltı kararlarının, hem de çok sayıda medya kuruluşlarının bir gecede kapatılmasının demokrasi ile bağdaşmayacağı açıktır. Gazeteleri, televizyonları kapatmak bir ‘darbe’ uygulamasıdır. ‘FETÖ ile mücadele’ adı altında, zaten üç gazeteciden birinin işsiz olduğu, çalışabilenlerin de iş güvencesinden yoksun bırakıldığı medya sektöründe binlerce gazetecinin bir gecede OHAL KHK’siyle işsiz bırakılması, aileleriyle birlikte on binlerce insanın mağdur olması anlamına gelmektedir.

Bu medya kuruluşlarında çalışan binlerce medya emekçisinin mağdur edilmesini kabul edilemez buluyoruz. FETÖ örgütüyle ve darbe girişimiyle bağlantısı tespit edilen kişiler hakkında işlemlerin sürdüğü, hükümet yetkililerinin ‘Hukuk sınırları içinde kalacağız, cadı avı yapmayacağız’ ifadelerini sıkça kullandığı bir ortamda, darbe girişiminin faturasını binlerce medya emekçisine çıkarmanın mantığını anlayabilmek mümkün değildir.

Kapatılan medya kuruluşları arasında yer alan Kocaeli Manşet Gazetesi, sendikamızın örgütlü olduğu toplu sözleşmeli bir gazetedir. Aylarca süren örgütlenme çalışmalarının ardından yıllar sonra ilk kez bir yerel gazetede toplusözleşme haklarını elde eden gazeteci üyelerimiz işsiz bırakılmışlardır. Üyelerimizin ve mağdur edilen meslektaşlarımızın yanlarında olduğumuzun bilinmesini isteriz.

131 medya kuruluşunun kapatılması, 91 gazeteci hakkında gözaltı kararı çıkartılması, biz gazetecileri “Demokrasiniz ile boğmayın bizi” dedirtecek hale getirmiştir. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Cumhurbaşkanı’nı ve AKP hükümetini basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara son vermeye çağırıyoruz.