Sigorta sektörü temsilcileri Osmaniye’de bir araya geldi
- TARSİM Genel Müdürü Satoğlu: - "Şu an itibarıyla 1,5 milyon poliçeyi bulduk. Prim olarak ise şu an 1,5 milyar lira seviyesini geçtik"
OSMANİYE (AA) - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, "Şu an itibarıyla 1,5 milyon poliçeyi bulduk. Prim olarak ise şu an 1,5 milyar lira seviyesini geçtik" dedi.
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu ile Osmaniye Sigorta Acenteleri Derneğince Osmaniye'de “Geleceğimizin anahtarı kimin elinde” konulu panel düzenlendi. Farklı illerden 250 sigorta acente temsilcisinin katıldığı panele konuşmacı olarak katılan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gelecekte doğal afetlerin artmasının ve hava koşullarının değişmesinin beklendiğini anlatan Satoğlu, bu etkenlerin de tarım sigortasını daha önemli hale getireceğini söyledi.
Son yıllarda devlet ve özel sektör iş birliğiyle yapılan tarım sigorta modelinin tüm dünyada yaygınlaştığını dile getiren Satoğlu, "2015 yılında tarım sigortacılığı 30 milyar dolar seviyesindeydi. Bunun 25 milyar doları devlet özel sektör iş birliğiyle oluşan modeller. TARSİM, bu modeller içinde en başarılı model olarak öne çıkıyor. Bu nedenle birçok ülkeye danışmanlık hizmeti veriyoruz." diye konuştu.
TARSİM'in poliçe sayılarına değinen Satoğlu, "Şu an itibarıyla 1,5 milyon poliçeyi bulduk. Prim olarak ise şu an 1,5 milyar lira seviyesini geçtik. Yıl sonu itibarıyla bu rakamın 1,7 milyara çıkmasını bekliyoruz. Bitkisel ürünlerde sigortalanma oranı yüzde 20'yi geçti. Sigortalı tarım alanı 22 milyon dekar alanı geçti. Sigortalı tarım mülkleri 25 milyar lirayı buluyor. Geçen yıl üreticiye ödenen tazminat 800 milyon lira. Bu yıl ise 850 milyon lira civarında bir ödeme yapmayı planlıyoruz. Bunun nedeni bu yıl don olayı olmaması." ifadelerini kullandı.
Quick Sigorta Genel Müdürü Levent Uluçeçen ise bir ülkenin ekonomisi ve kalkınması için sigorta sektörünün ve acentelerin çok önemli olduğunu vurguladı.
Sektörde yılda 12 milyar liralık prim üretildiğini anlatan Uluçeçen, "Çok dar alanda çalışıyoruz. Ülkemizde 30 şirket var. Brezilya'da İngiltere'de bu rakam binlerle ifade ediliyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de sigortacılık bilincinin daha çok yaygınlaştırılması gerektiğini dile getiren Uluçeçen, "DASK zorunlu olmasına rağmen şu an sigortalanma oranı yüzde 50. Trafik sigortası zorunlu olmasına rağmen 3 milyon araç halen sigortasız geziyor. Ülkemizde sigortacılığı yaygınlaştırmak zorundayız. Alacağımız çok yol var" dedi.