TEK KURUŞ ÖDEMEDEN BANKA SAHİBİ OLAN ADAM!.. İŞTE AKŞAM'IN AYDIN DOĞAN YAZI DİZİSİ!...

Aydın Doğan neden Akşam Gazetesi'ne yazı dizisi oldu? İşte Akşam'ın yanıtı

AYDIN Doğan, Hürriyet, Milliyet, Vatan, Posta, Radikal, Kanal D, Star TV ve CNNTÜRK gibi Türkiye´de medyanın çoğunluğuna sahip bir patron. Neden Aydın Doğan´ın kariyeri rakip gazete durumundaki AKŞAM´a yazı dizisi oldu?

Cevabı basit. Aydın Doğan bugüne kadar kendi gazete ve TV´lerinde hep kendi istediği yönleriyle haber oldu. Mesela bir üniversiteden fahri doktora unvanı aldığında, gazetelerine en güzel fotoğraflarıyla sürmanşet oluyor. TV´leri bütün bültenlerde Doğan´ın başarılarını anlatıyor. İş o kadar çığırından çıktı ki, böbrek vakfından şilt alsa CNNTÜRK canlı yayın yapıp, gazeteleri yarım sayfa yayınlar hale geldi. Bu bir anlamda geri kalmış ülke diktatörlerinin medyayı kullanarak kendi reklamlarını yapması gibi oldu. Oysa madalyonun bir de öteki yüzü var. AKŞAM, medyanın da temizlenmesi, özeleştiri yapması için Doğan Grubu gazete ve TV´lerin yazamadıkları için bu yazı dizisini başlatıyor.


  • DÜNKÜ Hürriyet´te bir haber vardı. Aydın Doğan, saygın bir işadamı olduğunu anlatmak için Türkiye Gazete Sahipleri Birliği Başkanı ve Dünya Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı olduğunu söylüyordu. Bu da mı reklam, bunlar da mı önemsiz?

    Bu kuruluşlar için önemsiz demek doğru olmaz. Fakat, Türkiye´de Aydın Doğan´ın medya hakimiyeti ortada. 2008´in ilk 5 ay sonuçlarına göre Doğan Grubu medya ilan pazarında yüzde 44.7 paya sahip. Bu da yıllık 2 milyar dolar civarı bir reklam geliri demek. Basına bu kadar hakim olan bir patronun gazete sahiplerinin liderliğine soyunması da normal. İş adamları içinde Aydın Doğan´ı fazla ciddiye alan yok. Yani bir anlamda bu kadar gazete ve TV´si varken basındakiler içinde bile "Aman biz bulaşmayalım" diyenler çoğunlukta. O da kendi kendine bu işleri yürüterek, Hürriyet´in patronu olarak elde edemeyeceği uluslarararası itibarı kazanmak istiyor. Durum dünyada da üç aşağı beş yukarı böyle olduğu için, Türkiye´deki kartelin temsilcisi olarak yılda bir iki kez kongrelere katılıp, yayıncılık alanındaki görgüsünü, bilgisini artırmaya çalışıyor.


    • YANİ başta Hürriyet, Doğan Grubu medyasındaki Aydın Doğan haberlerine daha dikkatli mi bakmak lazım. Bunların tamamının reklam amaçlı olduğunu söylemek biraz insafsızlık olmaz mı?..

      Aydın Doğan´ın memleketi Bayburt´ta yaptığı bir açılış Hürriyet´e, Milliyet´e sayfa sayfa haber oluyorsa, TV´lerinde uzun uzun yayınlanıyorsa bunun başka bir izahı olamaz. Hatırlayın, eskiden Irak devlet televizyonunda sabah-akşam Saddam´ın icraatlarını ve cesaretini anlatan yapımlar vardı. Ne farkı var?


    • PEKİ Aydın Doğan´ın çıkışı nasıl başladı. Biliyoruz ki otomobil başbayiliği yaparken hızlı bir yükseliş elde etti. Milliyet´i satın alarak medyaya girdi. Ya sonrası?

      Evet Abdi İpekçi´nin öldürülmesi sonrası Milliyet´in sahibi Karacan Ailesi, medyadan soğudu. 1981 yılında Milliyet Yayın adı ile Doğan Grubu´nun basın macerası başladı. Sonrasını herkes biliyor. Hürriyet Grubu, dergiler, televizyon sektörü, Kanal D ve diğerleriyle gelen hızlı büyüme.


    • SADECE medyada mı büyüdü?... Aynı dönem başka sektörlere de girmedi mi?..

      Girmez mi?.. 1990´lar hatta 2000´lerin başına kadar medya hiç de kârlı bir sektör değildi. İlan gelirleri çok düşük, Türkiye ekonomisi küçük olduğu için bir işadamının sadece medya ile ayakta durması imkansız gibiydi. Bu nedenle Doğan da başka sektörlere göz kırptı. İşte bu yazı dizisinde Aydın Doğan´ın hiçbir değer üretmeden, tek bi