SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU! İŞTE BU YIL ÖDÜL ALAN İSİMLER!

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından (TGC) bu yıl 34'üncüsü kez düzenlenen ''Sedat Simavi Ödülleri'', İstanbul Modern'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde düzenlenen 34. Sedat Simavi Ödül Töreni'nde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC'nin kurucu başkanı, yenilikçi gazeteciliğin öncülerinden Sedat Simavi'yi saygıyla anarak başladığı konuşmasında, ''Son günlerine ulaştığımız 2010 yılı, basın tarihimizde gazeteciler için en olumsuz yıllardan biri olarak yerini alacaktır'' diyen Erinç, Türk Ceza Yasası değiştirilirken, TGC'nin ifade ettiği öngörülerin gerçekleştiğini, 'cezaevinde gazeteci kalmayacak' iddialarının geçersizliğinin de kanıtlandığını söyledi.

4 bini aşkın soruşturmanın, 2 bin dolayında davanın ve gazetecilik faaliyetlerinden yola çıkılarak tutuklanan, tutukluluk süreleri ise ceza infazına dönüşen 50 gazetecinin 2010 yılına damgasını vuran olumsuzlukların başında yer aldığını aktaran Erinç: ''İfade özgürlüğünü sınırlayan ve halkın bilgilenme hakkını kullanmasını engelleyen yasa maddeleri için Şubat ayında başlatılan iyileştirme çalışmalarının sonuçlanmamış olması da 2010 yılındaki olumsuzluklar zincirine yeni halkalar eklenmesine yol açmıştır. 'Sporda Şiddetin ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun' kimi maddelerinin anayasaya aykırı olduğu için uygulanamaz ve şiddet yanlılarını özendirme görevini üstlenirken, değişiklik çalışmalarının aynı hukuk mantığıyla sürdürülmeye çalışılmasını anlamak daha da zorlaşmaktadır. Örnek alınan Avrupa ülkelerinin anayasalarıyla ülkemizdeki anayasanın karşılaştırılması zahmetine katlanmayanların bu kez de aynı başarısızlığı gündeme getirmeleri kaçınılmaz görülmektedir'' dedi.

SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ
Törende, gazeteci Kerim Ülker, Vatan gazetesinde yayımlanan ''Eski Orman Bakanı Osman Pepe'nin İcraatları'' konulu haberleriyle bu yılki ''Gazetecilik Ödülü''nün sahibi olurken, Murat Sabuncu da Milliyet gazetesinde yayımlanan ''Mavi Bebek'in Kaderi İsrail'in Elinde'' başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer bulundu.

''Radyo Ödülü''ne Saadet Baykal, TRT'de yayımlanan ''Portede Hüzün: Fado'' adlı radyo programıyla layık görülürken, Necmettin Tetik de NTV Radyo'da yayımlanan ''Mikrofondaki Hayalet'' adlı radyo programı ile övgüye değer bulundu.

''Televizyon Ödülü''nü de TRT'de yayımlanan ''Kaybedenler'' adlı televizyon programıyla Gül Büyübeşe Muyan almaya hak kazandı. Seçici Kurul, İHA muhabiri Necmi Ertuş'u da ''Oğlum Olmadan Asla'' adlı haberi dolayısıyla övgüye değer gördü.

Gecede, Adnan Binyazar, ''Edebiyat ve Toplum'' adlı deneme kitabıyla ''Edebiyat Ödülü''nü, Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay ''İstanbul Haritaları 1422-1922'' adlı eseriyle ''Sosyal Bilimler Ödülü''nü alırken, Prof. Dr. Emre Dölen de 5 ciltlik ''Türkiye Üniversite Tarihi'' adlı çalışmasıyla övgüye değer bulundu.

Prof. Dr. Erdal Arıkan, ''Kutupsal Kodlama: İkili-Girişli Kanallarda Kapasiteye Erişen Kodlar İnşası İçin Yapıcı Bir Yöntem'' adlı eseriyle, ''Fen Bilimleri Ödülü''nü, Yrd. Doç. İrfan Okan ''Arafta Unutulanlar'' başlıklı resim sergisiyle ''Görsel Sanatlar Ödülü''nü, Nevin Yanıt ''Avrupa Atletizm Şampiyonası 100 metre engelli birincisi'' olması dolayısıyla ''Spor Ödülü''nü aldı.

Seçici Kurul, ayrıca A Milli Erkek Basketbol Takımı'nı da ''Dünya Basketbol Şampiyonası ikincisi'' olması nedeniyle övgüye değer gördü.

Gecede İstanbul Modern Sanat Müzesi'ni bünyesinde bulunduran İstanbul Modern Sanat Vakfının Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na da geceye ev sahipliği nedeniyle TGC Başkan Yardımcısı Vahap Munyar tarafından teşekkür plaketi sunuldu.

Ödül törenine, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in yanı sıra basın dünyasından ve akademik camiadan çok sayıda davetli katıldı.
.