SANAL ALEMDE HANGİ ADAY ÖNDE?...FACEBOOK'TA EN ÇOK DESTEKÇİSİ OLAN ADAY KİM?..
ABD´de Obama'nın seçimi kazanmasında büyük etkisi olan sosyal medya, Türkiye´nin yerel seçimlerinde nasıl kullanılacak? Facebook'ta en çok destekçisi olan siyasetçi kim? Yerel seçim sosyal medyayla yapılsa kim kazanırdı?
Facebook gibi sosyal ağ siteleri ile Twitter, Friendfeed gibi kullanıcıların birbirleriyle etkileşimi en üst düzeyde olan sosyal medya siteleri, ünlü yüzler, şarkıcılar ve oyunculara olduğu kadar, siyasilere de takipçileri ile aracısız iletişim imkanı tanıyor. Türkiye´de de gün geçtikçe gelişen sosyal medyanın kapıları, sesini duyurmak isteyen herkese ardına kadar açık, sahte profillere de.
SARIGÜL BAŞLATTI
Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle sosyal medyayı profesyonel propaganda aracı olarak kullanan ilk isimlerden biri Demokratik Sol Parti´nin Şişli Belediyesi Başkan adayı Mustafa Sarıgül oldu.
Twitter üzerinde kampanya çalışmalarını MSARIGUL hesabıyla duyuran Sarıgül, aynı zamanda Friendfeed üzerinde de propagandasını devam ettiriyor, halkla ilişkiler ajansı aracılığıyla kullanıcılarla iletişim kuruyor. Sarıgül´ün Facebook üzerindeki sayfalarda 6 bin 159 destekçisi bulunuyor.
İlk olmanın sancısını "sahte hesap" olarak görülmekle çeken Sarıgül´ün hemen ardından, Twitter üzerinde sahte hesaplar önce Deniz Baykal, ardından Kemal Kılıçdaroğlu adıyla açıldı. Twitter´da Deniz Baykal olarak beliren kullanıcı, kısa bir süre sonra sistem tarafından silindi. Kemal Kılıçdaroğlu´nun adı kullanılarak açılan KmlKilicdaroglu kullanıcısı ise, sistem tarafından "tuhaf aktivite" nedeniyle askıya alındı.
EN ÇOK DESTEK KILIÇDAROĞLU'NA
CHP´nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Facebook´ta açılmış 153 grup, kendisi ile ilgili açılmış Facebook sayfalarında ise 184 bin 327 destekçi bulunuyor.
Kılıçdaroğlu´nun rakiplerinden olan AKP´nin Başkan adayı Kadir Topbaş´ın ise hakkında açılan Facebook sayfalarında toplam 2 bin 99 destekçisi bulunuyor. Topbaş hakkında açılmış 29 grup bulunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melih Gökçek´in ise hakkında açılmış 300 Facebook grubu var, sayfalarında ise toplamda 2 bin 772 destekçisi bulunuyor.
Açılan kullanıcı grubu sayıları, profil sayfaları bu kadar çok olunca, hangi profilin gerçek, hangisinin sahte olduğunu anlamak pek mümkün görünmüyor. Gerçek siyasetçilerin sahte profilleri olabileceği gibi, sahte profil yaratılarak oluşturulmuş sanal siyasetçiler, gerçekmiş gibi de algılanabiliyor.
SİYASETTE YENİ BİR SOLUK: SEYFİ SOLUKAL
İnternet dünyasının son günlerde en çok konuştuğu siyasilerden biri olan Seyfi Solukal, seçmenlerine www.seyfisolukal.com adresinde faaliyet gösteren sitesiyle ulaşıyor. YouTube´u açtırma, her mahalleye metro ulaştırma, taksilerin gece tarifesi yerine gündüz tarifesi açması gibi vaatleri olan, sloganı "Sevgiyle geliyorum" olan Solukal, bağımsız bir İstanbul Belediye Başkan Adayı.
Seyfi Solukal´ın Facebook profilinde 455 arkadaşı bulunuyor. Açık Radyo´da programa katılan, İstanbul´da reklam panolarında afişleri bulunan Solukal´ın bir seçim şarkısı bile var ve bu şarkı İnternet sitesinden dinlenebiliyor. Sosyal medyada oldukça büyük yankı uyandıran Solukal´ın gerçek bir aday olduğunu düşünen olduğu gibi, ütopik ve sahte olsa da başa geçmesi gereken bir başkan olduğunu düşünen de var.
İNTERNET´TE EN ÇOK İLGİ GÖREN LİDER ERDOĞAN
Sahte veya gerçek, Facebook´ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında açılmış 450 grup yer alıyor. Deniz Baykal adına 368 grup, Devlet Bahçeli adına ise açılmış 36 grup var. Bu grupların bir kısmı liderleri desteklerken, büyük bir kısmı ise sadece eleştiri amaçlı kurulmuş. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın açılmış farklı Facebook sayfalarında toplam 39 bin 320 destekçisi, Devlet Bahçeli´nin 18 bin 32 destekçisi, Deniz Baykal´ın adına açılmış sayfalarda ise toplam 1260 destekçisi bulunuyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın popülaritesinin, Davos Zirvesi sırasında yaptığı çıkıştan sonra arttığı görülüyor. Başbakan Türkiye´den olduğu kadar, Arap Yarımadası´ndan da oldukça büyük destek alıyor.
SOSYAL MEDYA NEDİR?
İnterneti salt okunur halden etkileşimli bir sanal dünyaya çeviren Web 2.0 akımının gelişmesiyle birlikte amacı bilgi alışverişi yapmak, çalıştıkları sektörlerden veya ilgilendikleri alanlardan, aynı fikri paylaştıkları insanlarla tanışmak olan kullanıcılar, kurulan sosyal ağ siteleri ile İnternet üzerinde toplanmaya başladı. Bu sitelerde oluşan ilişkiler gelişerek, gerçek hayatta da buluşan insanların oluşturdukları sosyal medyayı doğurdu. Günümüzde sosyal medya, içinde şirket yöneticilerinden danışmanlara, İnternet liderlerinden reklamcılara, blog yazarlarından gazetecilere kadar geniş bir kitlenin fikir alışverişi yaptığı bir ortam sunuyor.
Firmalar başta olmak üzere, kulaktan kulağa yayılmak isteyen herkes sosyal medyanın gücünü kullanıyor. Bu gücü kullanarak başarıya ulaşan isimlerden biri de ABD´nin ilk siyahi başkanı Barack Obama. Obama´nın seçim kampanyasının çekirdeğini oluşturan sosyal medya, Başkan´ın vaatlerini medya üzerinden değil, doğrudan kendisine bağlı birimler tarafından yayılmasına ve daha iyi anlaşılmasına olanak tanıdı.