SEDAT UMRAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI!

Darülaceze'de dün sabah vefat eden şair Sedat Umran, dün akşam Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mezarlıktaki Zincirlikuyu Camisi'nde ikindi vakti düzenlenen cenaze törenine, Sedat Umran'ın kız kardeşi Aysel Sağlık, kuzenleri, Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan, ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ve Umran'ın edebiyatçı dostları katıldı.

Nevzat Bayhan, şairleri, "sözlerle gönül sarayları yapan insanlar" olarak tanımladı ve bir şairin ölümünü "gönül sarayının yıkılması" olarak niteledi. Ölümün, her faninin sonu olduğunu anımsatan Bayhan, "Sedat Umran hocamız bizim için muhteşem bir insan, bir duayen, abide bir şahsiyet ve gönül sarayının mimarıydı. Kendimizi onunla daha güçlü hissediyorduk. Şair olarak, hayatını şiire adayan biri olarak baş tacıydı" şeklinde konuştu.

Umran'ın cenazesi, kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sedat Umran

Sedat Umran, 1925'te İstanbul'da doğdu. 1942'de Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdikten sonra bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam eden Umran, Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne geçerek, 1948'de buradan mezun oldu. Çeşitli kuruluşlarda memur ve çevirmen olarak çalışan Umran, 1974'te İzmir Sümerbank Boru Fabrikası mütercimi iken emekliye ayrıldı.

Yeni Devir, Tercüman ve Türkiye gazetelerinde yazan Umran'ın ilk şiiri 1943?te Yedigün dergisinde yayımlandı. İlk şiir kitabı "Meş'aleler" kendi yayını olarak 1949'da çıktı.

Hisar, Beş Sanat, Varlık, Türk Dili, Güney, Yeditepe, Soyut, Büyük Doğu, Diriliş, Türk Edebiyatı, Sözcükler, Sedir, Tan, Gösteri, Gergedan, Mavera, Aylık Dergi, Milli Kültür, Yaba/Öykü dergilerinde şiirleri ve çeviri şiirleri yayımlanan Umran, "Leke" isimli kitabıyla tanındı ve "Eşyanın şairi" olarak anıldı.

"İnsan Gelişiminin Devridaimi" çevirisiyle 1994 Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülü'nü kazanan Umran'ın, şiir kitaplarının yanı sına Almanca'dan yaptığı çok sayıda çevirisi bulunuyor.