SELAM FİLMİNİN GALASINA BÜYÜK İLGİ!

Senegal, Afganistan ve Bosna Hersek'te bulunan Türk okullarında görev yapan 3 öğretmenin hikâyesini anlatan ''Selam'' filminin galası yapıldı.

2013 yılının en iddialı filmlerinden biri olan “SELAM”ın galası, 27 Mart 2013 Çarşamba günü Trump Towers Cinemaximum’da ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Galaya Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül başta olmak üzere siyaset dünyasından birçok isim katıldı. Oyuncu ve yönetmen Hamdi Alkan, yapımcı Birol Güven, Ömür Gedik, oyuncu Seray Sever, İpek Tuzcuoğlu ve İkbal Gürpınar ise galanın diğer davetlileri arasındaydı.

Başrollerini Burçin Abdullah, Yunus Emre Yıldırımer ve Hasan Nihat Sütçü’nün paylaştığı Selam filminin galasına Senalgalli oyuncu Brahim N’diaye ile Afganistanlı Mustafa Muhammed Zaim de katılarak renk kattı.

Filmin her anının heyecanlı olduğunu ve çok etkilendiğini belirten Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış; “Bu filmde konu edilen öğretmenlerimiz dünya barışı için yeni bir meşale yaktılar. Yurt dışındaki Türk okulları sayesinde bu meşale daha geniş alanları aydınlattı. Ülkemizden kilometrelerce uzakta dilimiz, kültürümüz adına gördüğümüz tüm güzellikler, işte bu hizmet kervanının neferlerinin, yani eğitimcilerimizin alın teri, onların göz nuru, emeği… Barış iklimin hasretlileri olarak bu hizmet neferlerine her daim müteşekkiriz. İnsanlığı kurdukları barış köprüleriyle selamlayan bu hizmet neferlerini hikayelerini bizle paylaştığı için film ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

Filmi izleyen Hakan Şükür de, "Bunlar benim bildiğim şeyler tabi ama insan izleyince duygulanıyor. Bütün mesajlar farklı şeyler içeriyor ama özünde selamın ne demek olduğunu anlatıyor. Biz seyrettik ama inşallah herkes seyreder. Fedakar öğretmenlerin hikayelerini anlatıyor" dedi.

Filmin başrol oyuncusu Burçin Abdullah, "Afganistan'da gerçekleştirdiğimiz çekimlerde çok zorlandık ama sonuç olarak çok iyi bir iş çıkarttık. Filmde gayesi, umudu olan güçlü bir öğretmeni canlandırıyorum. Bu filme gelenler çok duygulanacaklar" şeklinde konuştu.

Adem Öğretmen karakterini canlandıran Hasan Nihat Sütçü, " İdealleri uğruna sevdiklerini geride bırakanların hikayesi bu. Bu film onların selamı. Film ile selamın ne demek olduğunu öğreneceğiz" diye konuştu.

Yunus Emre Yıldırımer, "Ben Senegal'deydim. Çekimler sırasında çok zorlanmadım çünkü oradaki öğretmenlerimiz selamı çoktan yaymışlar. Çok iyi insanlarla çalıştık. Bize geriye kalan oynamaktı. Bütün sahneler benim için çok değerliydi. Filme gidenler eminim tekrar izlemek isteyecekler" ifadelerini kullandı.

Dünyada kimsenin gitmek istemeyeceği, savaşların, açlığın ve fakirliğin yaşandığı ülkelere gözlerini kırpmadan giden fedakar öğretmenlerin hikayesini anlatan Selam filminin yapımcılığını Sabri Koç, konsept danışmanlığını ise Haluk Örgün üsteniyor. Yönetmenliğini Levent Demirkale’nin yaptığı Selam filminin senaryosunu Necati Şahin kaleme aldı.

Hazırlıkları 2 yıl süren filmin çekimleri dört ayda tamamlandı, çekimler boyunca 50 kişilik teknik ekip ve 2 ton teknik malzeme Senegal, Afganistan ve Bosna Hersek’e taşındı. Filmde yer alan aksiyon sahnelerinin gerçeğe uygun yansıtılabilmesi için çok sayıda görsel efekt kullanıldı. Hikayenin atmosferini yaşatan mekanlar ise Senegal, Afganistan ve Bosna Hersek’te aylar süren araştırmalar sonunda seçildi. Yurtdışında yapılan çekimlerde çok sayıda ünlü yabancı oyuncuyla çalışıldı.

Filmin Konusu

Harun, Zehra ve Adem öğretmen, idealleri uğruna sevdiklerinden, ailelerinden, evlerinden, yurtlarından ayrılarak 3 farklı kıtaya doğru yola çıkar. Adem, hamile karısını geride bırakarak binlerce kilometre uzaklıktaki Bosna Hersek’e sıcacık bir selam ve dostluk götürmenin peşine düşer. Zehra, Harun’un hasretini yüreğine gömerek açlığın ve susuzluğun pençesinde olan Afganistan’a ulaşarak savaşın gölgesindeki çocuklara yardım eli uzatır. Hizmet aşkıyla yanıp tutuşan Harun ise geçmişini düşünmeden eski bir sömürge devleti olan Senegal’deki karanlığa ışık olmaya gider. Bu üç fedakar öğretmen, gittikleri ülkelerde sadece eğitimci değil, aynı zamanda anne, baba, dost ve arkadaş olabilmek için ellerinden geleni yapar.

Dünya’nın en çilekeş ülkelerine barışı, dostluğu, kardeşliği, yardımı götüren bu isimsiz kahramanlar kendi hayatlarını hiçe sayarak eğitim fedakarlığını her şeyin üstünde görür. Üç öğretmenin hikayesi zaman zaman birbiriyle kesişirken çoğu zaman binlerce kilometreyle birbirinden ayrılır ve onlar gittikleri her ülkede solmayan birer hatıra olur.

Filmin Künyesi

Yapımcı: Sabri Koç - Neyir Film

Konsept Danışmanı: Haluk Örgün

Yönetmen: Levent Demirkale

Oyuncular: Yunus Emre Yıldırımer, Burçin Abdullah, Hasan Nihat Sütçü, Emre Karakoç, Fatma Karanfil, Mustafa Muhammed Zaim, Brahim N’diaye

Senarist: Necati Şahin

Genel Sanat Yönetmeni: Levent Kulaç

Müzik: Yücel Arzen