TARAF YAZARI MELİH ALTINOK'TAN 'KAYNAKÇA'LI YAZI!
Altınok bugün Taraf'taki köşesinde Kaynakçalı internet andıcı uygulama dersi başlıklı bir yazı yazdı ve yazısının sonunda bir kaynakça yayınladı.
Taraf yazarı Melih Altınok'un geçen hafta yayımlanan "İklim Değişti Şehre Kemal Burkay Geliyor" başlıklı yazısının, Murat Toklucu'nun 2009 tarihli "PKK'dan Önce Özgürlük Yolu Vardı" yazısıyla büyük benzerlikler taşıdığı, Altınok'ın intihal yaptığı ileri sürülmüştü. Altınok eleştirilere internet üzerinden yanıt vermiş haberi yayınlayan sitelere yolladığı mailde Haber metinlerinde kaynakça kul-la-nıl-maz demiş ve şöyle sormuştu: "haber metinlerinde kaynakça kullanılır mı? Gazeteciliğin “duayenleri” bu basit bilgiden bihaber mi?"
İşte Altınok'un o ilginç yazısından bir bölüm:
Türkiye'nin "en" steril TV'sindeki gündem toplantılarını istisnasız "Taraf'a ve yazarlarına medya siteleri aracılığıyla nasıl çakarız" seremonisiyle sonlandıran "çıkma gazeteciler" hafta sonunda da işbaşındaydı.
O gün ülke "İnternet Andıcı" iddianamesinin şok ayrıntılarını konuştuğu için, rahatsız genç solcular, adlarına çıkan celbi teslim almakta daha bir hevesliydiler.
Çoğu zaman olduğu gibi ilk hedef yerli yersiz evrensel sol'dan(*) bahsedip yüzlerine ayna tutan bir yazarın haberini ameliyat masasına yatırdılar. Bir taşla iki kuş vurulacaktı(**). Hem, gelişmeler karşısında umuda kapılan ahalinin kafası bulandırılmaya çalışılacak, hem de yayınlarıyla bu demokratikleşme iklimine önayak olan gazete ve yazarına, ya tutarsa, çamur atılacaktı.
Karargâh muhipleri, Kemal Burkay'ın hayat hikâyesini anlatan bir haberdeki "PKK silahlı mücadelede ısrar eden bir örgüttü" türünden "orijinal" tesbitlerin bu gerçeği ilk kez dile getirme iddiasında olan bir metinden araklandığı bombasını tavaya atıverdiler.
Kanıtları olan "bilimsel bir makaledeki" biyografik bilgilerin hangi internet sitesinde kopyalandığının bir önemi yoktu. Ama Taraf yazarının neşter attıkları haber metninde, herhalde "sır" olan "bir siyasi partinin kurucularının isimlerini" nereden alındığını belirtmemesi, kuşkusuz ki intihal sayılabilirdi.
Gazeteciliğin duayeni bazı medya siteleri, haber metinlerinde biyografik bilgiler için bile kaynakça gösterilmesinin(***) komik olduğunu bilmeyecek kadar "acemi" değillerdi elbette. Ama rahatlardı, statükonun şu zor günlerinde intihalin tanımını yeniden yapmak internet andıcının ruhuna ortaklık sayılacak değildi ya.
Kaynakça:
(*) "Sol" için bkz. Felsefe Sözlüğü, Orhan Hançerlioğlu
(**) Çocuklar İçin Atasözleri, Selçuk Yıldırım
(***) Başlangıç için, Tatil Kitabım (ilkokul 3) mantık alıştırmaları bölümü.