SPK'DAN ŞOK YALANLAMA! "DOĞAN HAYAL GÖRÜYOR!"

Doğan Grubu'nun 'SPK Sabah'a bilgi sızdırdı' yönündeki iddialarını yalanlayan Kurul, grubun SPK'yı İngiltere'ye de şikâyet ettiğini açıkladı

Aydın Doğan ve kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu dört kişinin Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçundan yargılandıkları davada, SABAH'a bilgi sızdırıldığı yolundaki Doğan Grubu'nun iddialarını 'gerçek dışı' olarak niteleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), grubun benzer bir iddia ile İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da başvurduğunu bildirdi.

Davanın görülmekte olduğu 15. Asliye Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz yıl bir dilekçe veren Aydın Doğan'ın vekilleri "Denetleme Raporlarının SABAH gazetesine sızdırıldığı, söz konusu raporlar ile Doğan Grubu aleyhine haberlerin yapıldığı, SPK tarafından yapılan denetimlerin tek amacının bu yayınların yapılmasını sağlamak olduğu" iddialarına yer vermişti. Bu iddiaları yalanlayan SPK'nın mahkemeye verdiği cevap yazısı, Doğan Grubu'nun benzer bir şikâyeti İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da yaptığını ortaya çıkardı.

ENGELLEMEK İSTEDİLER

Gerçekle ilgisi olmayan iddiaların kabul edilebilmesinin imkânsız olduğu ifade edilen yazıda "Nitekim Doğan Grubu'nca inceleme sürecinde benzer bir mizansenle bilgi talep edilen İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde inceleme kapsamında talep edilen bilgilerin Kurulumuza verilmesi engellenmeye çalışılmış, ancak grup bu girişiminde başarılı olamamıştır" denildi. İnceleme sürecinde, İngiltere'de bulunan ve paravan oldukları iddia edilen Eurozone, Sortal ve Shawcliff adlı şirketlerin hakim ortaklarının belirlenmesi ve söz konusu şirketlerin faaliyetleri hakkında bilgi temin edilmesi için 7 ayrı yurtdışı otoriteyle uzun süren yazışmalar yapıldığı ifade edilerek, bu kurumlardan biri olan İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından SPK'ya verilen cevapta bu şirketlere ilişkin bilgi-belge temini konusunda bazı güçlüklerle karşılaşıldığının bildirildiği ifade edildi. Doğan Ailesi fertlerine ait Sortal ve Shawcliff'in danışmanlık hizmeti aldığı Denton Wilde Sapte-Londra Hukuk Bürosu tarafından bakanlığa yapılan başvuruda özetle Doğan Grubu tarafından SPK'ya iletilen gizli nitelikteki bilgilerin daha önce basına sızdırıldığı belirtildi.

YALAN İDDİALAR

Bu iddiaların reddedildiği ifade edilen yazının devamında şöyle denildi: "İnceleme sürecinde Doğan Grubu'nun yurtdışında kurulu şirketleri hakkında bilgi temin etmek isteyen yurtdışı otoritelerin girişimleri, kurulumuzca dışarıya bilgi sızdırıldığı şeklinde yalan, yanlış iddialarda bulunularak engellenmeye çalışılmıştır. Bu durum, inceleme konusu işlemler hakkında Kurulumuz tarafından suç duyurusunda bulunulması sonrasında savcılık makamına ifade verirken haklarında suç duyurusunda bulunulan şahısların yurtdışından temin edilen bilgi ve belgelerin böyle bir süreçten önce istenilmiş olması halinde taraflarınca Kurulumuza iletilebileceği yönündeki beyanlarının da samimi olmadığını göstermektedir."