TELEVİZYONCULAR GAZETELERİN ÖZEL HABERLERİNİ KULLANAMAYACAK!

Televizyoncular ve internet siteleri, gazetelerin özel haberleriyle köşe yazılarını izinsiz kullanamayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı Telif Hakları Yasa Tasarısı Taslağı'na göre, televizyoncular ve internet siteleri, gazetelerin özel haberleriyle köşe yazılarını izinsiz kullanamayacak.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nce Telif Hakları Yasa Tasarısı Taslağı'na gazetelerin ve köşe yazarlarının haklarını korumak amacıyla yeni maddeler eklendi.

Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yaptığı açıklamada, tasarı taslağının vatandaşı, ticaret yapan kesimleri, basın yayın sektörüyle otoriteyi yakından ilgilendiren çok yönlü bir çalışma olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecinde açılan fasıllardan birinin Fikri Mülkiyet Faslı olduğunu hatırlatan Çelik, düzenlemelerin bu çerçevede yürütüldüğünü vurguladı.

Telif hakları konusunun çok geniş taraflı olmasının detaylı çalışmayı da beraberinde getirdiğine işaret eden Çelik, 'Önemli olan devamında sorunlar yaşanmaması. İnce ve hassas düşünmek gerekiyor. Şu anda detay kısmında çalışıyoruz. Tasarı taslağı biteli 3 ay oldu ama ince ayarlar konusunda devam eden kısmı var. Çok yakında neticelenmesini bekliyoruz' diye konuştu.

-'Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir'-

Çelik, birkaç ay önce gazete yöneticilerinin 'Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir' başlığıyla ortak bir deklarasyon yayınlayarak, ürettikleri haber, yorum, köşe yazısı fotoğraf gibi materyallerin hiçbir şekil ve hacimde kullanılmasına izin verilmeyeceğini belirttiklerini hatırlattı.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldiğini belirten Çelik, görüşmeden sonra tasarı taslağına, gazetelerin özel haberleri ve köşe yazılarının, televizyon kanalları ile internet sitelerinde izinsiz kullanılmamasına ilişkin bir maddenin eklendiğini kaydetti.

Yürürlükteki yasada, bahsedilen konuyla ilgili iki maddenin bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

'36 ve 37. maddelerde biraz daha Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında düzenlemeler yaptık. Bu maddeleri Avrupa Birliği'nin mevzuatına da uydurarak çözüm bulmaya çalıştık. Eklenen bu maddelerle, televizyon kanalları ve internet siteleri, gazetelerdeki köşe yazarlarının makaleleri ve gazetelerin özel haberlerini izin almadan hiçbir şekilde kullanamayacak. Kısmi olarak çoğaltsalar dahi izin almak zorunda kalacaklar. Bu hak ihlallerini yapanlar 2 ila 4 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilir. Bu ağır bir ceza. Dolayısıyla daha dikkatli olmak gerekecek.'

-'Kanun korsana geçit vermeyecek'-

Taslağın korsana geçit vermeyecek detaylarla donatıldığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

'Kanunun ana temeli izinsiz çoğaltma ama bugüne kadar gazeteler ve basın sektörü için biraz daha rahatlık vardı. Şimdi orayı da bu kapsam içine soktuk. Makale netice itibarıyla alenileşmiş eserdir, özel haberlerde öyle. Siz kalkarsınız Hatay'a gider oradaki olaylarla ilgili haber hazırlarsınız. Bu haberi sadece siz hazırlamışsınızdır bu özel haberdir ama normal bir haber trafik kazası, hava durumu olayı ya da başka güncel olaylarda kullanabilir o da ancak kaynak göstermek kaydıyla, haberin nereden alındığını belirtmek kaydıyla. Diğer makale ve özel haberlerde asla ve asla izinsiz kullanma olmayacak. Tasarı yasalaştıktan sonra hiçbir televizyon kanalı kaynak göstermeden bir özel haberi, köşe yazısını kullanamayacak.'

-'Telif Birliği haberleri takibe alacak'-

Gazete yöneticilerinin kanallara ve internet sitelerine 'haberimi kaldır' ihtarname çekebileceğinin, savcılığa suç duyurusunda bulunabileceğinin altını çizen Çelik, ayrıca bakanlıkça oluşturulan Telif Birliği'nin de söz konusu haberleri takibe alacağını sözlerine ekledi.