TBMM KİT Komisyonu

-İLBANK Genel Müdürü Dedeoğlu:- "2016 yılında banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık...

TBMM (AA) - İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, bankanın bu yılki hedeflerine ilişkin olarak, "2016 yılında banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık yatırım yapılması planlanmaktadır." diye konuştu.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, İLBANK'ın 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü.

Komisyonda sunum yapan Dedeoğlu, İLBANK'ın 1933 yılında 15 milyon lira sermaye ile "Belediyeler Bankası" adıyla kurulduğunu ve 1945 yılında da il özel idarelerini de içine alarak, 4759 sayılı kanunla 100 milyon lira sermayeli İller Bankası'na dönüştürüldüğünü anlattı. Dedeoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan İLBANK'ın bin 367 belediye, 30 büyükşehir belediyesi, 30 su ve kanal idaresi, 51 il özel idaresi ve 2 ilçe özel idaresi olmak üzere toplam bin 480 mahalli idare birimine hizmet sunduğunu ifade etti.

İLBANK'ın amaçları hakkında bilgi veren Dedeoğlu, bankanın yerel yönetimlerin her türlü içme suyu, içme suyu arıtma, kanalizasyon, atık su arıtma, harita, imar planı, kenti bilgi sistemi, üstyapı projelerini yaptığını ve yerel yönetimlere teknik danışmanlık hizmeti sunduğunu aktardı.

Dedeoğlu, İLBANK'ın Genel Müdürlük ve 18 bölge müdürlüğünde toplam 3 bin 782 personel ile hizmet verdiğini belirterek, "Nominal sermayesi 18 milyar lira olan bankamız, yaklaşık 11 milyar lira ödenmiş sermayesi ile bankacılık sektöründe ilk sırada yer almaktadır. Bankamız, öz kaynaklar sıralamasında ve yatırım bankaları arasında ilk sırada yer alırken, aktif büyüklük ile kalkınma ve yatırım bankaları arasında üçüncü sıradadır." diye konuştu.

İLBANK'ın finansman, proje geliştirme, proje uygulama, danışmanlık ve teknik hizmet, yerel yönetimlere kaynak transferi ve kaynak geliştirme faaliyetlerini yürüttüğünü söyleyen Dedeoğlu, projeler hakkında ise şu bilgileri verdi:

"2011'de başlatılan Su, Kanalizasyon, Altyapı Projeleri (SUKAP) ile genel bütçeden yerel yönetimlerin içme suyu, şebeke ve arıtma gibi ihtiyaçlarının desteklenmesine yönelik bir projedir. 2014"te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzalanan Altyapı Projelerinin Desteklenmesi (ÇEVDES) protokolü kapsamında ise belediyelerin ihtiyacı olan altyapı projeleri hibe olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda 250 proje yürütülmektedir. Bankamız için 2015 yılı çevresel projelerin öncelikte olduğu bir yıl olmuş ve bu konudaki çalışmalarımız 2016 yılında da devam edecektir. Bankamızın amaçlarından biri de ülkemiz için gelecekte büyük sorun olarak görülen, içme suyu kayıp kaçaklarının azaltılmasıdır. Bu amaçla 2016'da içme suyu projelerine hız verilecek, yeni teknolojiler bu projelerde yoğun şekilde kullanılacaktır. Bankamız, yenilebilir enerji ve uluslararası alandaki projeler ile ilgili de çalışmalarını sürdürmektedir."

- "889 milyon lira hibe vermeyi hedefliyoruz"

Dedeoğlu, İLBANK'ın 2016 yılı hedeflerine ilişkin olarak, "Banka öz kaynaklarımızdan 6 milyar lira kredi verilmesi, 239 milyon lirası bankamız karından olmak üzere 889 milyon lira hibe verilmesi, 837 milyon lira dış kaynaklı kredi kullandırılması, kaynak geliştirme faaliyetlerimiz için 250 milyon liralık yatırım yapılması planlanmaktadır. Bankamız, yerel yönetimlere hizmet sürecinde sayısız yatırımlara attığı imzası, sağlım ve köklü kurumsal yapısı, dinamik teknik kapasitesi, uzun yıllara dayanan deneyim ve tecrübesiyle ülkemizin her noktasında projeler üretmeye ve başarılı yatırımlar gerçekleştirmeye devam edecektir." diye konuştu.

- "Yasal değişiklik talebimiz var"

Komisyonda, İLBANK tarafından yüklenici firmalardan alınan araçlara yönelik 2013 yılına ilişkin alt komisyon raporunda yer alan öneri de ele alındı.

İLBANK Genel Müdürü Dedeoğlu, "Bu araçlarla ilgili Bankamızın dışında hiçbir yerde bu tip araç tahsisimiz yoktur. Bütün araçlar, 18 bölge müdürlüğünün desteklenmesi için kontrol hizmetlerinde kullanılmaktadır. Biz de bu amaca dönük kullanıyoruz. Bankamızın bütün ihaleleri de açık ihale şeklindedir. Ama bu sistemi savunmuyorum. 1960'lı yıllarda çıkmış bir yasadan bahsediyoruz. Biz de bu sistemden çıkmak, yasal değişiklik yapmak istiyoruz. Sadece bu konu değil, İller Bankası'nın mevcut bilgi, birikim ve tecrübesinin uluslararası arenaya açılmasını hedefliyoruz. Bunun için yasal değişiklik talebimiz var ve bu değişiklikte taşıtlarla ilgili konuyu da çözmek ve bir daha komisyonun karşısına bu tip bir eleştiriyle gelmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLBANK Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün de araçların özel işlerde kullanılması gibi bir hata varsa bunu kimsenin mazur görmeyeceğini ve gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Üstün, milletvekillerinin soruları üzerine, İLBANK'ın yurt dışına açılması ve buralarda da projeler gerçekleştirmesine yönelik çalışmaları hayata geçirmek istediklerini söyledi. Üstün, milletvekillerinden gelen eleştirilerin tamamını dikkate aldıklarını anlatarak, "Münferit hataların olduğunu biliyoruz ama ülkede dokunmadığı köy kalmayan bir kurumdan bahsediyoruz. Bütün eleştirileri not aldık. Bize sunulan projelerde, millete aktarılacağına inandığımız hiçbir projeyi siyasi ayrım gözeterek engellemeyiz. Sadece millete gitmeyeceğini düşündüğümüz projelerde biraz daha seçici oluruz. Verdiğimiz finansmanın millete yansımasına yönelik denetimler dışında belediyelerin teftişi de bizde değildir." diye konuştu.

İLBANK'ın 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.