SAVAŞ TÜM ŞİDDETİYLE SÜRÜYOR!... YENİ ŞAFAK'TAN ŞOK İDDİA!... AYDIN DOĞAN 60 MİLYON DOLARLIK KAĞIT VURGUNU YAPTI!... NASIL MI?...

Sermaye Piyasası Kurulu, hisseleri borsada işlem gören Doğan Yayın Holding'in, İngiltere'de kurduğu tabela şirketlerinden aldığı kağıdı, grubun halka açık şirketlerine sattığını tespit etti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Doğan Yayın Holding'in Hürriyet ve Milliyet gazeteleri için yaptığı kağıt ithalatı işlemlerine ilişkin başlattığı incelemeleri tamamladı. İncelemede holdingin kağıt alımlarını İngiltere'de kurduğu 'tabela' şirketler üzerinden yaptığı ve Türkiye'de gruba bağlı halka açık şirketlere sattığı belirlendi. Yüksek fiyattan yapılan satışlarda, halka açık olarak borsaya kote edilmiş Doğan Holding'in 60 milyon dolar vurgun yaptığı tespit edildi.

AİLESİ ADINA TABELA ŞİRKETLERİ KURDU

SPK'nın yaptığı incelemeye göre 1997 yılından itibaren gazetelerine kâğıt almak için farklı bir yöntem deneyen Doğan, İngiltere ve off-shore ülkelerde Falcon Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Eurozone Trading Limited unvanlı şirketleri üzerinden alım yapmaya başladı. Ancak incelemede bu şirketlerin tümünün Aydın Doğan, eşi Işıl Doğan, kızı Arzuhan Doğan (Yalçındağ), kızı Vuslat Doğan (Sabancı), kızı Begümhan Doğan ve Doğan Holding Başkan Vekili İmre Bermanbek'e ait olduğu anlaşıldı. İncelemeleri sürdüren SPK, 1997 yılında başlayan ithalatla 2003 yılına kadar 30 milyon dolar kazanç sağlandığını belirledi. İncelemede en çarpıcı sonuç ise şirketlerin hiç birinde çalışan personel görünmeyişi oldu.

Küçük yatırımcı zarara uğratıldı

SPK'nın yaptığı incelemeye göre, Doğan halka açık olan gazetelerine, halka açık olmayan "yabancı tabela şirketleri" aracılığıyla kendi kendine alım yaptığı için, vatandaşın kazancını da kendi cebine atmış oldu. Doğan piyasa fiyatlarının çok üstünde rakamlarla kendi firmasından kağıt ithalatı yaptığı için, halka açık şirketlerine kağıt satıp küçük yatırımcıyı da zarara uğratmış oldu. İncelemede Doğan'ın, Başkan Vekili olan İmre Barbanbek'e de 200 bin dolar verildiği tespit edildi. Uzmanlar tarafından yapılan hesaplamada ise bu süre içesinde Doğan'ın yurt dışındaki kendi "tabela" şirketlerinden yaptığı kağıt ithalatında 60 Milyon dolarlık kazanç sağlandı.

SPK'nın cevap beklediği sorular

# 1997 yılından 2007 yılına kadar devam eden 10 yıllık kağıt ithalatı 2008 yılı başında sonlandı. İlişki bittiğinde ise Doğan, SPK'nın incelemesine takıldı. 17 Ağustos 2008 tarihinde SPK tarafından Aydın Doğan adına bir yazı gönderildi. Yaklaşık 1 ay önce gönderilen ve 16 soruluk dökümanda Doğan'ın sorulara yanıt vermesi istendi. Halen Aydın Doğan'ın elinde cevap bekleyen soruların önemli satırararı şöyle;

# 1997-2007 yılları arasında gerçekleştirilen gazete kağıdı, ve baskı malzemesi, ithalatlarının doğrudan veya dolaylı olarak hakim ortağı veya yöneticisi olduğu Falcon Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Eurozone Trading Limited ünvanlı şirketleri üzerinden gerçekleşmesinin gerekçesi nedir açıklayınız?

# Söz konusu şirketlerin kurulu oldukları yerde (yabancı ülkelerde) ödemiş oldukları yıllık toplam vergi tutarlarını ayrıntılı olarak açıklayınız. İlgili bilgileri ibraz ediniz.

# Adı geçen şirketlerle 2007 yılı ortalarında ithalata son verilmiş olmasının gerekçesi nedir? Bu konuya ilişkin öneri, karar, onay kime aittir? Ayrıntılı olarak açıklayınız.

# Malta Lüksemburg, İngiltere, İrlanda, İslands ve Biritish Virgin Islands'tan temin edilen belgelerle adı geçen şirketlerin gazete kağıdı ve baskı malzemesi ithalatı yapmasına rağmen bahse konu şirketlerin herhangi operasyonel yetisinin bulunmadığı anlaşlımmıştır. Öte yandan bu şi