SGK çalışanları iş bırakma eylemi yaptı: 'Taleplerimizi içeren bir torba yasa bekliyoruz'

SGK çalışanları artan iş yükü ve düşük maaşlar nedeniyle ülkenin dört bir yanında bugün bir kez daha tam gün iş bıraktı.

EYT başvuruları nedeniyle iş yükü katlanarak artan ve uzun mesailerle karşı karşıya kalan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının başlattıkları eylemler sürüyor.

Daha önce de iş yavaşlatan ve iş bırakan SGK emekçileri maaş artışı, ikramiye, 3600 ek gösterge gibi talepler başta olmak üzere haklarını istiyor.

Bugün de Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Büro İş Sendikası'nın çağrısıyla toplanan SGK emekçileri ülkenin dört bir yanından taleplerini sıraladı.

“ÇALIŞANLARIN İŞ YÜKÜ 2-3 KAT ARTTI”
İstanbul'da talepleri için iş bırakan SGK emekçileri, Unkapanı, Kadıköy ve Esenyurt'ta eylem yaptı.

Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube’nin çağrısıyla Unkapanı Sosyal Güvenlik merkezi önünde bir araya gelen SGK emekçileri; insanca yaşayacak ücret, ikramiye ve 3600 ek gösterge başta olmak üzere talepleri için basın açıklaması yaptı. Talepleri için iş bırakan SGK emekçileri, “Haklı talepleriniz karşılanıncaya, mağduriyetimiz giderilinceye kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

Yapılan eylemde, “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin. Kamuda en düşük maaşı alan, 11 yıldır 666 sayılı KHK ile hakları gasp edilen, EYT ile 2,5 milyona mart ayında maaş bağlanacak olan SGK emekçilerinin ikramiyeleri, ek ödemeleri, fazla mesai ücretleri derhal ödensin” pankartı açan SGK emekçileri sık sık “İkramiye hakkımız söke söke alırız” “3600 hakkımız Söke söke alırız” “Ücrette adalet istiyoruz”, “Ek gösterge hakkımız söke söke alırız” sloganları attı.

SGK emekçileri adına açıklamayı Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube başkanı Zeynel Kışlak Yıldırım gerçekleştirdi. Yıldırım, emeklilikte yaşa yakışanlarla ilgili düzenlenin meclisten geçerek yasallaştırıldığını hatırlattı, “Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocakta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurlar Sosyal Güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturulmuş, borçlanma taleplerini gerçekleştirmişlerdir. Bu durum dahi SGK çalışanlarının iş yükünü 2-3 kat artırırken, emeklilik taleplerinin başlaması ile tüm sosyal güvenlik merkezlerinin önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş, yaşanan yoğunlukla beraber hem vatandaşlar mağdur edilmiş hem de SGK emekçilerinin iş yükü katmerlenerek artmış daha da artacağı görülmektedir” dedi.

Ankara'da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önündeki eylemde sendika adına açıklama yapan Genel Başkan Alay Hamzaçebi, "13 Ocak’tan beri birçok Büyükşehirde kirayı bile karşılamayan asgari ücret seviyesinde olan 11 bin 500 TL civarında bir maaş ile hayatını idame ettirmeye çalışan SGK Emekçilerinin EYT ile başlayan kat be kat artan, şimdide prim yapılandırma ile pik yapan iş yükünden kaynaklanan sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyoruz" dedi.

