Taraf'tan Twittergate bombası; Başbakanlık ve iki gazeteci...

Hayrünnisa Gül'ün size çok kırgınız diyerek iki gazetecinin elini sıkmama gerekçesi yoksa bu mu? Taraf'tan bomba iddia...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesi hakkında “ağır eleştirilerde” bulunan, bazı ekonomi bürokratlarını “vatan haini” ilan eden ve gözaltına alınacaklar listesi yayınlayan “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabının, şifresi çözüldüğünü ileri süren Taraf gazetesi bugün sürmanşetinden bombayı patlattı.

Gazetenin "Başbakanlık'ta Twittergate" başlıklı haberinde sözkonusu hesaptan yayınlanan mesajların, Başbakanlık’tan, bir yandaş gazetenin Ankara Temsilciliği’nden ve bir başka yandaş gazetenin de İkitelli’de bulunan merkezinden atıldığı ileri sürüldü.
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın yazdığı “Gizli Arşiv” isimli “hesabın” deşifre edilmesi hikâyesi şöyle:

"TWITTER HESABINDAN ŞANTAJ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün, bazı hükümet yanlısı gazetecilere yönelik tepkisi gözlerin, Gül ve Ailesi hakkında yapılan yayınlara çevrildi.
Kamuoyunda hükümete yakınlığı ile bilinen birçok yazar ve gazete yöneticisi, Gül Ailesi’nden gelen tepki üzerine, “Gül”e yönelik hakaret içeren bir yazı kaleme almadıklarını iddia ettiler.
Ancak, Cumhurbaşkanı Gül’e, ailesine ve ekibine yönelik ağır hakaretler, “köşelerden” değil sosyal medya üzerinden yapıldı. Yani, sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden açılan sahte hesaplarla yapılan hakaretler Gül ve ailesini derinden yaraladı.
Bu hesapların başında ise, mahkeme kararı ile geçtiğimiz günlerde kapatılan “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabı geliyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Sözkonusu Twitter hesabı, son olarak ikinci İzmir merkezli emniyet mensuplarına yönelik yapılan operasyonu önceden deşifre etti. İlk etapta bir gazetenin Ankara temsilcisi katıldığı bir televizyon programında ikinci dalga operasyon yapılacağını açıklarken, aynı hesaptan operasyonda kimlerin gözaltına alınacağı ilan edildi.
Gizli arşivin gözaltına alınacaklar listesinde, bazı savcılar ile emniyet müdürlerinin yanı sıra aralarında benim de bulunduğum dört gazetecinin de ismi yer aldı. Sözkonusu yayının ardından bazı savcılar, emniyet müdürleri, hesapla ilgili suç duyurusunda bulundu.

ÜÇ IP ADRESİ TESPİT EDİLDİ
Suç duyurusu üzerine, şantaj ve hakaret amacıyla kullanılan “Gizli Arşiv” isimli, Twitter hesabı ile ilgili araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda, “Gizli Arşiv” isimli hesabın şifresinin, üç ayrı merkezden kullanıldığı belirlendi.
Sözkonusu merkezlerden ikisi Ankara’da, birisi de İstanbul’da çıktı. Ankara’da bulunan adreslerden birisinin Başbakanlık’a ait olduğu belirlendi. Yani, “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabına, Başbakanlık’ın bilgisayarlarından mesaj atıldığı tespit edildi. Bu tespit, IP numaraları aracılığı ile gerçekleştirildi.

ADRESLERDEN BİRİSİ BİR GAZETENİN ANKARA TEMSİLCİLİĞİ
Ankara’dan tespit edilen ikinci adres ise hükümete yakınlığı ile bilinen bir gazetenin Ankara temsilciliği çıktı. Yani, sözkonusu gazetenin Ankara temsilciliğinde bulunan bilgisayarlardan da bu hesaba mesaj atıldığı belirlendi.
Bunun dışında, hesabı kullanan üçüncü adres ise İstanbul İkitelli olarak kayıtlara geçti. İstanbul İkitelli’de bulunan hükümete yakınlığı ile bilinen bir başka gazetenin merkezinin bilgisayarlarından, bu hesaba mesajlar yazıldığı belirlendi. Yani sahte hesabın, iki hükümete yakın gazetenin bilgisayarından ve bir de Başbakanlık’taki bilgisayardan mesaj atıldığı saptandı.

İSİMLER ARAŞTIRILIYOR
Araştırmada, sadece “Gizli Arşiv” isimli hesaba, hangi bilgisayarlardan mesaj atıldığı tespit edilebildi. Örneğin, Başbakanlık’ta veya gazetenin Ankara temsilciliğinden mesaj atan kişinin açık kimliği bulunamadı. Twitter yönetimi de, bu tür hesap bilgilerini paylaşmıyor. Ancak, sözkonusu hesabı kullanan kişilerin “yakın çevresi”, “Gizli Arşiv”in şifresinin kimlerin elinde olduğuna yönelik de ihbarlarda bulunuyorlar. Sözkonusu ihbarlar değerlendirmeye alındı. Cumhuriyet savcılıların soruşturmasının tamamlanması ile birlikte, “Gizli Arşiv” isimli Twitter hesabını kullanan, “gazeteciler” ile kamu görevlisinin kimliğinin netleşmesi bekleniyor.

YANDAŞLARDAN “SİZİ MİT’E AKREDİTE EDEBİLİRİZ” TEKLİFİ
“AK Troller” tarafından yönetilen “şantaj hesapları” Ankara’da da tartışma konusu oldu. Sözkonusu hesaplar, Başbakanlık ve AKP yönetiminden birkaç isim tarafından yönlendiriliyor. Birçok bakan ve AKP yöneticisi, sahte hesaplar ile parti yöneticileri ve bürokratların hedef alınmasını doğru bulmuyor. Özellikle, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) bu tip hesaplara destek olduğuna yönelik oluşturulan hava, güvenlik birimlerini de rahatsız ediyor. Hükümete yakın bazı gazetelerin yöneticilerinin, meslektaşlarına, “isterseniz sizi MİT’e akredite ettirebiliriz” şeklinde tekliflerde bulunması Ankara’da, AK Trollerle ilgili duyulan rahatsızlığın daha da büyümesine yol açtı. Hükümet üyeleri, sözkonusu hesapların bir gün deşifre edilmesinden endişe duyuyorlar."