Tapelerin haberleştirilmesine AİHM kararı

Kılıçdaroğlu’nun yolsuzluk soruşturmasındaki tapeleri Meclis’te okumasını haberleştiren Bugün muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında karar verildi.

Bugün gazetesi muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi.
AİHM kararları ile Anayasa’nın basın özgürlüğü maddesini referans gösteren savcı,tapelerin Kılıçdaroğlu’nun açıklamasıyla aleniyet kazandığına dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin grup toplantısında açıkladığı tapeleri haber yapan muhabir Ezelhan Üstünkaya hakkında kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi.

Eski bakanları da kapsayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının gizliliğini ihlal suçuyla, haberi yapan Bugün gazetesi Parlamento Muhabiri Ezelhan Üstünkaya hakkında açılan soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı.

Kararı veren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı, kamuoyunun bilgilendirilmesine ve basın özgürlüğüne vurgu yaptı.

'GİZ­Lİ­Lİ­Ğİ İH­LA­L' SUÇ­LA­MA­SI

Ezelhan Üstünkaya, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler arasındaki telefon konuşmasının CHP grup toplantısında yayınlanmasını haberleştirmişti. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Üstünkaya hakkında "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan soruşturma başlatmıştı.

KA­MU­OYU BİL­Gİ­LEN­Dİ­RİL­Dİ

Yaptığı incelemede soruşturmaya gerek olmadığına karar veren İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı, söz konusu konuşma kayıtlarının Kılıçdaroğlu'nun açıklamasıyla aleniyet kazandığına ve haber verme sınırları aşılmaksızın kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla haber yapıldığına dikkat çekti. Savcı Bölükbaşı, Yargıtay ve AİHM kararları ile Anayasa'nın basın özgürlüğünü düzenleyen maddesini de referans gösterdi.

HALKI AYDINLATMAK GAZETECİNİN GÖREVİ

Ko­vuş­tur­ma­ya ge­rek ol­ma­dı­ğı yö­nün­de ve­ri­len ka­ra­rın ge­rek­çe­sin­de şöy­le de­nil­di: "Ge­ne­li il­gi­len­di­ren ya da il­gi­len­dir­me­si ge­re­ken tüm olay­lar hak­kın­da, hal­kı ob­jek­tif ve ger­çek­le­ri yan­sı­ta­cak bi­çim­de ay­dın­lat­mak, çe­şit­li so­run­lar üze­rin­de ka­mu­oyu­nu dü­şün­me­ye ça­ğı­ra­cak tarz­da tar­tış­ma­lar aç­mak, onu top­lum­sal ve si­ya­sal olu­şum­lar üze­rin­de doğ­ru ve ger­çe­ğe uy­gun bil­gi­ler­le do­nat­mak, yö­ne­ti­ci­le­ri eleş­tir­mek, uyar­mak ve bu yön­tem­ler­le de­net­le­mek, ay­rı­ca için­de ya­şa­dı­ğı top­lu­mun ve tüm in­san­lı­ğın so­run­la­rı ko­nu­sun­da bi­re­yi bi­linç­len­dir­mek du­ru­mun­da olan ba­sı­na, bu ödev­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­rir­ken ih­ti­yaç du­ya­ca­ğı bir kı­sım hak­lar da ta­nın­mış­tır. Bun­lar bil­gi edin­me, yay­ma, eleş­tir­me, yo­rum­la­ma ve eser ya­rat­ma hak­la­rı­dır. Te­me­li­ni Ana­ya­sa­'nın 28. vd. mad­de­le­rin­den alan ve Ba­sın Ya­sa­sı­'nın 3. mad­de­sin­de dü­zen­le­nen hak­lar­dır. Ha­ber içe­rik­le­ri­nin dü­şün­ce açık­la­ma, bil­gi ver­me ve eleş­ti­ri sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de kal­dı­ğı, açık­la­nış şek­liy­le ko­nu­su ara­sın­da dü­şün­sel bir bağ bu­lun­du­ğu, giz­li­li­ğin ih­la­li su­çu­nun un­sur­la­rı açı­sın­dan oluş­ma­dı­ğı an­la­şıl­mış­tır."