Tahsin Yücel son yolculuğuna uğurlandı

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Tahsin Yücel son yolculuğuna uğurlandı.

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Tahsin Yücel son yolculuğuna uğurlandı. Tahsin Yücel’in cenazesi Şişli Camii’nde kılınan öğlen namazının ardından Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Cenaze töreninde konuşan Cevat Çapan, “Tahsin Yücel hep özgün şeyler yazdı. Kimsenin kolay kolay yazamayacağı bir duyarlılıkla yazdı. Tahsin de bütün rüzgarların tadı, güzelliği vardı. Yani doğu, batı, kuzey, güney bütün dünyayı kucaklayan bir yapısı vardı. Hem yazar hem de bilim adamı olarak değerli çalışmalar yaptı” dedi.

Özdemir İnce ise, “Tahsin Yücel cumhuriyet yazarlar kuşağının en önemli yazarlarından biridir. 1930 doğumlu yazarlar, yazı dilini kuran bir kadrodur. Yani şu anda bütün edebiyatçılar, romancılar, hikayeciler onların kurduğu dil üzerinden gidiyorlar. Bunların arasından Tahsin Yücel en önemlisidir. Tahsin Yücel, romancı olarak hikayeci olarak öğretim üyesi olarak yapacaklarının en iyisini yaptı. O bakımdan gözü açık gitmedi” şeklinde konuştu.

Erdoğan Teziç de, “Türk düşünce hayatında geniş bir açılma sağlayacak alanın insanıydı. Bir edebiyatçıydı, güzel çeviriler yaptı. Bunları Türk Dili’ne kazandırması başlı başına büyük bir hamledir Türkiye için. Onun için yaptığı hizmetler karşısında ona teşekkür borcumuz var” ifadelerini kullandı.
Tuncay Özkan ise şöyle konuştu: “Toplumsal çürümenin ve yozlaşmanın karşısında diliyle, eserleriyle dik duran büyük bir düşünce insanıydı. Bu kuşak çok çalışkan, çok evrensel ve bugüne göre çok detaycı bir kuşak. O kuşağın temsilcileri gittikçe eksiliyoruz. Yapıtlarını Türkiye’de herkesin okumasını isterim. Çıkaracak çok ders var. O derslerle birlikte önümüzün aydınlanacağını ümit ediyorum. Bu kuşağı iyi anlamak lazım. Bu kuşak bugün bizim saklandığımız modernizmin kurucusu.”

Çapan, Tahsin Yücel için “Hepimizin saygı ve sevgisini kazandı, aileden biriydi” ifadelerini kullandı. Gazeteci Tuncay Özkan ise Tahsin Yücel’in yapıtlarının herkes tarafından okunması temennisinde bulunarak “O kuşağın iyi anlaşılmasını isterim. Çünkü o kuşak bugün bizim saklandığımız modernizmin yaratıcısı” diye konuştu.



TAHSİN YÜCEL KİMDİR?

Tahsin Yücel 1933 yılında Elbistan’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptıktan sonra, 2000 yılında emekli oldu. Değişik alanlardaki çalışmalarıyla yazınımıza katkıda bulundu. Yazın araştırmalarına L’Imaginaire de Bernanos’la (1969) başladı. Bunu Figures et messages dans la Comédie humaine (1973), Eleştiri Kuramları (2007) izledi.

Daha sonra Anlatı Yerlemleri (1979), Dil Devrimi ve Sonuçları (1982), Yapısalcılık (1982) adlı araştırmalarını yayımladı. Yazın ve Yaşam (1976), Yazının Sınırları (1982), Tartışmalar (1993),Yazın, Gene Yazın (1995), Alıntılar (1997), Söylemlerin İçinden (1999 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü), Salaklık Üstüne Deneme (2000), Yüz ve Söz (2003) ve Göstergeler’de (2006) adlı kitaplarında deneme ve eleştirilerini topladı.

Yücel roman ve öyküleriyle de günümüz Türk yazınında seçkin bir yer edindi. Romanları: Mutfak Çıkmazı (1960), Vatandaş (1975), Peygamberin Son Beş Günü (1992, Orhan Kemal roman ödülü),Bıyık Söylencesi (1995), Yalan (2002, Yunus Nadi roman ödülü ve Ömer Asım Aksoy roman ödülü), Kumru ile Kumru (2005) ve Gökdelen (2006, Balkanika ödülü). Öykü kitapları Haney Yaşamalı (1955, Sait Faik hikâye armağanı), Düşlerin Ölümü (1958, Türk Dil Kurumu öykü ödülü),Ben ve Öteki (1983), Aykırı Öyküler (1989), Komşular (1999, Dünya Kitap Yılın kitabı ödülü),Golyan Devrimi (2008).

Tahsin Yücel Fransız yazınından çağdaş ve klasik yetmiş dolayında yapıt çevirmiş, kendisine 1984’te Azra Erhat Çeviri Yazını Üstün Hizmet ödülü, 2008’de Mersin Kenti Edebiyat Ödülü verildi.