'HİÇ ŞAKA KALDIRACAK DURUMDA DEĞİLİZ'

"Bizler bu zamana kadar somut adım beklerken Çalışma Bakanı Sn. Vedat Bilgin 1 Nisan’da en düşük memur maaşının 20 bin lirayı geçtiğini söyledi" diyen Hamzaçebi, "Bizler 20 bin TL maaşı ancak iki ayda alıyoruz. Sn. Bakanın bu açıklamasının 1 Nisan şakası olmadığını düşünüyoruz. Burnumuzdan soluyoruz. Hiç şaka kaldıracak durumda değiliz. Sn. Bakanın açıklamasını önemsiyor ve somut adım olarak kabul ediyoruz. 8 bin 500 TL farkı geçmişe yönelik talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

'EYT TALEBİ OLAN MİLYONLARCA VATANDAŞLA MEMUR KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ'

Hamzaçebi, "Bu açıklama EYT talebi olan milyonlarca vatandaş ile memuru karşı karşıya getiren çok tehlikeli bir açıklamadır. Bütün kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Gerçek maaşımız 11 bin 313 TL. Biz emeğimizin karşılığını almak, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Buradan EYT ile ilgili Bakanlığa çözüm önerimizi de sunmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu. Bütün hak sahiplerinin hesabına 7 bin 500 TL’yi otomatik olarak yatır. Kalanı sonra mahsuplaşırsın. Bu kadar basit. İpe un sermenin, işi yokuşa sürmenin, bizleri günah keçisi yapmanın anlamı yok" ifadesini kullandı.

SGK ÇALIŞANLARI TALEPLERİNİ SIRALADI

Alay Hamzaçebi emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

SGK’da fazla mesai sürelerinin uzunluğu ve karşılığının 54 lira gibi komik bir rakam olması Anayasa’nın 18. Maddesine göre angarya yasağı kapsamındadır. Akşam 3 saat mesaiye kalsan 162 lira alırsın. Bu para; ne iftar yemeğine, ne yoluna, ne çayına, çorbana yeter. Bu parayı da sadece emeklilik işlemi yapan personele ödeniyor.

SGK çalışanları üzerinde bazı İl Müdürlerinin yaptığı yoğun mobbinglere de değinmek istiyorum. Hakkını arayan memuru sindirmek için yer değişikliği, sürgün, ceza uygulamalarından vazgeçin. Özellikle Antalya SGK İl Müdürünü buradan uyarıyorum. Anayasal suç işliyorsun. Derhal yaptığın hukuksuzluklardan vazgeç. Burada olan Arkadaşlarımız Antalya’ya dönene kadar herkesi görev yerlerine iade et.

Büro çalışanlarının sorunlarını gündeme getirerek çalışanların taleplerini içeren bir torba yasa bekliyoruz.

İşte torba, işte talepler:

8 bin 500-TL seyyanen zam istiyoruz.
2011 yılından itibaren kaldırılan ikramiyelerimizi geriye dönük istiyoruz.
Sosyal güvenlik tazminatını, Uzmanlık Kadrosu'nu istiyoruz.
3600 Ek-Gösterge başta kamu şefleri olmak üzere birinci dereceye düşen bütün memurlara verilmeli.
Yardımcı Hizmetler sınıfı kaldırılarak içerisinde bulunan meslek branşları Teknik Hizmetler Sınıfına, diğerleri de Genel İdare Hizmetleri sınıfına geçirilerek Ek- Göstergeden faydalandırılmalı.
Büyükşehir Farkı verilmeli.
Kira Yardımı yapılmalı.
Emniyet vakıf payı nüfus çalışanlarına aktarılmalı.
Kariyer Uzman ve Denetmenlerin Merkez & Taşra Ayrımı Giderilmeli.
İş ve Meslek Danışmanlığı kariyer meslek sayılmalı.
Meteoroloji Çalışanlarının Havacılık Tazminatı tam ödenmeli.
TSK Devlet Memurlarına İş Güçlüğü ve İş Riski Zammı verilmeli.
Kredi yurtlar Yönetim Memurları için mesleki kadro oluşturulmalı.
Özel Güvenlik Görevlilerine silah tazminatı ve yıpranma payı verilmeli.
Kamu Mühendisi ve Avukatlarının mali hakları iyileştirilmeli.
Adalet Hizmetleri tazminatı 10 puan artırılarak bakanlık merkez teşkilatına da verilmeli.
Disiplin Affı çıkarılmalı.
Bütün memurlara Yeşil Pasaport hakkı verilmeli.