Tekirdağ'da olimpik rezalet…! Havuzda boğulduk!
Türkiye, Paris Olimpiyatlarında 40 yıl sonra altın madalyada sıfır çekerek yurda döndü. Herkes topu birbirine attı. Tüm enerjisini TFF seçimlerine harcayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ‘Federasyonlardan hesap soracağız’ açıklaması yaptı. Tekirdağ’da yaşanan olimpik rezalet tam da suçun kimde olduğunu gözler önüne serdi. MedyaRadar o rezaleti belgeleriyle açıklıyor...
Tekirdağ genelinde yüzme sporu yapan 300 genç sporcu bulunuyor. Bu sporcular antrenmanlarını yıllardır Tekirdağ’da bulunan Olimpik Yüzme Havuzunda yapıyorlar. Tekirdağ Gençlik Spor Müdürlüğü, ‘Tadilat yapacağız’ diyerek 2023 yılının Mart ayında havuzu kapattı. 300 genç sporcu ortada kaldı. Namık Kemal Üniversitesi’nin yüzme havuzunda antrenman yapılacak dense de üniversitenin havuzunun antrenman yapmaya uygun olmadığı ortaya çıktı. Üstüne bir de üniversite yönetiminden ‘Ancak şu saatler antrenman olur’ şartı geldi. Aileler ‘Nasıl olsa 5 ay sonra açılacak’ diyerek çocuklarını kendi özel arabalarıyla Edirne’ye, Çorlu’ya antrenmanlara götürdü. Durumu iyi olmayan çoğu genç sporcu ise havuz olmadığı için sporu bırakmak zorunda kaldı.
REZALET İHALEYLE BAŞLADI!
Tekirdağ Gençlik ce Spor İl Müdürlüğü, 2 Nisan 2024 tarihinde ‘Tekirdağ Olimpik Kapalı Havuz Tadilatı’ ihalesinin duyurusunu yaptı. Şartnamenin, ‘Benzer işe denk sayılacak mühendislik veya mimarlık bölümleri’ maddesine makine mühendisliği de eklendi. 8 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan ihalenin yaklaşık maliyeti 15 milyon 809 bin TL olarak belirlendi. İhaleye aynı zamanda makine mühendisi de olan Seçkin Zeybey dışında kimse katılmadı. Tekirdağ Gençlik Spor İl Müdürlüğü, 19 Haziran 2023 tarihinde Seçkin Zeybey’le sözleşme yaptı. Sözleşmenin tutarı ise 17 milyon 500 bin TL oldu. Yaklaşık maliyetin neredeyse 2 milyon fazlası.. İhale sözleşmesinde havuzun teslim edilmesi gereken tarih ise 30 Aralık 2023 olarak taahhüt edildi.
BİZ BİTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ
Sözleşmede taahhüt edilen sürede havuzun neden teslim edilmediğini sormak için Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün’ü aradım. İzinde olduğunu söylediler. Israrla görüşmek istediğimi söyleyince telefonumu alıp ‘Biz sizi aratacağız’ dediler. Uzunca bir süre telefon gelmeyince tekrar aradım. Israrcı olunca da ‘Sizi yetkili başka birine aktaralım’ diyerek beni Yatırım ve İnşaat Birimi Şube Müdür vekili Hüsmen Yaprak’a aktardılar. Saatler sonra havuz tadilatının akıbetini öğreniyordum. Hüsmen Yaprak, ‘’İhaleyi alan şirketle sorunlar yaşadık. Cezai faaliyetler uyguladık. Kendimiz bitireceğiz. Devlet memuruyum daha da fazla açıklama yapamam size’ dedi. Evet, havuz rezaleti büyüyordu. Rekabet koşulları oluşmadan ihale yapan Tekirdağ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ihaleyi verdiği şirketle mahkemelik oldu…
OLİMPİYATLARDA İŞTE BU YÜZDEN SIFIR ÇEKTİK!
Tekirdağ’daki olimpik rezaleti bir de sporcu velisine sorduk. Mehmet Kaya, havuzun kapanmasıyla birlikte yaşadıklarını şöyle anlattı, ‘Bize ilk önce Namık Kemal Üniversitesi’nin havuzunu adres gösterdiler. Havuzun uzunluğu 30 metre. Yüzme sporcuları ya 25 metre ya da 50 metrelik havuzda antrenman yapmaları gerekiyor. Nasıl olsa beş ayda havuz bitecek diye sesimizi çıkarmadık. Üniversite daha sonra da ‘ öğrencilerimiz de havuzu kullanacak’ diyerek bize saat şartı getirdiler. Çocuklar okuyor. Saatleri üniversite havuzuna uymayan bazı arkadaşlar çocuklarını antrenman için Çorlu'ya, Edirne’ye götürdüler. Düşünün Tekirdağ il yüzme şampiyonlukları İstanbul’da yapıldı. Durumu iyi olmayan aileler çocuklarını yüzmeye göndermediler. Biz de çok yorulduk. Olimpiyatlarda bir tane bile altın alamadıysak bunun sorumlusu liyakatsiz yöneticilerdir. Neredeyse iki sene olacak. Tekirdağ'ın tek olimpik yüzme havuzu kapalı’’ ifadelerini kullandı.
BAKAN BAK, ‘HESAP SORACAĞIZ’
Olimpiyatlarda yıllar sonra gelen büyük hezimetten sonra Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak açıklamalarda bulundu, imkanları doğru ve verimli kullanamayan federasyonlardan hesabının sorulacağını söyledi. Bakan Bak, hesap sormadan kendi il müdürlerinden başlayabilir. Aylardır tüm mesaisini TFF seçimlerine harcayan bakan beyin enerjisi kaldıysa tabi…