"ŞEKERİM SENİ BEN HÜRRİYET GAZETESİ'NİN YAYIN KOORDİNATÖRLÜĞÜNE ATADIM!...." ERTUĞRUL ÖZKÖK NASIL GAZETECİ OLDU?... İŞTE ÖZKÖK'ÜN SIRADIŞI HAYAT ÖYKÜSÜ!......

Türk basınının amiral gemisi Hürriyet´in uzun yıllardır başında olan Ertuğrul Özkök´ün hayat hikayesi ve gazetenin başına gelişi de sıradışı anekdotlarla dolu.

Yazdıkları haber ve yorumlarla gündeme yön veren gazetecilerin hayat öyküleri kitaplaştı. Bâbıâli´nin Meşhurları ismini taşıyan kitapta Türkiye´nin son elli yılında etkin olan 21 gazetecinin mesleğe nasıl başladıkları, yaşadıkları acı tatlı hatıralar kendi anlatımlarıyla aktarılıyor.

"Polis muhabiri iken falaka tuttum", "Ulus´ta genel yayın yönetmeni iken İsmet Paşa´ya her gün bilgi verirdim", "Bazan Abdi Bey´in köşe yazısını yazardım", "Adım, Özal zamanında Özköşk´e çıktı" ilgi çeken başlıklar.

"Polis muhabiri iken falaka tuttum", "Ulus´ta genel yayın yönetmeni iken İsmet Paşa´ya her gün bilgi verirdim", "Bazan Abdi Bey´in köşe yazısını yazardım", "Adım Özal zamanında Özköşk´e çıktı". Bu itiraf gibi sözler, bugün medyaya yön veren ünlü isimlere ait. Türkiye´nin son elli yılında etkin olan 21 gazetecinin hayat öyküsü `kendi anlatımlarıyla´ Babıali´nin Meşhurları adıyla kitaplaştı. Halit Esendir´in hazırladığı kitapta Oktay Ekşi´den Ertuğrul Özkök´e, Doğan Heper´den Altan Öymen´e, Çetin Altan´dan M. Şevket Eygi´ye gazetecilerin bilinmeyen ya da az bilinen yönleri özel aile albümünden fotoğraflarla yer alıyor. Medyanın yakın tarihine ışık tutacak bu çalışmada bugün tamamı köşe yazarı gazetecilerin mesleğe nasıl başladıkları, yaşadıkları acı tatlı hatıralar kendi ağızlarından aktarılıyor.

Uzun yıllar Zaman Gazetesi´nde yöneticilik yapan Halit Esendir´in Samanyolu Televizyonu için hazırladığı Medya Dünyası programında ekrana getirdiği ünlülerin hayatının kitaplaşma serüveni 10 yıl sürmüş. Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi´nin yüreklendirmesiyle kitaplaşma fikrinin ortaya çıktığını söyleyen Esendir "Kitapta yazılanlar tamamen gazetecilerin bize anlattığı hikâyelerden derlenmiştir. Anlatımların orijinalliğini bozmamak için başka kaynaklardan yararlanmayı uygun bulmadım. Kitabın toplumun tüm kesimlerine, özellikle medya dünyasında çalışan ve iletişim fakültelerinde okuyan genç gazeteci adaylarına yararlı olacağını ümit ediyorum." diyor.

1952 yılında mesleğe adım atan Oktay Ekşi´nin hayat öyküsü aynı zamanda Türk basın tarihinin özeti gibi. Ekşi, bir daktilonun bulunduğu tek odalı bürolardan dev plazalara nasıl gelindiğini anlatırken "Anadolu Ajansı´nda 8 ay bedava çalıştım. Sadece otobüs paramı veriyorlardı. O günlerde öyleydi." diyor. O yıllarda gazetecilerin geçinebilmek için birkaç gazeteye haber geçtiğini söylüyor. Oktay Ekşi, İngilizcesini ilerletmek için gittiği Londra´da elçilikte başkatip olarak bir süre çalışıyor. Ekşi, Hürriyet´teki başyazarlık serüveninin Erol Simavi döneminde 1974 yılı Haziran ayında başladığı bilgisini paylaşıyor.