"ŞU AN KAR EDEN GAZETE VE TV YOK! " IAA BAŞKANI YALÇINDAĞ REKLAM PİYASASINI ANLATTI!..
IAA Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ: Reklam fiyatları yüzde 25-30 arasında düştü. Sektör topyekün zararda... Ama şimdi tanıtım ve pazarlamaya yer veren firmalar için yeni fırsatlar zamanı...
Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, son 6 aydır reklam harcamalarında yüzde 30'lar civarında düşüş bulunduğunu bildirdi.
IAA'nın İş Sanat Oditoryumu'nda düzenlediği ''Fırtınalı Denizde Kaptanlık'' konferansının açılışında konuşan Yalçındağ, 1,5 yıldır devam eden, geçen yılın son 3 ayında özellikle reklam sektörünü derinden etkileyen krizin, bu yılın ilk 2-3 ayında da aynı şekilde sürdüğünü, ancak şu anda bir iyimserlik havası bulunduğunun söylenebileceğini ifade etti.
Yalçındağ, tüketicinin geleceğinden emin olmaması nedeniyle bir şey satın almadığını, kabuğuna çekildiğini, atılan adımlar ve bazı sektörlerdeki vergi indirimleriyle birlikte tüketicinin tekrar sokağa çıktığını belirterek, pazarda bir kıpırdanma bulunduğunu söyledi.
Reklam fiyatlarında çok süratli bir indirim yapıldığını savunan Yalçındağ, ''Maalesef şu anda Türkiye'de para kazanan gazete, dergi ve televizyon yok. Yılın ilk 4 ayını geride bıraktık. Bu işletmeler kar edememiş durumda'' şeklinde konuştu.
Mehmet Ali Yalçındağ, reklam fiyatlarının yüzde 25-30 arasında düştüğünü bildirerek, sektörün topyekun zarar ettiğini, rekabetin düzeyini makul seviyelerde tutmak, birbirlerine zarar vermemek ve acımasız olmamak gerektiğini söyledi. Yalçındağ, nisan ve mayıs aylarında fiyatların çok süratli şekilde yukarı çıktığını da kaydetti.
TAM PAZARLAMA ZAMANI
Mehmet Ali Yalçındağ, şu anda insanların ihtiyaçlarını en elverişli koşullarda sağlama eğiliminde olduğunu, bunu unutmamaları gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Değişen bu koşullara göre üreticiler, pazarlamacılar oturup her şeyin eskiye dönmesini mi beklemeli, yoksa riskleri fırsatlarla dengelemeli mi? Bugün görüyoruz ki heyecan verici kampanyalarla pazarlama yatırımlarına devam eden şirketler krizden güç kazanarak çıkıyor. Gemisinin dayanıklılığını ve esnekliğini anlayarak fırtınayı daha rahatça aşabiliyor. 'Kriz oldu duralım, bekleyelim, kriz bitsin sonra yolumuza devam edelim' diye düşünürsek bilin ki şimdiden kaybettiniz. Unutmayın ki doğru yolda olsanız bile durursanız biri ya sizi geçer ya da ezer.''
İşlerin yolunda giderken hayatın kolay olduğunu, her şeyin beklendiği şekilde seyrettiğini ifade eden Yalçındağ, belirsizlik veya değişim karşısında nasıl davranılacağının önemli olduğunu vurguladı.
Yalçındağ, şimdi markaların yenilikçi, yaratıcı olmaya ve yaygın erişim sağlamaya her zamankinden daha çok ihtiyacı bulunduğunu dile getirerek, talebin uygun koşullar sunulduğunda her zaman harekete geçtiğini söyledi.