Sait Bey Sitesi davasında flaş gelişme! Bilirkişilerden ‘çekilme’ kararı
Kahramanmaraş depreminde 44 kişinin hayatını kaybettiği Sait Bey Sitesi davasında ikinci raporu hazırlayan bilirkişiler çekilme kararı aldılar. Bugüne kadar takdire şayan rapor hazırladıklarını söyleyen bilirkişiler, hedef gösterildikleri gerekçesiyle bilirkişilikten çekildiklerini açıkladılar.
MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre; Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde kentsel dönüşümle yapıldığı halde yıkılan Sait Bey Sitesi'nde 44 kişi yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi akademisyene bilirkişi raporu hazırlandı. Birçok usulsüzlüğün sıralandığı raporda şu ifadeler kullanıldı: “A blok inşaatı tamamlandıktan sonra binanın asma kat bölmesinin çelik konstrüksiyon ve betonlarla tamamlanarak bir kat haline getirilmiştir. Binaya, inşası sonrasında projelerinde bulunmayan işlemler yapılmıştır. Binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilemiştir.”
RAPORLA BİRLİKTE TAHLİYELER BAŞLADI
Prof. Dr. Turgay Coşkun, Doç. Dr. Cihan Öner, Prof. Dr. Mücteba Uysal, Prof. Dr. Barış Sayın ve Hakkı Eşki tarafından hazırlanan raporda sadece sitenin müteahhidi Hasan Çam asli kusurlu bulundu. Şantiye şefleri Murat Kaş ve Halil İbrahim Us ile sanıklar Sehay Yapı Denetim firma yetkilisi Halil Yıldız ile uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın için ise “Görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğinin kesin nitelikte söylenemeyeceği, bu nedenle de teknik açıdan herhangi bir kusur atfedilemeyeceği, görüş ve kanaatine varıldığı” ifade edildi. Raporun ardında Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Temmuz’da yapı denetim firması yetkilisi Halil Yıldız ile uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi.
İŞLERİMİZİN YOĞUNLUĞUYLA ÇEKİLİYORUZ!
Hazırladıkları raporda firari sanıkları anladıkları gerekçesiyle tepkilerim odağı haline gelen bilirkişiler bugün Kahramanmaraş 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe vererek bilirkişilikten çekildiklerini açıkladılar. Dilekçede özetle, “ İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne bugüne kadar takdire şayan raporlar veren kurul üyeleri ve çalıştıkları kurumlar hedef gösterildi. Kurul üyeleri iftira ve hakaretlere maruz bırakılmıştır. Heyet üyeleri, çalıştıkları kurumlar ve aileleri hedef gösterildi. Doktora, yüksek lisans ve lisans derslerimizin fazlalığı, öğrenci sayısının yüksekliği ve idari görevler ile bilim kurulu üyeliklerinden ötürü de bilirkişilik görevini süresi içerisinde yerine getiremeyeceğimiz anlaşılmıştır. Tüm bilirkişilik görevlerimizden affımızı diler, gereğinin yapılmasını arz ve talep ederiz” dediler.
TEPKİYİ EZGİ APARTMANI'NDAN ALMIŞLARDI
Bilirkişiler, en çok tepkiyi 34 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı davasıyla ilgili hazırladıkları raporla almışlardı. Firari sanıkları “kusursuz” bulan bilirkişiler, tüm suçu 14 sene önce ölen mimara yüklemişlerdi. Bilirkişilerin Ezgi Apartmanı’yla ilgili herhangi bir dilekçe vermemeleri ise tepkileri daha da arttırdı.