Sansürlü 309 haber sitesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru

Erişime kapatılan 309 muhalif haber kaynağı için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.

Türkiye’nin 25 Temmuz’da Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yönelik başlattığı hava operasyonlarıyla eş zamanlı olarak sansürlenen başta Kürt ve muhalif haber kaynaklarına erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı.

İnternette sansüre karşı çalışmalarıyla da bilinen İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 309 internet adresi için verdiği erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Başta Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Hawar Haber Ajansı (ANHA) Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, Sendika.org, RojNews, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’ye yakın Rudaw ve Erbil merkezli Kürt haber ajansı BasNews olmak üzere toplamda 309 muhalif site karartılmıştı.

Akdeniz ve Altıparmak’ın başvurusunda engellenen bu site ve hesapların çoğunun uzun yıllardır yerel ve ulusal düzeyde yayım yapan Kürt ve muhalif haber siteleri ve ajanslarına ait olduğu belirtildi.

‘Kürt siyaseti ve muhalif siyaset açısından alternatifi olmayan haber kaynakları’

Başvuruda, hem Türkçe hem Kürtçe yayın yapan bu site ve hesapların Kürt siyaseti ve muhalif siyaset açısından alternatifsiz haber kaynakları olduğu, özellikle Kürt sorununa ilişkin haber ve görüşlerin dile getirildiği vurgulandı. Ayrıca bu konudaki tartışmaların yürütülmesinin, yine muhalif görüşlerin ve haberlerin kamuoyuna aktarılması bakımından hayati bir öneme sahip olduğunun altı çizildi.

‘Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği yargı güvencesini anlamsız kılıyor’

Başvuru metninde “Başbakanlık istihbaratı tarafından keyfi bir şekilde oluşturulan listenin somut hukuksal bir açıklaması olmadığı gibi Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin kendisine sunulan listeyi hiçbir istisna olmaksızın, bir tartışma yürütmeksizin, sadece kanun hükmünü sayarak ve gerekçesiz olarak onaylaması yargı güvencesini anlamsız kılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Akdeniz ve Altıparmak, bu sitelerin hangi gerekçeyle bir ‘risk‘ oluşturduğunu da sorup mahkemenin ‘yargısız infaz‘ yaptığını, yurttaşların haber alma özgürlüğü kapsamında söz konusu sitelere erişim engelinin kaldırılmasını talep etti.

Kaynak: diken.com.tr