Sektör temsilcisi uyardı: Et fiyatları daha da artacak!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, et krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekti ve ‘daha da artacak’ diye uyardı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte sektörün çıkmaza girdiğini ve fiyatların orantısız şekilde yükseleceği uyarısında bulundu. Solakoğlu, sektörün büyük bir çıkmaza girdiğini ve yeni hükümetin kucağında bir saatli bomba bırakıldığını belirtti.

Solakoğlu, et ve süt fiyatlarındaki artışın sebebini açıklarken, “Anaç hayvan süt veren inektir. Süt para etmediği için daha gaddarca ve normalin ötesinde kesime gidiyor. 4 yıldır süt fiyatları üzerinde yapılan baskı nedeniyle süt inekçiliğinden para kazanılmaması ineklerin gebe bırakılmayıp kesime gönderilmesine sebep oldu. 2022 yılında özellikle darbe çok ağır oldu. Artık bir süt üreticisi ürettiği her 1 litre sütten 2 liraya yakın zarar eder duruma geldi. Köylerde hayvan mevcudu çok düştü. Hem dişi hem besilik hayvan girişi minimuma indi. Üretici etten de zarar ettiği için büyük endüstriyel işletmeler de aile çiftlikleri de artık yavru alıp beslememeye başladı. Büyük işletmelerde damların kullanılma kapasitesi yüzde 25’lere, aile işletmelerinde yüzde 50’nin altına düştü. Artık mezbahalar hayvan bulamaz oldular” dedi.

Solakoğlu, “Et fiyatı çok yüksek seyrediyor. Geçen yıl düşük seyretmesine rağmen inekler kesildi. Şimdi et fiyatları yüksek seyrediyor yine kesiliyor. Artık son kalan inekler, damızlıklar kesiliyor. Bu yine peşinde yeni bir et krizini tetikleyecek. Bunun telafisi de mümkün değil” diye konuştu. Solakoğlu, şu anda Türkiye’de damızlık ve kasaplık hayvan bulmanın zorlaştığına işaret ederek, et ithalatında 500 bin hayvan için iktidarın düğmeye bastığını ve Türkiye’nin bulması gereken finansmanın 600 milyon dolar olduğunu belirtti. Solakoğlu, ithal edilen hayvanların damızlık ve kasaplık hayvanların yerini alması için 1.5-2 milyar dolarlık acil döviz ihtiyacı ortaya çıkaracağına dikkat çekti.

Solakoğlu, “Süt fiyatlarına çok ciddi ve acil zam yapılmadığı takdirde et fiyatları hızlı şekilde artacak. Şu anda kıymanın kilosu 360-380 liralarda bu en geç haziran temmuz ayı içinde 450-480 lirayı görecek ilk aşamada. Kolay kolay da düşmeyecektir” ifadelerini kullandı.