Sırrı Sakık Ağrı'daki anıtı yıkamaz!

Kazım Karabekir adını Ağrı'dan sileceğini açıklayan Sırrı Sakık'a bir tepki de Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol'dan geldi.

Sakık'ın açıklamasını 'kışkırtıcı' ve 'kaygı verici' olarak niteleyen Akyol, 'Pilotlar Anıtı'nın belediyenin görev alanına girmediğini, bu yüzden de kaldırılamayacağını açıkladı.

SAKIK'I ILIMLI BİLİYORDUK

'Şehit pilotlar ve Kazım Karabekir' başlıklı bugünkü yazısında Akyol, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, şehirdeki Pilotlar Anıtı'nı sökeceğini, bir mahalleye ve bazı okullara verilmiş olan Kazım Karabekir adını değiştireceğini söylediğini hatırlatarak "Ilımlı' bilinen ve zaman zaman gerçekten ılımlı davranışlar ortaya koyan Sırrı Sakık'ın, seçildiği gün böylesine kışkırtıcı, ayrıştırıcı konuşması kaygı vericidir" dedi.

İNSANLARIN SORUNLARINI ÖNEMSEMİYORLAR

Sakık'ın bu davranışının, PKK etrafında oluşan Kürt milliyetçiliğinin öncelikleri hakkında da bilgi vermekte olduğuna işaret eden Akyol, "İnsanlann hiçbir ekonomik, sosyal sorunu önemli değil, varsa yoksa siyasi ajitasyon! Yeni belediye başkanı Kazım Karabekir adını sileceğini, Pilotlar Anıtı'nı yıkacağını söyleyerek işe başlıyor!" sözleriyle tepkisinin ifade etti.

Ağrı'daki şehitlerin kim olduğunu da anlatan Akyol şöyle devam etti:

Ağrı'daki şehitlikte bulunan 'Pilotlar Anıtı'nın, Cumhuriyet döneminde yaşanmış Ağrı isyanlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Türkiye ile İran arasında, Atatürk'le Rıza Şah arasında kurulan dostluk, 1939'da da devam ediyor. İran'daki bir törene katılmak üzere Türkiye pervaneli uçaklardan oluşan bir filo gönderiyor.
Dönüş yolunda, 29 Nisan 1939'da fırtınaya kapılan uçaklardan ikisi düşüyor, 2 pilot şehit oluyor. Cenazeleri Türkiye'ye getirilerek Ağrı Şehitliği'ne defnediliyor.

SIRRI SAKIK TARİHİ BİLMİYOR

Sakık ise "bu pilotların" Ağrı isyanında Kürtleri bombaladığını, öldürdüğünü söylüyor. Halbuki Ağrı isyanları 1926-30 arasındadır. 1939'da hiçbir olay yoktur. Ağrı isyanlannı bastırmak için uçak kullanıldığı ve bir uçağın düştüğü yolunda da ben bir kayıt görmedim.

BELEDİYENİN YETKİSİ YOK

Pilotlar Anıtı, Ağrı'daki şehitliğin içinde... Şehitlikte Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele şehitleri bulunduğu gibi, 1930 da iki yüzbaşının cenazelerinin de buraya defnedildiği biliniyor. Belki bunlar Ağrı isyanlannın bastırılması sırasındadır.
Fakat pilotların ve Pilotlar Anıtı'nın isyanlarla hiçbir ilgisi yoktur.
Aynca Şehitlik ve içindeki anıt, "Birinci derecede sit alanı"dır. Belediye bu konuda yetkisizdir.
Sakık hiç olmazsa bunu araştıracak kadar içindeki öfkeye hâkim olabilseydi keşke.