Son Dakika! TMSF Bank Asya'ya el koydu!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. BDDK daha önce Bank Asya'nın ortaklık yapısını incelemiş ve bankanın etkin denetimi sağlayacak şeffaflığa sahip olmadığını tespit etmişti.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya'nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63'lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK DAHA ÖNCE İNCELEMİŞTİ
Bank Asya'nın yüzde 63'lük hissesinin TSMF tarafından kullanılması için yönetici ataması talebi Bankacılık denetleme ve Düzenleme Kurulu'ndan (BDDK) geldi. BDDK daha önce Bank Asya'nın ortaklık yapısını incelemiş ve bankanın etkin denetimi sağlayacak şeffaflığa sahip olmadığını tespit etmişti.

2001'DEKİ EL KOYMALARDAN FARKLI

Bank Asya'ya yönelik bu işlemin 2001'deki banka el koymalarından farkı bulunuyor. 2001 krizinde bankalara mali yapılarının zayıf olması, yükümlülüklerini yerine getirecek durumda olmamaları ve mevduat sahiplerinin haklarını riske attıkları için el konulmuştu. Bank Asya için şu anda böyle bir risk bulunmuyor. Sadece ortaklık yapısı ve organizasyon şemasının şeffaf olmaması gerekçe gösteriliyor.

BDDK'DAN AÇIKLAMA
BDDK'nın konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarihli ve 6187 sayılı Kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak Kurum tarafından yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."

İŞTİRAKLARİNİ SATMIŞTI

Bank Asya 2014'ün ocak ayında yüzde 21,8'ine sahip olduğu Yeni Mağazacılık AŞ (A101) paylarını 25 Nisan 2014 tarihinde 350 milyon lira bedelle sattıktan sonra, Tuna GYO (Asya Termal) ve Nil Yönetim Hizmetleri AŞ'deki paylarını da temmuz ayında satmıştı. Bu iştirak satışlarından 6 ay sonra Bank Asya yeniden bir iştirak satışı ile gündeme gelmişti. Banka yüzde 40'ına sahip olduğu finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren Tamweel Africa Holding SA'daki yüzde 40 oranındaki paylarının tamamını The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector'e (ICD) satmak üzere sözleşme imzalamıştı. Bank Asya'nın iştirak satışı yoluyla elde ettiği gelir, ICD'ye sattığı hisselerle, yaklaşık 568 milyon liraya ulaştı.