TGF'DEN ÇAĞRI; MEDYADA ARTIK BARIŞ DİLİ KULLANILMALI!

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yaptı..

TGF(Türkiye Gazeteciler Fedarayonu) Genel Başkanı ve İGC(İzmir Gazeteciler Cemiyeti) Başkanı Atilla Sertel, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Barış gününde savaşı konuşmanın üzüntü verici olduğunu belirten Sertel, açıklamasında şunları söyledi:

“Son 10 yılda çeşitli bahanelerle üretilen savaşlarda kadın, erkek, çocuk milyonlarca insan öldü. Suriye’de 2.5 yıldır devam eden iç savaşta 100 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Bu da yetmemiş olacak ki bugünlerde Suriye’ye karşı bir savaş hazırlığına girişildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı birçok mirasla birlikte ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesinin de çiğnendiği, yok edildiği ülkemiz, bu savaşın en büyük destekçisi oldu! Şimdi savaş çığırtkanlığı yapanlar Irak’ı unutmasın! Kim bizi nereye sürüklemeye çalışırsa çalışsın, her kim bizi kanlı emellerine alet etmeye çalışırsa çalışsın; Türkiye savaşa karşı barışı savunmalıdır. Meclisin atacağı adımların hepsi bu yönde olmalıdır”

BARIŞ GAZETECİLİĞİ

Medyanın bu süreçte kullandığı dile özellikle dikkat etmesi gerektiğini ve “barış” dilini kullanması gerektiğini dile getiren TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, şöyle devam etti:

“Suriye’ye yapılacak olası bir müdahalenin tartışıldığı şu günlerde ne yazık ki bir kısım medya ve bazı gazetecilerin savaşı haklı gerekçelere dayandırmak, birilerine yaranmak adına olası bir savaşa adeta çanak tuttuğuna şahit oluyoruz. En kötü barış, en iyi savaştan daha iyidir. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek gibi çok önemli bir misyonu olan medya, savaş çağırtkanlarına çanak tutmak yerine barış dilini kullanmalı, savaşçı, militer, popülist bir dil kullanmaktan özenle kaçınmalıdır. Barış gazeteciliği, barışı temel amaç olarak alan ve bu amacı gözden uzak tutmaksızın gerçekleri dile getiren gazeteciliktir. Barış gazeteciliği barıştan, taraflar söz konusuysa gerçeklerden yana olmak, konunun derinlemesine incelenmesine ve gerçeklerin insanlara duyurulmasına hizmet etmektir. İçeride ve dışarıda son derece hassas bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde, medyamız da barış dilini kullanmaya her zamankinden fazla özen göstermelidir ve iktidarından muhalefetine toplumunun tüm kesimleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi etrafında birleşmelidir. Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı Cemiyetler ve 20 bini aşkın üyemiz adına bizler; savaşa karşı barışı, emperyalizme karşı bağımsızlığı, bölünmeye karşı birlik ve beraberliği ve inadına kardeşliği, dostluğu, dayanışmayı savunmaya devam edeceğiz. Bu duygularla tüm insanlığın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyorum”