SOSYAL MEDYADA ATIŞ SERBEST Mİ?

Yaşamımızda giderek daha önemli bir yer tutmaya başlayan sosyal medya kuşkusuz yeni etik sorunları da beraberinde getiriyor.

Yaşamımızda giderek daha önemli bir yer tutmaya başlayan sosyal medya kuşkusuz yeni etik sorunları da beraberinde getiriyor. Gazeteciler, sosyal medyada ne kadar serbest davranabilir? İstediklerini serbestçe yazabilirler mi? Soruları gündeme getirip yeni bir tartışma başlatan Hürriyet'in okur temsilcisi Faruk Bildirici oldu.

İşte Bildirici'nin kaleminden sosyal medyanın polemikleri...

"Bu soruların yanıtları konusunda henüz bir görüş birliği sağlanmış değil. Ama her geçen gün ortaya çıkan örnekler üzerinden yeniden tartışma gündemine geliyor bu konu. CNN'in Ortadoğu editörü Octavia Nasr'ı, Twitter'da yazdığı bir mesajı nedeniyle kovması, Washington Post'un deneyimli bir muhabirinin bir senatörle ilgili Twitter mesajına gelen tepkiler, bilinen örnekler.
Washington Post, benzer gelişmelerin ardından editör ve muhabirlerin Twitter'da yazmalarına yasak getirmiş, "Editör ve muhabirler, siyasi olarak görülebilecek görüşler ifade etmemeli, açık platformlarda taraf tutmamalıdırlar" yolunda bir ilke benimsemişti.

Elbette bu ilke tartışılabilir, genel bir yasaklamanın gazeteciliğin ruhuna aykırı olduğu söylenebilir. Ancak şurası çok açık ki, Twitter, Facebook gibi ağlar, kamuya açık alanlar. Dolayısıyla gazetecilerin açık alanda davranış ve ifade biçimleri, "gazetecilik kimliği"nden ayrı düşünülemez. Gazeteci, bağımsızlığını sosyal medyada da korumak, inandırıcılığına şüphe düşürecek tarafgir bir pozisyona girmemek durumunda. Ayrıca bir gazeteci, sosyal medyada yazarken, kendi kurumunu bağlayacak, gölge düşürecek, saygınlığını ve güvenilirliğini zedeleyecek, fikirler ve tepkiler dile getirmemeli.

Türkiye'de henüz sosyal medya alanında gazetecilerin davranışlarıyla ilgili olarak üzerinde uzlaşılmış etik kurallar yok. Bildiğim kadarıyla medya kuruluşları da bu alanda ilkeler benimsemiş değil. Aynı şekilde Doğan Grubu Yayın İlkeleri arasında da sosyal medya ile ilgili etik bir kural yok.

Ama başta da söylediğim gibi, bu konuda yazılı kurallar olmasa da genel meslek ilkeleri, gazetecileri sosyal medyada yazarken de bağlar. Twitter ve Facebook, gazetecilerin bu kuralları unutarak yazabilecekleri alanlar değildir. Hiçbir koşulda tarafgirlik yapmaması gereken haber editörleri, muhabirler, Twitter'da takım flamalarıyla, siyasi sembollerle sayfalar açarsa gazetelerinin tarafsızlığına da gölge düşürmüş olur.

Tabii kendi isimleriyle yazmayan gazetecilere diyecek bir sözüm yok."