Suudi Arabistan'da tarihi Ukaz Panayırı

- 10. Ukaz Panayırı, şiir yarışmaları, edebi sunumlar, paneller, konferanslar ve tiyatro gösterileri ile katılımcılarına eski festivalleri yaşatmaya çalışacak

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'da geçmişi milattan önce 3'üncü veya 4'üncü yüzyıla kadar uzanan, tarih kitaplarında "Ukaz Panayırı" olarak geçen ve dün başlayan 10. Uluslararası Ukaz Festivali 19 Ağustos'a kadar devam edecek.

Suudi Arabistan'ın en önemli festivali olarak görülen ve Mekke'ye 85 kilometre uzaklıktaki Taif kentinde düzenlenen festivale, bu yıl ülke içinden ve diğer Arap ülkelerinden çok sayıda davetli ve basın mensubunun katıldığı belirtiliyor.

Festivalde yapılacak program, sergi, konferans, panel, şiir yarışmaları, tiyatro ve diğer etkinlikler ile cahiliye dönemi Araplarının toplumsal yaşam biçiminin yansıtılması hedefleniyor.

Geleneksel el sanatları ürünler ile kıyafetlerin yanı sıra eski dönem Arap mutfağının lezzetleri de festival boyunca katılımcılara sunulacak.

Festival sonunda 10 ayrı dalda dereceye giren katılımcılara yaklaşık yarım milyon dolar ödül verilecek.

- Ukaz Festivali

Ukaz Festivali İslamiyet öncesinde ve İslamiyetle beraber Araplar için büyük öneme sahipti. Geçmişi milattan önce 3 ila 4. yüzyıllara dayandırılan ve her yıl 1 ay süreyle düzenlenen festivale çeşitli Arap kabileleri katılırdı. İş dünyası için yeni anlaşmaların yapıldığı, şairler ve sanatçılar için ise yeni eserlerini duyurmaları açısından zamanının en önemli etkinliği olarak kabul edilirdi.

Arapların o dönemde çok yoğun rağbet gösterdiği etkinlik, başta ekonomik faaliyetler olmak üzere sosyal, kültürel ve sanat alanlarında en iyilerin başyapıtlarını sergileme fırsatını buldukları bir etkinlik olarak ön plana çıkardı.

Şam, İran, Bizans ve Yemen'den gelen ticaret kervanlarının da bulunduğu festivalde Arapların hayatında çok önemli olan şiir geleneğinin en güzel eserleri okunurdu.

Panayırda dereceye giren başta şiir olmak üzere diğer yapıtlar, yıl boyunca alanında en iyileri olarak kabul edilerek yapıt sahibine ödüller verilirdi.

Hazreti Muhammed ve 4 halife döneminde de düzenlenmeye devam edilen Ukaz Panayırı, İslam orduları tarafından fethedilen Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin rutin ticaret merkezlerini değiştirmesi sonucu ilginin azalması ve hicri 129 yılında Hariciler tarafından düzenlenen baskın sonucu durduruldu.

Miladi 750'li yıllardan itibaren 13 asır gerçekleştirilmeyen Ukaz Panayırı, ilk defa 2007 yılında eski panayırın yeri olan Taif kentinde "Uluslararası Ukaz Festivali" adıyla yeniden düzenlenmeye başlandı.