Sayıştay raporları açıklandı! Kadıköy Belediye binası ruhsatsız çıktı!

Sayıştay, belediyelerde yaptığı denetimlerde tespit ettiği bulguları rapor haline getirdi. Tespit edilen bulguların en ilginci ise Kadıköy Belediyesi’nde tespit edildi. Görevlerinden biri ruhsatsız yapılarla mücadele olan belediyenin kendi hizmet binasının ruhsatının olmadığı ortaya çıktı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Sayıştay Başkanlığı’nın belediyelere ilişkin 2023 yılı raporları yayınlandı. İstanbul ilçe belediyelerinde içerisinde rekor Beşiktaş Belediyesi’nde oldu. Beşiktaş Belediyesi ile ilgili hazırlanan rapor tam 160 sayfayı buldu. MedyaRadar, bazı ilçelerde tespit edilen ilginç bulguları belgeleriyle yayınlıyor..

RUHSATSIZ BELEDİYE BİNASI!

Sayıştay tarafından tespit edilen en ilgin bulgu ise Kadıköy Belediyesi’nde yapılan incelemelerde bulundu. Görevlerinden biri de ruhsatsız yapılarla mücadele olan belediyenin kendi binasının ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Denetçiler tarafından tespit edilen bulguyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

‘’İdarenin, ana hizmet binası olarak kullandığı taşınmazın, yapı kullanma izin belgesinin bulunmadığı görülmüştür. İdare tarafından, hizmet binasının Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde usulüne uygun olarak yapıldığı ve projelerinin kayıt altında olduğu ifade edilse de, yapıların projelerine ve imar mevzuatına uygun yapılıp yapılmadığı hukuki olarak yapı kullanma izin belgesi ile belgelenebilmektedir. Ayrıca İdare açıklamasından, hizmet binasının yapım sürecinde yürürlükte bulunan imar planlarında yer alan kullanım amaçlarına aykırı yapıldığı, mevcut kullanım türüne onay veren uygulama imar planının ise henüz onaylanmadığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, İdare binası için yapı kullanma izin belgesinin alınması ya da faaliyetlere imara uygun olduğu ruhsatlandırılmış yapılarda devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

TİYATROCU GÖRÜNÜMLÜ ÇAYCI!

Bir ilginç bulgu ise Bakırköy Belediyesi’nde tespit edildi. Belediyenin ‘Sanatçı, sahne uygulatıcıları, sahne direktörü, sanat teknik direktörü ve sanat iletişim direktörü’ kadrolarıyla işe alınan kişilerin farklı birimlerde çalıştığı belirlendi. İşte o bulgu:

Sanatçı, sahne uygulatıcıları, sahne direktörü, sanat teknik direktörü ve sanat iletişim direktörü vb. kadrolarda istihdam edilmek suretiyle sözleşme yapılan personel, fiilen sözleşme konusu iş tanımına uygun olmayan alanlarda istihdam edilmiştir. İdarenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; toplam 182 personelin söz konusu Yönetmelik kapsamında sözleşme ile istihdam edildiği, bu personelden 83’ünün tiyatro ve bağlı dış birimlerinde görev yaptığı, kalan 99 personelin tiyatro çalışmaları ile ilgisi olmayan Belediyenin diğer birimlerinde temizlik, çay ocağı, büro işleri ve şoförlük gibi görevleri yürüttüğü anlaşılmıştır’

BAĞCILAR GENELGEYİ TAKMAMIŞ!

AK Partili Bağcılar Belediyesi’nin Cumhurbaşkanlığı genelgesini takmadığı raporlara yansıdı. Sayıştay denetçileri belediyede kullanılan araç sayısının azalması gerekirken arttığını belirledi. İşte o bulgu: Yapılan incelemede, hizmet alımı suretiyle edinilen taşıt sayısının 2020 yılında 91 adet olduğu, 2023 yılı sonunda bu sayının 119 adete yükseldiği; buna göre tasarruf tedbirleri kapsamında azaltılması gereken kiralık taşıt sayısının artış gösterdiği görülmüştür. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, 2021/14 sayılı Genelge çerçevesinde araç sayısının azaltılmasının planlandığı fakat hizmet ve yatırımların pandemi, deprem ve jeopolitik riskler gereği çeşitlendirilmesi ihtiyacı doğduğundan araç kiralamalarında artışa gidildiği, takip edecek işlemlerin ilgili Genelge ve Taşıt Kanunu'nda belirtilen hükümler çerçevesinde gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

BÜRO ÇALIŞANLARINI MÜDÜR YAPMIŞLAR!

Beşiktaş Belediyesi, belediyede görevli yedi müdür kadrosuna büro çalışanı atamış. Belediyenin normalde müdür kadrosu olan çalışanların oturması gereken koltuklarda normal büro çalışanlarının oturtulduğu tespit edildi. O bulguyla ilgili olarak ise: ‘Temizlik İşleri Müdür, Park ve Bahçeler Müdürü, Zabıta Müdürü, Plan ve Proje Müdürü, Dış İlişkiler Müdürü Fen İşleri Müdürü ve Müdür kadrolarında büro çalışanlarının çalıştırıldığı belirlendi. Yapılan incelemede, idarenin vekâleten veya tedviren görevlendirmelerini yaptığı bazı müdür kadrolarının hâlihazırda dolu olduğu ve geçici olarak görevden ayrılma durumunun da söz konusu olmadığı halde başka bir memurun sürekli olarak vekâlet ettirildiği; kadroyu işgal eden müdürlerin ise diğer memuriyet kadrolarında görevlerine fiilen devam ettiği tespit edilmiştir. Ayrıntısı aşağıdaki tabloda gösterilen bu kadrolara yapılan vekâleten veya tedviren görevlendirmelerin kanuni dayanağı bulunmamaktadır’’ ifadelerine yer verildi.

PAZAR TAHTALARI ÜZERİNDEN RANT!

Kağıthane Belediyesi’nin aynı pazar yerinde, bir kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak en fazla iki satış yeri verilebileceği yönündeki mevzuat hükmüne aykırı hareket ettiği görüldü. Yapılan tespitlerde, Sayıştay denetçileri, mahalle mahalle hangi semt pazarında kimin kaç tahtası olduğunu çıkardı. İşte o rapor: Çarşamba günleri Çağlayan Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 13 adet, Nurtepe Mahallesinde kurulan pazarda ise tek bir esnafa ait 34 adet, Perşembe günleri Sultan Selim Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 29 adet, Cuma günleri Talatpaşa (Gazhane)Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnaf ait 21 adet, Havuzlar mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 51 adet ve Gültepe Mahallesinde kurulan pazarda ise tek bir esnafa ait 25 adet Cumartesi günleri Çağlayan Dere adı verilen yerde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 20 adet, Pazar günleri Talatpaşa (Aslangazi) Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 12 adet, Merkez Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 25 adet, Seyrantepe Mahallesinde kurulan pazarda tek bir esnafa ait 16 adet ve Yahyakemal Mahallesinde kurulan pazarda ise tek bir esnafa ait 21 adet, pazar tahtası bulunduğu tespit edilmiştir.