SERDAR TURGUT ÇANKAYA'DAKİ YEMEKTE EN ÇOK NEYE ŞAŞIRDI?... GARSONLARI NEDEN BEĞENMEDİ?... GECEDE EN ÖNEMLİ EKSİKLİK NEYDİ?... TURGUT KRALİÇE'Lİ YEMEĞİ YAZDI!...

Sayın Cumhurbaşkanı´na ayıp olmadıysa bile misafir Kraliçe´ye ayıp oldu. Çünkü o taç takarak gelmişti salona. Tiyatronun en büyük oyuncusu o olduğundan en büyük sembol de ondaydı.

Erdoğan yanılıyor olmasın


Çok hızlı geçen ve içi çok da dolu olan birkaç günden sonra nihayet İstanbul´daki odamda oturup, yaşadıklarım hakkında sakince düşünme imkanına kavuştum.

Deneylerin sıcaklığında aklıma gelmeyen bazı önemli noktaları şimdi şimdi formüle etmeye başladım. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Sadece okurken şunu unutmayın lütfen; bunlar sonuca vardırılmış, nedenleri tam anlaşılabilmiş konular değil. Çoğu, ucu henüz açık, formülasyon bekleyen sorular şeklinde.


  • Smokine ideolojik nedenlerle tepki duymak, devlet adamına fazla yakışmıyor. Baştan galiba smokin ile frakın karıştırılması gibi bir durum söz konusu burada. Gayet tabii ki kılık kıyafetin evrimi ve bu evrimin tarihi son analizde kültürel ve dolayısıyla ideolojik bir olgudur. Ancak devlet adamlığı bazen bazı ritüellere komik görünseler de katılmayı gerektirir.

    Devlet davetleri daima bir tiyatrodan ibarettir. Kuralları ve mutlaka kullanılması gereken replikleri vardır bunların. Mesela ben smokinimi giydim ve gittim Köşk´e. Cumhurbaşkanı´nın elini sıkarken `Sayın Cumhurbaşkanım´ dedim. Kraliçe elini uzattığından elini sıkarken ona eğilip `Your majesty´, eşinin elini sıkarken ise başımı hafif eğerek `Your highness´ dedim. Hayrünnisa Hanım´ın elini sıkarken de başımı eğip `Hanımefendi´ dedim.

    Sonra geçtim masaya oturdum. Ne yani davete smokin giymeden gelenler şimdi bana bütün bu yaşadıklarımın hoş görünemeyeceğini mi söylemek istiyorlar ki?..

    Ben de smokini sık giyen bir insan değilim. Rutin olarak da insanlara bu şekilde davranmıyorum tabii ki... Ama sonuçta, hepimiz tiyatronun gereğini yaparken bazılarının kıyafetlerine olması gerektiğinden fazla ideolojik anlamlar yüklemeye çalışması üzdü beni doğrusu.

    Sayın Cumhurbaşkanı´na ayıp olmadıysa bile misafir Kraliçe´ye ayıp oldu. Çünkü o taç takarak gelmişti salona. Tiyatronun en büyük oyuncusu o olduğundan en büyük sembol de ondaydı.


    • Smokin erkeği olduğundan daha yakışıklı gösterebiliyor. Cumhurbaşkanı´na da hayli yakışmıştı. Başbakan da giyseydi ona da çok yakışacağını düşünüyorum. Kendisi zaten kıyafetleri iyi taşıyan bir fiziğe sahip. Smokin de hoş dururdu üstünde.

      Bu arada smokin giymemeyi bir başkaldırı, bir meydan okumak olarak görenleri de haksız buluyorum. Yeri gelmişken söyleyeyim dedim.


    • Modacılar, Hayrünnisa Hanım´ın kıyafetini beğendiklerine göre ortada bir sorun olmasa gerek.

      Ben sadece kıyafetin rengine takmış durumdayım. O renk yerine siyah bir kıyafet daha uygun olmaz mıydı ve de yakışmaz mıydı?. Tabii ki ben moda konusunda uzman değilim bunu da unutmayın. Böyle gecelere siyah daha güzel gitmez mi ve smokinli eşle daha uyum sağlamaz mıydı?


    • Köşk´te restorasyona gittiğinde birçok eleştiri alan Hayrünnisa Hanım o davet salonunun dekorasyonuna mutlaka acilen el atmak zorunda. O salon belki bir diskoteğin, belki de bir gece kulübünün görünümüne uygun olabilir ama devlet resepsiyonunun verildiği bir salona uygun durmuyor. Türkiye´ye de yakışmıyor. Hemen bir yarışma açılıp salonun tasarımı birinci gelen projeye teslim edilmeli.


    • Bir süre önce-kimin yazısıydı bilmiyorum-resepsiyonlarda verilen yemeğin kalitesi eleştirilmişti. Eğer ortada gerçekten bir sorun vardıysa da kalite daha iyileştirilmiş gördüğüm kadarıyla. Her şey mükemmel mi