Taraf'a rekor cezaya muhalefetin tepkisi: Yandaşa da ceza kesiyor musunuz?

Maliye Bakanlığı’nın Taraf’a vergi ablukası muhalefetin tepkisi çekti.

Şubat ayı içinde Taraf’a yaklaşık 5.5 milyon liralık haksız vergi cezası kesen Maliye Bakanlığı vergi müfettişlerinin raporun tebliği edilmesinden üç ay sonra “eksik inceleme yapmışız” diyerek yeniden vergi incelemesi yapma kararına muhalefet sessiz kalmadı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. “Gazeteye aynı yıl iki kez inceleme kararı alan Maliye Bakanlığı’nın benzer kararları yandaş medyaya yapmadığı bilinirken, söz konusu uygulamanın bir yıldırma operasyonu olduğu düşünülmektedir” denen önergede şu sorulara yanıt istendi:

» 5.5 milyon liralık cezanın tebliğ edilmesinden üç ay sonra, ikinci defa vergi incelemesi kararı Başbakanlık tarafından mı alınmıştır? Taraf gazetesine 5.5 milyon liralık vergi cezası kesen Vergi Müfettişi Abdullah Kiraz’ın daha sonra terfi ettirilerek Gelir İdaresi Başkanlığı’na Grup Başkanı olarak atanmasının arkasında, Taraf’a kestiği ceza kararı mı yatmaktadır?
» Taraf gazetesine yönelik ikinci defa vergi incelemesi yapılması kararının arkasında, gazetenin yayın politikası mı yatmaktadır? Vergi cezaları, gazeteleri mevcut yayın politikalarından vazgeçirme çabasının bir parçası olarak mı devreye sokulmaktadır?
» Hükümete yönelik eleştirel tutum almayan ve kamuoyunda “yandaş” olarak tanımlanan gazetelere yönelik vergi incelemeleri ve verilen cezalar nelerdir? Son 5 yıl içinde hangi gazetelere, satılamadığı için hurdaya verilen gazeteler için ceza kesilmiştir?
» Taraf gazetesine yönelik inceleme ve cezaya karşın, Hükümet üyesi bakanların yakınlarına ait olan şirketlere, örneğin, son 10 yıl içinde Ankara Eskişehir Yolu’nda dev bir fabrika açacak kadar büyüyen Babacan Tekstil’in son beş yılda ödediği vergiler ile vergi denetim elemanlarının yaptığı denetimlerin sonuçları nelerdir?

CHP: Vergi terörü yaratılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu: Maliye Bakanlığı’nın havuç ve sopa politikası Türkiye’deki en önemli ayrımcılık politikası haline geldi. Medya kurumları üzerinde vergi terörü yaratılıyor. Maliye Bakanlığı’nda Sayıştay denetimi yapılamadı. Meclis’e gönderilmeyen raporlarda çok önemli iddialar var. Havuzcu işadamlarının milyarlarca lirayı geçen vergi borcunun hukuka ve yerleşik uygulamaya aykırı olarak silindiği tespit edilmiş durumda. Maliye Bakanlığı milyarlarca lira vergi kaybına neden olan işlemlerle uğraşacağına bir siyasal partinin infaz bürosu gibi vergi suikastları düzenlemektedir. Bu durum, yapanlar için suçtur ve cezasız kalmayacaktır.

MHP: Talimat Başbakan’dan

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay:
Artık Maliye’yi Maliye olmaktan çıkardı bu hükümet. 25 yıl emek verdim Maliye Bakanlığı’nda. Bir kısmı denetim elemanı, bir kısmı idareci olarak. Hiçbir siyasiden, hiçbir mükellef için imada bile bulunulmamıştır. Hiç hatırlamam. Siyasi maksatla, husumete yönelik asla vergi incelemesi yapılamaz. Bunun örneği yok. Ancak özellikle son 5-6 yıldır bu konuda bunu siyasi husumete bağlı silah olarak kullanıyor. Bu son derece yanlıştır. Askeri rejimlerde bile bu böyle bir durum bilmiyorum, duymadım, yaşamadım. Bu iktidar Türkiye’yi şirazesinden çıkardı. Taraf’a yapılan vergi incelemesi hiç şüphem yok ki Başbakan’ın talimatıyla olmuştur.